x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

de Diana Scarlat    |    09 Apr 2021   •   08:50
Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele restricții și măsuri de combatere a răspândirii virusului, turismul își reintră în drepturi. Sunt făcute deja rezervări pentru mai multe tipuri de pachete turistice, în perioada 28 aprilie-5 mai, care include și Paștele ortodox, în aproape toate destinațiile tradiționale pentru aceste sărbători pe care românii le-au ratat anul trecut. Cei mai mulți așteaptă ridicarea restricțiilor până la 1 Mai. Turiștii vor fi nevoiți să se retragă în camerele de hotel de la ora 22.00, dar nu pare să fie un impediment pentru cei care și-au planificat deja minivacanța

 

Chiar dacă nu se știe care va fi situația pe 1 și 2 Mai, în zonele turistice ale țării, românii și-au programat deja minivacanța, iar patronii de hoteluri, restaurante, pensiuni și terase sunt optimiști. În acest moment, gradul maxim de ocupare pentru hoteluri este de 70% pe Litoral și 50% în zonele montane, iar restaurantele pot funcționa la o capacitate de maximum 30% în interior. Se mai pune și problema restricțiilor stabilite, de la o  zonă la alta, în funcție de scenariul în care se află fiecare localitate. La Constanța, în acest moment, rata de incidență a contaminării cu virusul SARS-COV2 este de 5 la mia de locuitori, iar în weekend se termină programul magazinelor și al teraselor la ora 16.00, dar peste o lună ar putea fi altă situație, în funcție de evoluția pandemiei. „Sperăm ca de 1 Mai și de Paște să nu mai fie aceleași restricții. Nu se pot organiza evenimente, dar sperăm că vom putea atrage turiști, pentru că ne pregătim toți pentru asta. Vom avea hotelurile și resturantele deschise”, a explicat, pentru Jurnalul, Corina Martin, președinte de onoare al asociației patronale RESTO Constanța.

 

Pregătiri pentru sezonul estival

 

În acest moment, litoralul se pregătește pentru deschiderea sezonului estival, cu investiții, curățenie, renovarea spațiilor de cazare, a restaurantelor și a teraselor. „Există deja o mare forfotă pe Litoral, pentru că se pregătește deschiderea. Oamenii sunt foarte dornici să iasă de 1 Mai, mai ales pentru că este în aceeași perioadă cu Paștele. Am fost la Neptun săptămâna asta și nu-mi venea să cred ce văd. Necazul este că noul ministru al Transporturilor a aflat și el acum că se deschide Litoralul și sunt cel puțin cinci porțiuni unde se lucrează, pe autostradă. FPTR solicită să se ia măsuri ca din Joia mare până pe 2 Mai să se sisteze lucrările și să reînceapă de pe 3, dar să se termine până la 1 iunie. Hotelierii au reușit, anul trecut, să stabilească niște norme care au condus la o situație excepțională, pentru că nu a fost nici măcar o toxiinfecție alimentară pe Litoral. Acum nu trebuie decât să aplicăm ce a funcționat anul trecut. Se poate face turism în siguranță”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, membru FPTR. Acesta mai spune că este o idee foarte bună ca 70% din capacitatea unui hotel să fie disponibilă, dar valabilă doar pentru bazele de cazare cu peste 100 de camere, pentru că o vilă, o pensiune sau un hotel cu până la 20 de camere nu poate funcționa în același mod și nici nu s-ar justifica măsura, la un număr mult mai mic de turiști. 

 

 

Pregătiri și speranțe sunt și în zonele montane și în toate celelalte destinații turistice din România. Situația actuală a rezervărilor pentru perioada minivacanței de 1 Mai și Paște se apropie de normalitatea din anul 2019, anterior pandemiei.

 

 

Încă nu se știe cum vor putea fi administrate plajele de pe Litoralul românesc. Apele Române nu-i lasă pe operatori să deschidă plajele care au fost reabilitate cu fonduri europene în ultimii ani.

 

Noi destinații turistice în țară

 

Unul dintre locurile mai puțin vizitate de români până acum, zona Făgărașului, este pusă pe harta turismului românesc. În ciuda pandemiei, s-au deschis mai multe hoteluri și pensiuni, dar s-au organizat și programe speciale pentru agrement. Cei care vor alege o excursie sau o vacanță în zona Făgărașului se vor putea bucura de plimbări în natură, în căruțe trase de cai, turism de aventură sau acces la piscine și SPA – dacă nu vor exista restricții de pandemie. Sunt deja multe oportunități de organizare de teambuilding și trasee amenajate pentru ciclism montan. Începutul lunii mai aduce, în Făgăraș, un fenomen natural excepțional: Poiana Narciselor. Printre cele mai vizitate monumente din această zonă sunt Cetatea Făgărașului și Mănăstirea Șinca Veche, săpată în stâncă, într-o zonă plină de legende.

×