x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Titanii apelor

Titanii apelor

de Anca Aldea    |    25 Mar 2011   •   18:33
Titanii apelor
Sursa foto: Andy Clark/Reuters

Cât de des v-a fost dat să vedeţi un vapor de trei ori mai lung şi mai înalt decât Palatul Buckingham din Londra? Sau o navă care poate „înghiţi” extrem de uşor cinci clădiri la fel de impresionante ca Taj Mahal-ul din India? Poate că n-aţi văzut niciodată aşa ceva, dar să ştiţi că ele există. Aceşti titani ai apelor, adevărate insule plutitoare, încep să devină o atracţie din ce în ce mai mare pentru turiştii din toată lumea. Părerile sunt împărţite – unii caută luxul, alţii distracţia, alţii doar socializare într-un mediu la fel de prietenos ca acela de pe uscat, dar, sigur, mult mai incitant.

La începutul secolului trecut, cel mai mare vas de croazieră din lume – pe a cărui punte puteau să încapă trei avioane moderne Airbus A380 puse de-a lungul – cântărea puţin peste 52.000 de tone, avea 269 de metri lungime, nouă punţi şi o capacitate de 3.547 de persoane, dintre care la bord la acea dată se aflau doar 2.227. Se numea Titanic şi cu toţii ştim povestea sa tragică, petrecută la doi ani de la lansarea la apă şi la cinci zile după ce a părăsit Portul Southampton din Marea Britanie, cu destinaţia New York. Construit de unele dintre cele mai sclipitoare minţi ale ingine­riei mondiale şi având la bord unele dintre cele mai avansate tehnologii ale acelor vremuri, vaporul s-a scufundat la 15 aprilie 1912 în urma ciocnirii cu un ai­sberg în mijlocul Oceanului Atlantic. Cel mai mare şi mai luxos vas de croazieră din lume de la acea dată a fost înghiţit de ape în doar două ore şi jumătate. Mai mult decât atât, cel mai mare vapor de croazieră din lume de la începutul anilor '90 nu mai are ce căuta astăzi nici măcar în topul primelor 50 cele mai mari nave de călători de pe mapamond.

Astăzi, la 99 de ani de la cumplita tragedie, pe apa mărilor şi oceanelor lumii călătoresc nestingherite adevărate insule plutitoare, oraşe impresionante atât în mărimi, cât şi în dotări, din care nu lipseşte ab­solut nimic. În timp ce pe Titanic, un vapor de lux la timpul său, se afla o piscină, o sală de sport, o bi­bliotecă şi un teren de squash (asta doar pentru a enumera câteva dintre utilităţi), pe vasele de croazieră din zilele noastre se pot găsi tiroliene, pereţi de alpi­nism, teatre, cinematografe, bazine, piscine, un bar construit în întregime din gheaţă. Astfel că destinaţia în care trebuie să ajungi sau locul în care te afli la un moment dat chiar nu mai contează! Pentru că pe vapor ai tot ce îţi trebuie.

 

Nume de cod: distracţia
Cel mai mare vas de croazieră din lume la început de secol al XXI-lea poartă numele „Farmecul Mărilor” („Allure of the Seas”). Are dimensiuni atât de impresionante încât nu se poate deplasa prin Canalul Pa­nama – este prea lung, prea lat şi prea înalt. Are 225.282 de tone, 16 punţi, 361 de metri lungime şi o capacitate de 5.4oo de persoane, dintre care 2.384 sunt membrii echipajului. Este prima navă din lume, „năşită” de un personaj din desenele animate – Prinţesa Fiona din seria Shrek. Este totodată prima navă din lume la bordul căreia se organizează evenimente interactive cu personaje din producţiile cinematografice, jocurile video şi emisiunile de televiziune realizate de studioul american de film DreamWorks. Sora geamănă a „Farmecului” se numeşte „Oaza Mărilor” („Oasis of the Seas”) şi este doar cu apro­ximativ 50 de milimetri mai scurtă decât fratele său. „Oaza Mărilor” are propriul său record mondial în materie de transport de persoane – 6.000 de oameni au călătorit în Caraibe anul trecut la bordul său.

