x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ministerul Economiei încurajează turismul intern alungând vizitatorii

Ministerul Economiei încurajează turismul intern alungând vizitatorii

de Diana Scarlat    |    28 Apr 2021   •   07:20
Ministerul Economiei încurajează turismul intern alungând vizitatorii

Anunțul că se va purta masca pe plajă și în apă, venit chiar din partea unui secretar de stat din Ministerul Economiei, a venit ca o lovitură pentru agenții economici care se pregătesc să deschidă sezonul estival la 1 Mai. Mulți hotelieri și patroni de pensiuni se plâng de anularea rezervărilor din partea celor care ar fi vrut să-și petreacă minivacanța la malul mării, imediat după ce a venit acest anunț. În același timp, același minister se laudă că sprijină HoReCa, încurajând turismul intern. Tot Ministerul Economiei este cel care nu a reușit să le dea celor din HoReCa banii promiși pe măsurile de redresare, pentru a-și acoperi pierderile cauzate de pandemie. Între timp, din SUA vin știri noi despre renunțarea la mască în aer liber, dar membrii Guvernului României arată și de data aceasta că sunt ultimii care află noutățile.

 

Secretarul de Stat din Ministerul Economiei, Paul Ene, este cel care a declarat că masca se va purta pe plajă și în apă, motivând că apa mării este spațiu public. Dincolo de aberația pe care o presupune purtarea unei măști în timpul înotului în mare, fostul consilier USR de la Sectorul 4, absolvent de Politehnică, în vârstă de 33 de ani, a omis o altă parte din reglementarea purtării măștii, care se referă la activitățile sportive. Înotul în mare este activitate sportivă. Acest detaliu a fost omis de Secretarul de Stat, care a mai declarat că Executivul caută soluții legale și speră să le poată găsi, pentru a elimina necesitatea purtării măștii medicale în timpul înotului în mare. În timp ce Guvernul României mai caută soluții legale pentru a nu impune o măsură absurdă, celebrul doctor Fauci, din Statele Unite ale Americii, tocmai a declarat, pe 26 aprilie, pentru un post de televiziune american, că „este de bun simț” să ne dăm seama că masca n-ar trebui purtată în aer liber, pentru că riscul de contaminare este extrem de redus. 

 

Americanii au constatat că „riscul este minuscul”

 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA va actualiza, în scurt timp, instrucțiunile privind purtarea măștii în spațiile exterioare, a declarat dr. Anthony Fauci, pentru postul TV ABC News. Consilierul medical principal al Casei Albe a spus că modificarea regulilor privind purtarea măștii în aer liber este „de bun simț”, deoarece dovezile arată că „riscul exterior este, într-adevăr, destul de scăzut”, pentru oricine, iar pentru persoanele vaccinate, „riscul este minuscul”, a spus dr. Fauci. Astfel, Fauci îi contrazice pe reprezentanții Guvernului României, inclusiv pe premierul Florin Cîțu și pe prefectul Capitalei, care au declarat, în ultimele zile, că nici nu poate fi vorba despre eliminarea obligativității purtării măștii în aer liber, nici măcar pentru persoanele vaccinate sau care au anticorpi. Fauci îl contrazice și pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, la fel de grijuliu cu sănătatea românilor, care s-a grăbit să susțină aberațiile venite dinspre Ministerul Economiei, declarând că briza mării este foarte periculoasă, fiind potențială purtătoare de virus, pe care-l plimbă prin aer, iar pericolul sigur există și în apa mării. 

 

Agenții economici rămân fără clienți

 

În timp ce restul țărilor elimină masca în aer liber, Guvernul României impune purtarea măștii la plajă și în apă, pretinzând că „încurajează turismul intern”. „Am avut cinci familii care ne-au sunat să anuleze rezervările pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Au început să sune telefoanele imediat după ce au anunțat că se va purta masca pe plajă și în apă”, se plânge patronul unei pensiuni de la malul mării. „E bulversare totală. Turiștii sună la recepție, să întrebe dacă știm ceva despre programul de intrare în camerele de hotel, dacă pot să stea măcar în curte la noi, dacă vine Poliția să-i controleze. Unii vor să renunțe la minivacanța de Paște și ne întreabă dacă pot să reprogrameze pentru vară. Avem probleme și cu agențiile de turism, din cauza haosului creat de aceste anunțuri, după ce deja erau vândute pachetele turistice pentru minivacanța de Paște. Și agențiile, la rândul lor, au probleme cu turiștii care-i sună să reprogrameze. Au reușit să ne distrugă și deschiderea sezonului”, spune un hotelier de pe Litoral. 

 

 

Țările care beneficiază de aberațiile guvernului nostru

 

Mulți români care vor să scape de obligativitatea purtării măștii pe plajă și mai ales în apa mării caută acum vacanțe în zonele fără restricții. Una dintre destinațiile luate cu asalt în această perioadă este Egipt, unde deja sunt temperaturi de vară, se intră cu dovada unui test PCR negativ, apoi turiștii se bucură de libertate, la plajă, în apa mării, la piscină sau la restaurante. Și Bulgaria se pregătește să preia o mare parte a turiștilor români care nu vor mai alege litoralul românesc anul acesta, pentru a nu fi obligați să poarte masca pe plajă, pe faleză sau în apă. Maldive și Zanzibar sunt alte două zone preferate de români, încă din timpul iernii, când doritorii de soare și plajă au călătorit în destinații exotice și fără restricții.

 

Pentru că noutățile internaționale ajung mai greu la Guvernul României, sezonul estival se va deschide cu masca obligatorie pe plajă și în timpul înotului în mare. Cercetătorii din SUA tocmai au anunțat că riscul de contaminare în aer liber este „minuscul”, iar masca ar trebui eliminată.

×