x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe drumuri de munte, în bătrânii Bucegi

Pe drumuri de munte, în bătrânii Bucegi

de Diana Scarlat    |    21 Mai 2021   •   12:58
Pe drumuri de munte, în bătrânii Bucegi

Nordul județului Dâmbovița a fost aproape uitat, pentru o lungă perioadă, însă acum este redescoperit de turiștii români și străini, care au început să caute frumusețea naturii, în afara zonelor aglomerate. De aici începe aventura în Parcul Natural Bucegi, unde până acum 30 de ani erau și celebrele tabere pentru copii, și cabanele Căprioara, Cerbul și Vânătorul. Primele două au fost transformate în baze turistice moderne și redeschise pentru vizitatori, chiar în această perioadă. Astfel, cei care vor să simtă natura sălbatică a Bucegilor și să se bucure de aventură, în același timp, se pot caza, de acum, în aceste locuri readuse la viață. Vehicle cabane sunt așezate pe traseele montane cele mai importante din Munții Bucegi.

 

Amatorii de drumeții montane au redescoperit traseele din Parcul Natural Bucegi. Această zonă este una dintre cele mai populare din România, mai ales pentru că se poate ajunge din orice parte a țării, cu mașina personală, cu microbuzul sau cu trenul. Un vechi traseu, popular încă de la începutul secolului trecut, este pe ruta Târgoviște-Sinaia, pe actualul DN 71 sau cu trenul, până la Pietroșița, apoi pe jos, prin Pietroșița și Moroeni, spre Sinaia, de unde se virează spre Gâlma, la stânga, spre Parcul Natural Bucegi. Cele două comune de la poalele munților sunt puțin cunoscute astăzi, deși au fost, mult timp, zone turistice de top. Cei care ajung la Pietroșița și la Moroeni pentru prima oară sunt surprinși de cele peste 140 de case monument istoric înșirate de o parte și de cealaltă a Drumului Național, cu diferite stiluri arhitecturale, dintre care cele mai frecvente sunt stilul brâncovenesc și cel neoromânesc. Aici casele poartă și amprenta locală a unui stil arhitectural unic în România, care combină elementele tradiționale muscelene cu arhitectura italiană. Cine alege să pornească în această călătorie pe drumuri de munte de la capătul de linie de cale ferată din Pietroșița – unde se poate ajunge foarte ușor, de la București și Târgoviște – se poate bucura mai întâi de o excursie culturală, printr-un adevărat muzeu în aer liber, traversat de DN 71. Iar de aici se poate ajunge, în foarte scurt timp, în inima munților, pe traseul Pietroșița-Moroieni-Gâlma-Căprioara-Cerbul. 

 

Unde se poate merge, după marcaj

Traseele turistice care pot porni de la Căprioara, în Parcul Natural Bucegi, sunt printre cele mai frumoase din țară. Masivul Bucegi deţine cea mai densă reţea de poteci marcate şi bine întreţinute. Acestea sunt grupate în patru magistrale turistice, ce traversează întregul masiv. 39 de trasee omologate pot fi consultate pe pagina oficială a Administrației Parcului Natural Bucegi (http://www.bucegipark.ro/obiective.php?show=trasee_turistice). Pe aceste trasee se poate ajunge și pornind din zona cea mai înaltă, de la Babele, unde se poate ajunge cu telecabina, de la Bușteni: bandă galbenă – Buşteni – Plaiul Fânului – Valea Cerbului – Vf. Omu – Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica – Şaua Vf. Cu Dor. Se poate merge și din zona Sinaia: bandă albastră – Sinaia – Poiana Stânii – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsă – Piciorul Cocorei – Hotelul Peştera – Valea Obârşiei – Vf. Omu – refugiul Mălăieşti – Valea Glejăriei – Râşnov. Tot pe traseul cruce albastră se poate porni din Pucheni spre Dobreşti – Cabana Scropoasa – Cabana Zănoaga – Cabana Bolboci – Cabana Padina – Hotelul Peştera – Piciorul Babelor – Cabana Babele – Cabana Caraiman – Valea Jepilor – Buşteni. Traseul cu bandă roşie pornește de la Sinaia spre Cota 1400 – Cota 2000 – Valea Izvorul Dorului – Şaua Lăptici – Piciorul Lăptici – Caban Padina – Şaua Strunga – Vf. Omu – Vf. Bucşoiu – Poiana Pichetul Roşu – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Gura Diham – Buşteni. Un traseu de 12 ore, care include Complexul Căprioara, este marcat cu cruce albastră: Buşteni (885 m) – Valea Jepilor – Cabana Caraiman (2.025 m) – Cabana Babele (2.200 m) – Hotel Peştera (1.610 m) – Cabana Padina (1.525 m) – Cabana Bolboci (1.460 m) – Cabana Zănoaga (1.400 m) – Cabana Scropoasa (1.205 m) – Dobreşti (1.000 m) – Tabăra Căprioara-Pucheni (800 m). 

 

 

Mai multe locuri de cazare

Numărul locurilor de cazare din această zonă a crescut semnificativ, după readucerea în circuitul turistic a Hotelului Gâlma, situat la circa cinci minute de mers față de Complexul Căprioara, iar de aici, prin Parcul Natural, se ajunge în circa 40-50 de minute de mers pe jos, la Cabana Cerbul, redeschisă anul acesta. Câteva pensiuni agroturistice sunt și în zona Moroeni-Pietroșița, una dintre acestea fiind chiar pe drumul spre Gâlma, cu teren de sport, păstrăvărie proprie și struți. Astfel, cei care vor să meargă pe traseele din Bucegi, pornind din nordul județului Dâmbovița, și să petreacă la poalele muntelui câteva zile, în mijlocul naturii, se pot caza în cele mai bune condiții. Cei care vor să guste și mai mult din turismul rural pot alege Satul Prunilor, din comuna Pietroșița, la Dealu Frumos – un resort în stil vânătoresc, unde spațiul este suficient pentru a se păstra distanțarea necesară în această perioadă. O altă zonă, din aceeași regiune, care se dezvoltă acum, este Leaota, unde deja încep să „tragă”, la hanul dintre dealuri, vizitatorii care caută locuri mai puțin aglomerate. Perioada aceasta poate fi propice pentru a se valorifica potențialul turistic al agroturismului și turismului montan. Pe DN 71, între Moroeni și Sinaia, mai sunt hoteluri și pensiuni la Cota 1.000 și la Valea Șipotului – aici fiind disponibile locuri de joacă pentru copii, un parc de tiroliene, terenuri de sport și o zonă de agrement pentru călărie. 

 

Complexul Căprioara este situat la 800 de metri altitudine, iar Cabana Cerbul este la cota 1.000. Acestea sunt vechi puncte de reper pe harta traseelor montane și mult timp au fost vedete ale turismului din România, dar au lipsit din opțiunile vizitatorilor, în ultimii ani. Cele două și Hotelul Gâlma se află pe raza comunei Moroeni, în Parcul Natural Bucegi. 

 

×