x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Localitatea italiană neafectată de coronavirus unde casele se vând cu un euro

Localitatea italiană neafectată de coronavirus unde casele se vând cu un euro

11 Iun 2020   •   15:06
Localitatea italiană neafectată de coronavirus unde casele se vând cu un euro

Cinquefrondi este localitatea italiană neafectat de coronavirus unde casele se vând cu un euro. Pandemia globală a pus capăt multor experiențe de călătorie, inclusiv goana după chilipiruri a fost oprită. Dar acum, când unele zone ies din restricții, casele la un euro sunt din nou căutate. Iar ofertele par să fie mai bune ca niciodată, relatează cnn.com

Cinquefrondi, este o localitate din regiunea sudică a Calabriei, supranumită „satul fără covid”, după ce a supraviețuit ravagiillor făcute de virus.  

Motivul pentru care autoritățile scot la vânzare locuințe la prețuri simbolice se regăsește în depopularea acestor zone din cauza plecării tinerilor care își caută locuri de muncă în alte părți. 

Primarul Michele Conia consideră că sarcina sa este foarte serioasă, așa încât i-a dat un nume de cod: „Operațiunea Frumusețe”.

"Găsirea de noi proprietari pentru numeroasele case abandonate pe care le avem este o parte cheie a Operațiunii Beauty, pe care am lansat-o pentru a recupera părțile degradate, pierdute ale localității. Am crescut în Germania, unde părinții mei au migrat, apoi m-am întors să-mi salvez pământul. Prea mulți oameni au fugit de aici de-a lungul deceniilor, lăsând în urmă case goale", povestește edilul. 

În pofida faptului că este înconjurat de frumusețea naturală a parcului național Aspromonte, cu vedere atât pe coasta ionică, cât și pe cea tireniană, peisajul din Cinquefrondi este afectat de locuințele în paragină. cicatrizat de locuințele rams, spune Conia.

"Ne află între dealuri răcoroase și lângă cele două mări calde, un râu curat curge în apropiere, iar plajele sunt la doar 15 minute cu mașina. Dar un întreg district al orașului meu este abandonat, cu case goale, instabile și riscante",  precizează Conia.

Cinquefrondi a raportat zero cazuri de coronavirus în rândul rezidenților săi și este situat într-o regiune care a avut unul dintre cele mai scăzute niveluri de contagiune din Italia.

La nivel național, Italia a început să deschidă granițele vizitatorilor după ce a făcut progrese semnificative în reducerea infecției.

Condiții de vânzare a caselor

Acordul pentru locuințe funcționează aici puțin diferit față de alte oferte ieftine din Italia. În timp ce toate celelalte orașe care vând case pentru un euro necesită o plată de până la 5.000 de euro, bani pe care cumpărătorul îi pierde dacă nu renovează casa în termen de trei ani, Cinquefrondi cere doar o taxă anuală de asigurare de 250 de euro, până la finalizarea lucrărilor.

Noii proprietari sunt pasibili de o amendă de 20.000 de euro doar în cazul, puțin probabil, în care nu finalizează reparațiile în termen de trei ani.

În alte orașe care oferă scheme similare, cumpărătorii termină lucrările de reabilitare în maximum 2 ani.  

"Cerem doar un fel de certitudine odată ce un nou cumpărător se angajează în proiect. Taxa este foarte mică, iar costul unei renovări aici este cuprins între 10.000 și 20.000 €, având în vedere că locuințele sunt confortabile și mic“, explică primarul.

Casele disponibile de un euro au circa 40-50 de metri pătrați. Se află în partea istorică antică din Cinquefrondi. Unele au chiar un mic balcon. Cinquefrondi este cunoscut sub numele de „Orașul cu fermoar”, întrucât se întinde între intersecția dintre coastele ioniene și tireniene din Calabria, în vârful cizmei Italiei. Are vederi uimitoare asupra insulelor eoliene listate de UNESCO, ușor accesibile dintr-un port din apropiere.

Locuințele aflate în prezent pe piață pentru un euro aparțineau odată fermierilor, ciobanilor, artizanilor și tăbăcărilor. Acum există aproximativ 20 astfel de locuințe disponibile, dar există potențial de 50 de locuințe goale, pe care Conia intenționează să le predea noilor proprietari.

