x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

de Diana Scarlat    |    15 Sep 2020   •   11:30
Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani, Salina Turda a primit circa 700.000 de turiști anual, iar popularitatea acestei minuni pământene a depășit de mult timp granițele României. Zona s-a dezvoltat și continuă să se ridice noi spații de cazare și zone de agrement în jurul salinei, care seamănă cu o bază stelară din filmele SF și atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate. 

 

Salina Turda este, astăzi, un exemplu de succes în turismul din România, arătând că se poate transforma orice loc într-o atracție de nerefuzat. În inima Trasilvaniei, Salina Turda funcționează ca liant între toate zonele turistice, de la Oradea la Sighișoara, de la Brașov sau Sibiu, către Deva și Hunedoara. Pe oricare dintre circuitele turistice importante ale Transilvaniei se poate face măcar un popas la Salina Turda. Sau din fiecare zonă turistică se poate face măcar o excursie de o zi aici. În anul 2005, istoria salinei s-a schimbat, după ce oamenii gospodari de aici au accesat fonduri europene, nu pentru reparații superficiale, ci pentru un proiect grandios, care a fost realizat și a devenit celebru. Salina Turda este Societate pe Acțiuni, având acționar unic Primăria Municipiului Turda. 

 

13 milioane de ani de existență

 

Este la fel de surprinzătoare și istoria locului care astăzi uimește prin decorurile futuriste și îndrăzneala de a crea și de a aduce ceva din viitor într-o aparent banală mină de sare. Se presupune că exploatarea sistematică a sării la Turda a început în perioada ocupaţiei romane în Dacia, fără a exista însă documente sau mărturii arheologice care să ateste existenţa acestor exploatări. Apariţia sării la suprafaţă, ca urmare a erodării de către Valea Florilor şi Valea Sărată a rocilor sterile situate în acoperişul zăcământului, a făcut ca prezenţa ei să fie cunoscută din cele mai vechi timpuri. Exploatarea sistematică a zăcământului a început prin lucrări miniere de suprafaţă şi mai târziu în subteran. Depunerea formaţiunilor cu sare din bazinul Transilvaniei a avut loc în Badenianul mediu Wielician. Vârsta absolută atribuită depozitelor salifere din Transilvania, este de 13,6…13,4 milioane de ani. 

 

Este și „bază intergalactică”, și loc de joacă pentru copii și adulți, și spațiu pentru relaxare, bază de tratament și un adevărat muzeu al mineritului în sare.

×