Luxul şi „entertainment-ul” se află aici la ei acasă. „Oaza” găzduieşte o tiroliană pentru amatorii de senzaţii tari, un traseu de minigolf pentru sportivii mai „paşnici”, dar şi un cazinou, mai multe cluburi de noapte, câteva baruri, un club de karaoke şi unul pentru stand-up comedy, cinci bazine de înot, terenuri de volei şi baschet, mai multe parcuri tematice etc. Ca să-i aducă noroc în viaţă, nava a fost botezată de şapte naşe: cântăreaţa Gloria Estefan, patinatoarea Michelle Kwan, întotătoarea şi medaliata cu aurul olimpic Dara Torres, actriţa Keshia Knight Pulliam, gimnasta Shawn Johnson, actriţa Jane Seymour şi modelul Daisy Fuentes.

Un pic mai mic faţă de predecesorii, vasul de croazieră „Libertatea Mărilor” („Freedom of the Seas”) cântăreşte 160.000 de tone, are aproape 339 de metri lungime şi poate transporta circa 3.630 de oameni, dintre care 1.300 fac parte din echipaj. Cei care caută aventura şi senzaţiile tari ar trebui să se orienteze spre acest uriaş al apelor, deoarece pe punţile sale se află mai multe piscine şi bazine, un simulator de surf, un patinoar, câteva cascade, un parc acvatic pentru copii şi mai multe sculpturi-fântâni. Un asemenea vas are un consum uriaş – aproximativ 12.800 de litri de combustibil pe oră; cu alte cuvinte, cam cât consumă o maşină timp de şase ani dacă rezervorul ei ar fi alimentat integral în fiecare săptămână.

 

Calitatea, mai presus de toate
„Norwegian Epic” – 155.873 de tone, 19 punţi, 330 metri lungime şi capacitate de 4.100 de persoane, dintre care 1.708 sunt membri ai echipajului. Străbate mările şi oceanele din vara anului trecut. La 1 iulie 2010, când a ajuns la New York, autorităţile portuare americane i-au cerut căpitanului să coboare cinci bărci de salvare. „Norwegian Epic” era prea mare pentru a-şi face loc în portul din Big Apple. Vaporul are la bord un bar construit în întregime din gheaţă, iar pe una dintre punţi un încântător parc acvatic
În octombrie 2012, sora mai mică a lui Epic, „Perla Norvegiană” („Norwegian Pearl”), va lua drumul New York-ului în prima sa întâlnire cu apa. Rezervările au fost făcute, biletele s-au epuizat aproape în întregime. „Perla Norvegiană” va duce 2.394 de oameni – turişti şi membri ai echipajului – într-o frumoasă călătorie în America de Nord şi Centrală, făcând cel puţin o escală în Bahamas.

Botezat de Regina Elisabetha a II-a, în 2004, în memoria unui vas din 1936, vaporul „RMS (Royal Mail Ship) Queen Mary 2” („Regina Maria 2”) este singura navă de linie transatlantică operaţională din lume. La bordul său se află 15 restaurante şi baruri, cinci piscine, un cazinou, o sală de dans, un teatru şi un planetariu. Cântăreşte 151.400 de tone, are 345 de metri lungime, o capacitate de 3.056 de persoane şi dispune, în total, de 17 punţi, dintre care doar 13 sunt destinate turiştilor.

Unul dintre cele mai selecte vase de croazieră din lume la ora actuală are un nume pe măsură: „Splendida”. Cu o capacitate de 3.274 de persoane şi o greutate (fără încărcătură) de 137.936 de tone, acest vapor este mult mai mare decât cel mai mare mall din lume şi mult mai înalt decât Turnul Eiffel din Paris. La fel de elegantă şi de frumoasă este şi sora sa mai în vârstă, „Fantasia”, cel mai mare vas de croazieră construit vreodată pentru un proprietar european. Cele două au costat puţin peste un miliard de dolari şi au fost botezate, în ani diferiţi, de binecunoscuta actriţă Sophia Loren („Splendida” – la Barcelona în 2009 şi „Fantasia” – la Napoli în 2008).

Dacă aveţi impresia că aţi văzut cam tot ce se poate vedea în materie de „insule plutitoare”, mai gândiţi-vă o dată. Pentru că „Vis de Carnaval” („Carnival Dream”) este nu doar un vas de croazieră, ci un parc de distracţii ambulant. Având o greutate de 130.000 de tone, 13 punţi şi o capacitate de 3.646 de persoane, „Vis de Carnaval” provine, de unde altundeva, dacă nu din Italia. A costat aproximativ 750 de milioane de dolari, dar fiecare ban a meritat „cu vârf şi îndesat” deoarece stăpâna acestei „case” se numeşte „Distracţia”.

