x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

de Diana Scarlat    |    20 Oct 2020   •   09:52
Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții Apuseni. Într-un astfel de sejur, este aproape obligatoriu să fie dedicată o zi pentru vizitarea orașului, Oradea - un imens muzeu în aer liber. Se poate alege și o excursie de o zi la Budapesta. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, atât pentru cei care achită direct la hotel, cât și pentru cei care cumpără pachete turistice de la agenții, iar accesul la piscinele cu apă termală este gratuit pentru cei care aleg hotelurile cu piscină proprie.

 

Unul dintre cele mai frumoase circuite de toamnă se poate face de la Băile Felix către Peștera Urșilor, Peștera Meziad și Peștera cu Cristale din Mina Farcu. O altă rută pentru excursii opționale este la Roșia Montană și Valea Arieșului, iar alta este Băile Felix – Oradea – Turda, cu vizitarea Salinei Turda. Munţii noştri nu poartă numai aur, ci şi un „aur alb” fără de care bucatele n-ar avea nici un farmec: sarea. Fie că sunt sau nu exploatate, minele de sare sunt astăzi adevărate muzee de istorie, dar şi baze de tratament, în special pentru bolile de plămâni, ori locuri de relaxare şi de distracţie pentru mii de vizitatori din toată lumea.

Salinele pentru tratamente cu aerosoli

Pe lângă cetăţile medievale şi centrele SPA din Transilvania, salinele constituie şi ele o atracţie deosebită, fiind, poate, mai cunoscute de vizitatorii de peste hotare decât de cei din ţară. „Sunt oameni care au venit aici din Canada, din Statele Unite sau din Australia, vin mii de turişti din toată Europa, vin şi din ţară, dar sunt oameni din Turda care nu au vizitat niciodată salina”, mărturiseşte unul dintre ghizii Salinei Turda, mină de sare închisă astăzi exploatării, dar transformată într-un perfect spaţiu de agrement pentru toate vârstele şi toate gusturile. Cu aspect de bază interstelară, unde stau cuminţi câteva navete spaţiale, salina de la Turda este umedă, spre deosebire de „sora” ei puţin mai mică, de la Praid, care face parte din categoria salinelor uscate. Tratamentul este la fel de eficient şi în cele umede, şi în cele uscate.

 

Drumețiile și excursiile individuale sau în familie sunt cele mai indicate în această perioadă. Vacanțele de toamnă și de iarnă se pot face, în siguranță, în zonele izolate din Apuseni.

 

 

 

 

 

  

×