x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Satul lui Badea Cârțan, unde timpul s-a oprit în loc

Satul lui Badea Cârțan, unde timpul s-a oprit în loc

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2020   •   10:42
Satul lui Badea Cârțan, unde timpul s-a oprit în loc

Transfăgărășanul, cel mai spectaculos drum care străbate înălțimile României, traversează Cârțișoara, satul lui Badea Cârțan. Românul care a dus cartea românească peste munți, în Ardeal, a rămas în istoria țării noastre și în cea europeană. Una dintre cele mai frumoase legende legate de omul care aducea cartea românească spune că italienii, văzându-l lângă celebra columnă a lui Traian, au crezut că un dac a coborât din basorelief, după aproape două milenii. Satul lui păstrează și acum acea parte din istorie, în casa lui Badea Cârțan și în atmosfera locurilor. 

 

Cei care pleacă astăzi pe urmele istoriei românilor, dar şi pe cele mai frumoase drumuri din ţară ar trebui să se oprească şi la Cârţişoara, pe Transfăgărăşan. De aici a plecat Badea Cârţan, peste munţi, să le aducă fraţilor români carte românească. Astăzi, casa eroului este muzeu, iar obiectele care i-au aparţinut vorbesc despre istoria zbuciumată a acestor locuri. De aici se poate merge mai departe, pe cărări de munte, spre Masivul Făgăraş, sau spre localităţile turistice învecinate, de un pitoresc aparte. De aici, Transfăgărăşanul duce la Bâlea Cascadă şi mai departe, la Bâlea Lac, apoi coboară, pe partea cealaltă a muntelui, traversând poate cea mai frumoasă zonă a României.

 

Un dac real dormea sub columnă

 

Povestea lui Badea Cârțan a devenit legendă, de când locuitorii Romei au găsit „un dac real” dormind lângă celebra Columnă a lui Traian – cel puțin, așa au crezut cei care l-au văzut... Badea Cârțan, cioban autodidact, luptător pentru drepturile și libertățile românilor, a plecat pe jos, din satul lui, ajungând la Roma, dar și la Viena, la Paris și în alte multe capitale europene, pentru a deveni ambasador cultural, în contextul emancipării românilor. Casa Memorială Badea Cârţan, de la Cârţişoara, îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise. De aici ar trebui să pornească excursia înapoi în timp, pe urmele istoriei, pentru a înţelege mai bine ce secrete ascund locurile cu peisaje de basm. Cârţişoara este şi astăzi o aşezare unde timpul a stat parcă în loc. 

 

Cel mai spectaculos traseu pentru Top Gear

 

Urcând de la Sibiu spre Lacul Bâlea, Transfăgărăşanul trece prin munte, ajungând la peste 2.000 de metri altitudine, ca apoi să coboare pe celălalt versant, urmând curbele de nivel ale teraselor înalte dintre cele două culmi. Astfel a rezultat o „dantelă” arhitecturală considerată o adevărată capodoperă inginerească, ce a atras atenţia echipei Top Gear, urcând în topul celor mai frumoase construcţii de acest gen din lume. Transfăgărășanul nu este un simplu drum, ci o poveste a înălțimilor, care leagă județele Sibiu și Argeș, traversând cel mai înalt masiv din România - Făgăraș. Serpentinele năucitoare formează peisaje unice, iar natura este surprinsă în ipostaze spectaculoase, din orice unghi ai privi. 

Drumul se închide la 1 Decembrie și se deschide pe 30 iunie. 

 

 

Atractii turistice unite de Transfăgărășan

 

Bâlea Lac, cel mai înalt punct al traseului, un loc desprins, parcă, din poveste, este „punctul terminus, dar și punctul de pornire către cealaltă latură a Transfăgărășanului, din orice parte urci și spre oricare dintre părți cobori. Bâlea este un lac glaciar, unic în Europa, prin caracteristicile sale, ce are 11 metri adâncime. Din această zonă a lacului se poate pleca în drumeții, pe crestele Munților Făgăraș. De jur-împrejurul lacului, numeroase cabane te invită la popas și relaxare, iar iarna, peste lacul înghețat s-a construit, din anul 2005, deja faimosul Hotel de Gheață, transformat apoi în Complexul de Gheață, cu un hotel circular, ce găzduiește în centru un restaurant de gheață, cu mese și scaune de gheață, dar și farfurii și pahare asemenea, iar în apropierea hotelului se mai construiesc igluuri și o biserică de gheață. Complexul este o atracție pentru mii de turiști români și străini, care vor să aibă o experiență inedită, la peste 2.000 de metri altitudine. Cascada Capra se află pe partea argeșeană, la 1960 de metri, iar căderea de apă de 40 de metri este spectaculoasă. Este denumită Cascada Iezerului și e alimentată de lacul glaciar Capra. Debitul cascadei este atât de mare, încât cascada nu îngheață aproape niciodată. Barajul Vidraru este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe Transfăgărășan. Are 160 de metri înălțime și a fost ridicat în anul 1965. În anul construirii lui era al optulea cel mai înalt baraj din Europa. 

 

Cei care ajung acasă la Badea Cârţan pot înţelege cum trăiau ţăranii români din inima Transilvaniei, cu două secole în urmă. Încă există hainele şi opincile lui, chiar şi costumele tradiţionale de mire şi mireasă şi foarte multe alte obiecte gospodăreşti. 

 

Idee 2

Drumul este închis în sezonul rece, spre Lacul Bâlea, astfel încât se poate ajunge doar până la Bâlea Cascadă, de unde se urcă doar cu telecabina spre Bâlea Lac, la altitudinea de 2.034 de metri. 

×