x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

12 Iul 2020   •   17:25
Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus.

România a fost inclusă pe lista statelor galbene, persoanele care ajung pe teritoriul ungar trebuind să intre în carantină timp de 14 zile. 

Autoritățile de la Budapesta clasifică statele după gravitatea infecțiilor cu COVID-19, în trei categorii - roşu, galben şi verde.

„În cazul categoriei verzi nivelul de contaminare şi riscul sunt reduse, intrarea în ţară poate fi permisă. În categoria galbenă intră ţările în care situaţia este mai puţin gravă, iar în categoria roşie ţările unde situaţia este gravă”, a declarat demnitarul.

Se aplică diferite reguli pentru cetăţenii ungari şi rudele acestora, respectiv pentru cetăţenii altor state.

Cetăţenii ungari sosiți dintr-o ţară cu cod verde pot intra fără control.

Cei sosiți dintr-o ţară cu cod galben sau roşu vor fi supuși la frontieră controlului sanitar, după care trebuie să intre în carantină pe o perioadă de 14 zile, cu excepţia celor care pot prezenta două dovezi temeinice din care rezultă că în ultimele 5 zile a efectuat două teste de coronavirus negative, cu o diferenţă de timp de 48 de ore.

Cetăţeanul ungar sosit dintr-o ţară cu cod galben poate ieşi din carantină după efectuarea primului test de coronavirus, cel venit dintr-o ţară cu cod roşu va avea nevoie de două asemenea teste cu rezultat negativ.

Cetăţenii ţărilor cu cod galben pot intra pe teritoriul Ungariei în condiţii identice cu cele ale cetăţenilor maghiari, în schimb nu pot intra în Ungaria cei sosiţi din ţări cu cod roşu, a precizat Gulyás.

Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri, precum și deplasările oficiale, fac excepţie de la aceste reguli.

Din categoria galbenă fac parte Bulgaria, Portugalia, România şi Suedia, iar din afara UE, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China şi SUA.

În categoria roşie au fost incluse Albania, Bosnia-Herţegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru şi Ucraina. Tot pe lista roşie au fost trecute ţările din Asia, Africa şi America de Sud.

„Guvernul va reevalua lista ţărilor în fiecare miercuri, în caz de nevoie numărul ţărilor incluse în categoriile galben şi roşu poate creşte. Dacă însă situaţia se înrăutăţeşte dramatic într-o ţară, se vor lua măsuri imediat”, a mai spus Gulyas.

UDMR a avertizat pe Facebook despre restricțiile impuse de Ungaria.

„Atenție! De miercuri, Ungaria va limita și intrarea cetățenilor români: așteptăm carantină dacă nu putem afișa două teste coronavirus negative cu 5 zile mai devreme”.

Mediafax

×