x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Satele transilvănene care atrag mii de turiști

Satele transilvănene care atrag mii de turiști

de Diana Scarlat    |    18 Aug 2020   •   10:56
Satele transilvănene care atrag mii de turiști

În timp ce mulți români cred că turism se poate face doar acolo unde există infrastructură rutieră și de cazare, sașii din Transilvania se bucură deja de vizite din partea a mii de străini, în fiecare an. Ingredientele rețetei succesului sunt tradiționale: voință și acțiune. Cu specific german, dar coordonare britanică, în mare parte, satele sașilor renasc, unul după altul, punându-și în valoare tot ce au mai bun, de la biserici fortificate până la noile puncte gastronomice locale. Turiștii străini sunt foarte încântați de ofertă, pentru că sunt mereu în căutare de experiențe noi, de oameni primitori, de tradiții autentice și mai ales de natură, cu biodiversitatea caracteristică multor zone din România.

 

Angofa este un punct de atracție pentru mii de turiști străini, anual. În 2020 nu au mai putut veni toți cei care-și doreau, din cauza restricțiilor impuse în pandemie, însă numărul lor doar s-a diminuat, temporar. Continuă să vină în România, într-un sat din care a rămas doar o casă. De fapt, este clădirea care a găzduit școala din satul de lângă Sighișoara, rămasă astăzi fără curent electric și fără alimentare cu apă, după ce niciuna dintre cele 87 de case din localitate nu a mai fost în picioare. Dar destinul tragic al satului părăsit și culcat la pământ de timp pare a-i fi acum prielnic, pentru a deveni o atracție pe harta internațională a turismului. Chiar dacă vin să stea în cort, iubitorii de natură care ajung la Angofa aleg această zonă tocmai pentru că este sălbatică. Drumul neasfaltat obligă la safari, iar lipsa utilităților îi ajută se se deconecteze de viața cotidiană. Puțini români au aflat secretul acestui loc, unde singura clădire rămasă a fost renovată și transformată în centru educațional, de Fundația Adept Transilvania, în colaborare cu o organizație internațională care salvează zonele cu natură sălbatică.

 

Povestea renovării școlii de la Angofa 

 

Totul a-nceput în iunie 2016, când Marcela Trust a acceptat să sprijine ADEPT, în dezvoltarea acestui proiect de reabilitare a fostei școli locale dintr-un sat abandonat. Această clădire izolată a fost achiziționată împreună cu un teren cu înaltă valoare naturală, prin acordul cu Fauna and Flora International și Grass Valley Trust. Fosta clădire a școlii din Angofa a fost renovată pentru a fi utilizată ca centru educațional și turistic și pentru a dezvolta noi activități pentru vizitatori și grupuri de cercetare. Centrul educațional include o sală de conferințe, o bucătărie și dormitoare, iar turiștii și elevii sau studenții care vin în internship pot campa în curte, având toate utilitățile asigurate. Restaurată și echipată cu aparatură de specialitate, clădirea școlii a devenit un important centru regional pentru activități educaționale, fiind alimentate cu energie electrică prin panouri solare, iar cu apă, din fântână. Aici se organizează și ateliere de lucru, și sesiuni de formare pentru fermieri, pentru a promova practicile inovatoare de management al terenurilor cu înaltă valoare naturală. 

 

Turiștii străini sunt atrași de frumusețea naturii sălbatice de la Angofa, la fel ca și de cetatea Sighișoarei, aflată în imediata vecinătate. Lipsa drumului asfaltat s-a transformat în avantaj, iar acum se face safari pe dealurile din vecinătatea Sighișoarei. 
 

×