x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Crăciunul pe stil vechi, cadou pentru HoReCa

Crăciunul pe stil vechi, cadou pentru HoReCa

de Diana Scarlat    |    29 Dec 2020   •   19:41
Crăciunul pe stil vechi, cadou pentru HoReCa

România a avut foarte mult de câștigat, în ultimii ani, din organizarea vacanțelor pentru cei care sărbătoresc pe stil vechi – și care nu sunt deloc puțini. Una dintre cele mai interesante componente ale incomingului a fost, în ultimii zece ani, afluxul de turiști din Rusia, Ucraina, Republica Moldova și alte țări cu populație preponderent creștin-ortodoxă, pentru că turiștii din aceste locuri au fost atrași de ofertele din țara noastră, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă pe stil vechi. Trendul deja lansat atrage în continuare turiști români și străini, chiar și în vremuri de pandemie, mai ales către destinațiile care oferă izolarea, prin poziționarea lor geografică.

Prima destinație care a avut de câștigat a fost Valea Prahovei, unde s-au organizat primele evenimente turistice pe stil vechi, pentru aceste categorii de consumatori, iar cea mai recentă creștere spectaculoasă, bazată pe acest concept tradițional, a fost înregistrată în județul Tulcea, după lansarea, în anul 2018, a pachetelor speciale de Crăciun și Revelion pe stil vechi. Agențiile de turism care au lansat trendul vacanțelor la schi în România, pe Valea Prahovei, la Predeal și la Poiana Brașov, pentru cei care sărbătoresc pe rit vechi, au avut de câștigat foarte mult din aceste pachete de incoming de nișă, încă din 2005, când ofertele erau puține. În ultimii zece ani, aceste oferte de nișă s-au înmulțit și s-au extins în multe zone din țară, în special în Moldova, Bucovina, dar și Constanța și Tulcea, zone apropiate de granița cu Ucraina și cu Republica Moldova, unde sunt și mulți români din comunitățile tradiționale, care sărbătoresc pe rit vechi, dar și alții dornici să prelungească sărbătorile de iarnă.

Oferte pentru toate tipurile de petrecăreți

Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, decalat cu 13 zile față de cel care astăzi este oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924, dar nu au făcut același lucru și alte biserici ortodoxe. Au rămas la calendarul iulian Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și Mănăstirile din Sfântul Munte Athos, cu excepția Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”. Pentru creștinii ortodocși din Serbia, ofertele de pachete turistice pe stil vechi au început să apară în ultimii șapte-opt ani, în zona de vest a României, după ce s-a înregistrat succesul celor care au lansat acest trend, la schi sau la pensiunile agroturistice, unde vizitatorii se pot bucura de tradiții gastronomice și de posibilitatea de a vizita bisericile sau mănăstirile din zonele cu o foarte bogată viață culturală și spirituală. Oferte foarte atractive au început să apară și în zonele balneare, la Herculane sau la Oradea și Băile Felix.

Revelionul ospătarilor coincide cu cel de rit vechi

Crăciunul și Revelionul pe stil vechi au început să-i atragă și pe cei care pur și simplu vor să prelungească sărbătorile de iarnă, mai ales pentru că în ultimii ani s-a organizat în foarte multe locuri din țară Revelionul ospătarilor, decalat cu două săptămâni față de 1 ianuarie, adică exact în perioada în care se suprapune cu cel de rit vechi. Acest revelion dedicat celor care lucrează în industria ospitalității a fost conceput pentru a le da ocazia să se bucure de petrecere și celor care nu au avut niciodată zile libere de Revelion. Iar de aici s-a lansat un nou trend al reluării evenimentelor, inclusiv pentru turiștii care vor să se bucure de mai multe ori de petreceri, în vacanța de iarnă. Astfel, ofertele s-au înmulțit și s-au diversificat, de la un an la altul, prelungind sezonul sărbătorilor în prima jumătate a lunii ianuarie, când, în mod tradițional pentru ofertele turistice, scad și prețurile, totul devenind mai accesibil pentru mai multe categorii de consumatori.

Pe rit vechi, în mod normal se sărbătorește cu festivități doar Crăciunul, nu și Revelionul, însă evenimentul trecerii dintre ani se suprapune cu cel dedicat lucrătorilor din industria ospitalității. Astfel s-a ajuns la dublarea zilelor de sărbătoare.

 

Între tradiție și noile tendințe, sărbătorile de iarnă pe stil vechi aduc beneficii industriei ospitalității, prelungind sezonul petrecerilor. Chiar dacă anul acesta nu se pot organiza evenimente, vizitatorii sunt atrași de ofertele de cazare.

×