 

O lume de poveste
Nu vrem să ne îndepărtăm prea mult de tematică, aşa că vom aminti aici de un alt vas de croazieră uluitor: „Disney Dream”. Pentru necunoscători, vaporul – să ştiţi – este rezervat piticilor, dar şi adulţilor cu suflet de copil. Pentru că acesta este cel mai feri­cit, vesel, colorat loc din lumea apelor. „Disney Dream” are 130.000 de tone, 340 de metri lungime şi poate transporta 2.500 de oameni. Deţine un cinematograf 3D, un parc acvatic de distracţii, un montagne russe mare, cât un teren de fotbal şi câte şi mai câte. De fapt, are de toate pentru toţi – teren de golf, promenadă, si­mulatoare de diferite sporturi, console pentru jocuri virtuale, terenuri de fotbal american, foosball, tenis şi baschet, mese de ping-pong, locuri de joacă special amenajate pentru copiii cu vârste foarte mici, piscine şi multe altele. Totodată, oferă spectacole live şi evenimente interactive şi mai toată „suflarea” din filmele lui Disney se află pe punte.

Aparţine companiei Walt Disney şi, la 26 ianuarie 2011, a pornit în prima şi cea mai importantă călătorie din viaţa sa. A durat doar patru zile, însă acest titan al apelor şi-a demons­trat cu brio capacitatea.

Distracţia, la ordinea zilei
„Călătorul Mărilor” („Voyager of the Seas”) a văzut lumina zilei pe un şantier din Finlanda. Aici, constructorii au avut grijă ca vasul de croazieră să fie suficient de spaţios cât pentru 3.114 oameni. La fel ca „suratele” lui din clasa Voyager, şi acest „Călător” pune la dispoziţia pasagerilor unele dintre cele mai frumoase distracţii. De altfel, la bordul său a fost instalat, pentru prima dată, un perete de alpinism şi a fost amenajat un patinoar. Se întâmpla cu câţiva ani înainte ca celelalte vapoare de croazieră să se fi dotat cu astfel de mijloace de distracţie. „Călătorul” are câteva ceva pentru fiecare. De exemplu, pe aproximativ două treimi din lungimea unei punţi a fost amenajată o alee, acoperită cu plăci de marmură. De-o parte şi de alta, reprezentanţe ale unor firme cunoscute îşi atrag, cum pot clientela.

Celebrul Teatru „La Scala” nu are nevoie de reclamă – publicul se înghesuieşte la fiecare spectacol care se joacă în fiecare seară. Nu sunt lăsaţi deoparte nici pasionaţii de tenis de masă, fotbal, golf sau baschet şi nici cei care, în viaţa lor de zi cu zi de pe uscat, obişnuiesc să meargă regulat la fitness sau la spa. Nici îndrăgostiţii nu sunt uitaţi – „Călătorul” le oferă o capelă unde cei doi îşi pot lega pe vecie destinele într-un mediu extrem de romantic, de neuitat. Iar cei care au uitat să-şi ia cu ei o carte sau un album pot rezolva foarte uşor problema – printr-o vizită în biblioteca de pe vas.

În lumea Disney
Pe cea mai nouă navă de croazieră care poartă numele lui Walt Disney, „Disney Dream”, s-a acordat un plus de atenţie designului. Pe vapor, copiii trebuie să se simtă bine, să uite că sunt departe de prieteni şi, cine ştie, de restul familiei. Interioarele realizate în Art Deco îi ajută pe mi­cu­ţi să-şi materializeze visurile cele mai frumoase, acelea din filmele de animaţie atât de îndrăgite şi îi încurajează pe părinţi, bunici şi străbunici să nu uite de vârsta fascinantă a copi­lă­riei. De altfel, în camere şi apartamente, totul este branduit Walt Disney – de la lucruri banale până la aşternuturi, lampadare şi pro­soa­pe, iar pe holuri se plimbă personajele Disney – Mickey Mouse, Nemo, piraţii din Caraibe şi mulţi, mulţi alţii.

×
Subiecte în articol: special