„Dacă primim o cerere mare, putem expropia toate celelalte clădiri care sunt goale de zeci de ani, iar vechii proprietari nu se găsesc nicăieri”.

Și case complet renovate sunt, de asemenea, disponibile la prețuri mici.

Recent s-a investit în infrastructură. S-au refăcut drumuri, piețe, fântâni vechi, parcuri publice și chiar o biserică a fost restaurate și pictată în culori curcubeu.

„Ultimii greci”

Denumirea sa neobișnuită în italiană înseamnă „cele cinci sate”, care se referă la așezările timpurii de origine greacă și bizantină, unite într-o singură comunitate în timpul Evului Mediu. Resturi ale vechilor fortificații ale orașului pot fi văzute pe aleile arcuite.

Cinquefrondi a îndurat calamități naturale și invazii străine, dar a supraviețuit de-a lungul secolelor, protejat de incursiunile piraților prin înălțarea culmii sale peste mări. Urmele civilizațiilor trecute sunt peste tot. Cuvintele grecești antice supraviețuiesc în dialectul local și în numele locurilor, străzilor și arcadelor.

Avanpost strategic în timpul expansiunii grecești în secolele VIII - VII î.Hr., regiunea a fost ulterior colonizată de alți cuceritori. Bătrânii folosesc încă termeni vechi spanioli și francezi atunci când vorbesc.

Livezeile de măslini sunt întrerupte de ruinele cetăților grecești, un drum strategic grec antic construit pentru a conecta cele două mări, o vilă romană, mănăstiri distruse și temple păgâne.

Localnicii se numesc cu mândrie „ultimii greci”.

 „Este un pământ unde diversitatea culturală și civilizațiile încrucișate și-au pus amprenta. Primim oameni. Ușa biroului meu este întotdeauna deschisă pentru oricine vine să bată", spun Conia.

Atracțiile locului

Un district rafinat cunoscut sub numele de „Viitorul Hamlet” găzduiește acum evenimente sociale și culturale, în timp ce o „scară a drepturilor” simbolică este acolo pentru a le aminti vizitatorilor că localnicii au îmbrățișat statul de drept într-un loc deseori afectat de criminalitate și banditism.

Parcul național sălbatic Aspromonte oferă trasee uimitoare de drumeție pe albiile râurilor uscate, vârfuri stâncoase punctate de fosile și cavități în care haiducii italieni obișnuiau să se ascundă.

Cinquefrondi este un loc adormit, necunoscut chiar pentru majoritatea italienilor. Vechile cartiere abandonate sunt parțial acoperite de vegetație luxuriantă. Un labirint de străzi stratificate și case în culori pastelat,e conectate prin alei înguste, treceri arcuite și pași de piatră inegale în spirală, unde se desprind bucăți de ziduri vechi. Se pot vedea flori, ferigi și mușchi care cresc pe pereți, rame de ferestre verzi, uși de lemn și balcoane ale caselor uitate.

Pe străzile sale populate, portalurile aristocratice ruginite se îmbină cu hainele agățate pentru a se usca la soare.

Festivalurile folclorice și pitorești se numără printre atracțiile locului. 

Evenimentul cheie este procesiunea religioasă a așa-numiților  „bărbați spini”, închinată Sfântului Rocco. Oamenii poartă pe capetele lor uriașe clopote alcătuite din ramuri, care simbolizează coroanele de spini ți îi fac să semene cu niște copaci umblători. 

Distracția este garantată. Târgurile și festivalurile alimentare se desfășoară toată vara. În fiecare noapte, există un eveniment special.

Sunt târguri de fermieri cu feluri de mâncăruri din cartofi și cu ardei dulce, târguri artizanale unde se vând scaune și vase handmade și târguri de vânători unde meniurile din mistreț sunt servite oaspeților. Este un paradis culinar.

Printre specialitățile gastronomice de top se află salamul picant, făcut cu tone de ardei iute, cârnați uscați, cu bucăți de untură și un fel special de pastă făcută cu resturile de grâu și făină,servită cu măsline, pâine unsă și hamsii.

La desert sunt servite gogoși făcute cu cartofi și zahăr și biscuiți realizați manual.


 
×
Subiecte în articol: italia case la un euro cinquefrondi