x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Râșnov - cea mai mare cetate țărănească din Carpați

Râșnov - cea mai mare cetate țărănească din Carpați

de Diana Scarlat    |    12 Mar 2021   •   07:59
Râșnov - cea mai mare cetate țărănească din Carpați

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai importante atracții pentru cei porniți în căutarea legendelor medievale din Europa. În 2015, a fost plasată printre primele zece atracții de acest fel, într-un top mondial al revistei Traveler. Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din sud-estul Europei, atestată documentar pentru prima oară în anul 1335. Zona turistică în care se află este fascinantă și pentru cei aflați în căutare de drumeții montane, fiind în apropierea masivelor Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. 

 

Cea mai mare cetate țărănească din Transilvania a funcționat între secolele XIV-XVIII. Cetatea Râşnov a fost inclusă, de revista Traveler pe lista celor mai frumoase castele din lume, pe timp de iarnă, alături de Castelul Neuschwanstein, din Bavaria (Germania), Palatul ţarului Alexei Mikhailovich din Parcul Kolomenskoye (Moscova, Rusia), Castelul Matsumoto din Japonia, Castelul Hohenzollern (Germania), Castelul Hradcany din Praga (Republica Cehă), Castelul Blair din Perthshire (Scoţia), Castelul Gamlehaugen din Bergen (Norvegia), Castelul Uchisar din Nevsehir (Turcia) şi Castelul Inuyama din Japonia. Râșnov a devenit localitate turistică de interes național în anul 2012, după ce s-au îndeplinit toate criteriile pentru obținerea acestui statut. Astfel s-au putut atrage fonduri europene pentru dezvoltare, iar meritul principal îl are Adrian Veștea, fostul primar al localității Râșnov, actualmente președintele Consiliului Județean Brașov. Tocmai de aceea, Râșnov este și un model de bune practici, atât în turism, cât și pentru atragerea fondurilor europene.

 

Monumente ale naturii, la fel de frumoase 

 

Turiștii sunt atrași în egală măsură de unicitatea cetății, dar și de frumusețea locului și de ofertele de cazare sau de posibilitățile de activități sportive. La Râșnov se pot face drumeții, dar și echitație, tenis de câmp și patinaj, pe timp de iarnă. Pasionații de sporturi extreme au la dispoziție tiroliana cu un traseu de 120 de metri dus-întors, amplasată la intrarea în peștera Valea Cetății, foarte aproape de cetate. Atracțiile carstice din această zonă sunt la fel de importante. Turiștii se pot aventura în peștera Fundata, în apropierea localității, sau pot vizita peștera Valea Cetății, amenajată recent din inițiativă privată. „Este o peșteră turistică tipică pentru turismul de masă, cu electrificare și ghid, o peșteră cu vad, într-o zonă foarte vizitată. Nu oferă foarte mult din punct de vedere speologic, dar este un succes comercial, pentru că are un cadru natural sălbatic. La fel ca Peștera Urșilor, din Munții Apuseni, Valea Cetății este un mare succes speo-turistic. Este amenajată bine, la standarde europene, și beneficiază de un vad excepțional, pentru că Râșnovul s-a dezvoltat foarte bine, iar localitatea atrage foarte mulți turiști”, a explicat, pentru Jurnalul, cunoscutul speolog Cristian Lascu. Peştera Valea Cetăţii, împreună cu stâncăriile şi lapiezurile din Poiana Dracului, arborii seculari și pierderile de apă în ponorul Fundăţica sunt monumente ale naturii, protejate prin lege. 

 

Foarte mulți iubitori ai muzicii clasice sunt atrași de concertele pe care Filarmonica din Brașov le susține în sala mare a Peşterii Valea Cetății, de la Râșnov.

×