x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

de Diana Scarlat    |    07 Iul 2020   •   08:11
Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru privat, „în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, așa cum a anunțat familia artistului, prin intermediul avocatului Giorgio Assumma. Morricone s-a stins la Roma, orașul lui natal.

 

Născut pe 10 noiembrie 1928, celebrul compozitor Ennio Morricone a declarat, în mai multe rânduri, că l-au inspirat marii clasici ai muzicii universale - Mozart, Bach şi Vivaldi. A fost unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, având o carieră de aproape şapte decenii, iar discurile lui au fost vândute în peste 70 de milioane de exemplare. A compus prima sa partitură pentru un concert de muzică clasică la sfârşitul anilor ’50, apoi a-nceput să lucreze în departamentul de aranjament muzical din cadrul televiziunii italiene de stat RAI. Cariera de compozitor de muzică de film și-a-nceput-o-n 1961, colaborând la filmul „Il Federale“. De asemenea, a compus coloanele sonore pentru mai multe filme western regizate de Sergio Leone, precum „Pentru un pumn de dolari”, „Pentru câţiva dolari în plus”, „Cel bun, cel rău, cel urât“, „Un pumn de dinamită“ şi „Undeva, cândva în Vest”.

 

Compozitorul filmelor italiene

Westernul spaghetti sau „western all’italiana” este denumirea sub care sunt cunoscute filmele apărute la mijlocul anilor ’60, inspirate de stilul regizorului italian Sergio Leone, toate având mare succes internațional în box-office. Cei mai mulți critici de film din SUA au folosit această denumire pentru că filmele din acest subgen cinematografic au fost produse și regizate de italieni. Criticii de film britanici au folosit denumirea „Continental Western”, iar „Spaghetti Western” este sintagma introdusă de jurnalistul italian Alfonso Sancha, mai întâi cu sens peiorativ, dar care a devenit apoi emblematică pentru gen. Compozitorul Ennio Morricone este un simbol pentru acest gen de filme. Ennio Morricone este autorul a peste 500 de coloane sonore, a fost de şase ori nominalizat la premiile Academiei americane de film. A primit un Oscar onorific în 2007, apoi a câștigat un premiu Oscar în 2016, pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”.

 

Moartea artistului a survenit în urma unei fracturi de femur, la doar câteva zile după spitalizare.

 

Clint Eastwood și „Trilogia dolarilor”

„Cel bun, cel rău, cel urât” este considerat cel mai bun film al genului western din cinematografia europeană, Quentin Tarantino numindu-l chiar „cel mai bine regizat film al tuturor timpurilor”. Un western spaghetti epic italian, produs în anul 1966, în regia lui Sergio Leone, din a cărui distribuție fac parte Clint Eastwood, Lee Van Cleef și Eli Wallach în rolurile principale. Scenariul a fost scris de Age & Scarpelli, Luciano Vincenzoni și Leone. Ennio Morricone a compus muzica filmului, tema principală devenind celebră. Este al treilea și totodată ultimul film din „Trilogia dolarilor”, fiind precedat de „Pentru un pumn de dolari” (1964) și „Pentru câțiva dolari în plus” (1965). Filmul a avut premiera pe 15 decembrie 1966 în Italia și pe 23 decembrie 1967 în Statele Unite, încasările ajungând la 6,1 milioane de dolari.

 

×
Subiecte în articol: ennio morricone