x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk

de Diana Scarlat    |    19 Noi 2019   •   13:12
România se promovează prin festivaluri de folk

Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în ultimii ani. Prin organizarea unor astfel de evenimente s-a reușit readucerea la popularitate a unor zone ale țării aproape abandonate de vizitatori după 1990, iar autoritățile au preluat inițiativa, în ultimul timp, pentru a le putea dezvolta. Cele mai multe inițiative de acest fel au fost private, dar unele consilii județene au început să finanțeze evenimentele, după ce mediul privat nu le-a mai organizat.

 

Muzica și turismul se împacă foarte bine, mai ales pe terenul comun al promovării unor zone ale țării. Dacă Bucureștiul, Clujul sau Mamaia au înregistrat încasări-record și în HORECA la fiecare mare festival de muzică rock sau tehno, celelalte zone turistice reușesc să creeze evenimente pentru nișa folk, atrăgând un număr destul de mare de fani, care, în același timp, sunt și turiști. Cel mai recent festival de folk s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, la Alba Iulia. Vedeta Festivalului Național de Muzică Folk Ziua de Mâine a fost Mircea Vintilă. Evenimentul de la Alba Iulia a ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediție, fiind organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură Augustin Bena.

Şeicaru şi Baniciu, în creierii Bucegilor

Una dintre cele mai noi inițiative de acest fel a fost prima ediție a Festivalului Padina Folk, organizată de CJ Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în perioada 15 - 16 august. Padina Folk are tradiție, însă evenimentul nu s-a mai organizat în ultima perioadă, din lipsa fondurilor, fiind, inițial, o inițiativă privată. Anul acesta, festivalul de la Padina a fost relansat de autoritatea județeană și s-a organizat la Telecabina Peştera, din Munţii Bucegi, care aparține de comuna Moroieni. Chiar dacă vremea nu a fost prielnică pentru un eveniment în aer liber, montaniarzii folkiști s-au adunat în număr mare, pentru artiști precum Mircea Baniciu, Vasile Şeicaru, Maria Gheorghiu, Cătălin Stepa și mulți alții, bucurându-se și de peisajul magnific din Munții Bucegi. Zona Padina-Peștera a fost, înainte de 1990, una dintre cele mai vizitate regiuni montane din România, însă și-a pierdut atractivitatea, în mod nefiresc, în ultimele două decenii.

Arta sparge bariere invizibile

Festivalul de folk a fost, anul acesta, un prim pas important pentru spargerea unor bariere invizibile care au ținut zona departe de ochii vizitatorilor, pentru nepermis de mult timp, iar astfel de evenimente au potențial uriaș de a ridica din nou această parte a Bucegilor la rang de atracție turistică de interes național. De altfel, președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea, și-a propus să obțină statutul de localitate turistică de interes național pentru această zonă.

Folkul a „vândut” produsul turistic Vama Veche foarte mulți ani. Conceptul a fost extins în multe zone din țară, iar astfel ar putea reînvia destinații aproape uitate în ultimele două decenii, precum Peștera-Padina, cu ajutorul consiliilor județene.

Acorduri de chitară pe malul Dunării

Și orașul Tulcea s-a promovat, în ultimii șapte ani, printr-un festival de folk organizat în perioada 6-7 septembrie. Reședința județului Tulcea le oferă, astfel, turiștilor, ocazia să viziteze și zona urbană, nu doar Delta Dunării sau cetățile din zona continentală. Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folk Tulcea FolkEST a fost organizată de Consiliul Judeţean Tulcea, prin Centrul Cultural Jean Bart, în Sala Mare a teatrului cu acelaşi nume, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea. Intrarea pentru spectatori a fost liberă.

×