x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turist în stațiunea președinților: 60 de lei - șezlongul, 200 de lei - baldachinul

Turist în stațiunea președinților: 60 de lei - șezlongul, 200 de lei - baldachinul

de Mihaela Bîrzilă    |    19 Iul 2021   •   07:40
Turist în stațiunea președinților: 60 de lei - șezlongul, 200 de lei - baldachinul

Șezlongurile se dau pe sub mână la doi pași de gardul care desparte plaja lui Iohannis de plaja pentru restul lumii. Ba chiar se fac și rezervări pentru weekend, cererea fiind foarte mare. Șezlongul închiriat cu 25 de lei pe zi de luni până joi se scumpește de vineri la 30 de lei, iar rezervarea costă 20 de lei în plus, pentru cei care nu vor să vină cu noaptea în cap la plajă. Bonul fiscal se dă o zi da, o zi nu - cum îți e norocul!

 

 

Weekendul abia încheiat a fost cel mai aglomerat pe litoralul românesc, de la începutul sezonului estival, iar cererea s-a simțit și în ofertă. În Neptun, stațiunea președinților, cel mai scump șezlong costă în 60 de lei pe zi, la una dintre plajele aflate în centrul stațiunii. Tot acolo, se oferă și baldachine cu 200 de lei, pentru turiștii mai pretențioși, care nu vor să aibă amintiri de la mare pe un banal șezlong din plastic.

Cafeaua e mai scumpă decât berea, pe plajă. O bere costă 6 lei, cât 100 de grame de cartofi prăjiți, în timp ce cafeaua este de la 8 lei în sus. Înghețata e mai accesibilă, se găsește și cu 4 lei.

 

De la poza cu vaporașul, la poza cu maimuța 

 

Pozele la minut cu vaporașul de pe vremuri au fost înlocuite de poze cu Mickey și Minnie, iar fotograful se plimbă pe plajă nestingherit cu un pui de maimuță pe umăr și un papagal de dimensiuni impresionante, care stă ascultător pe braț, pentru a atrage turiștii.

Vânzătorii ambulanți și-au făcut update la marfa vândută printre șezlonguri: în loc de gogoși și covrigi fără ambalaj, acum vând kurtos kolacs, ambalat pe jumătate, înfășurat în folie de plastic. Comerțul ambulant este tot ilegal, dar nu pare să intereseze pe nimeni. Nici în 2021. Porumbul fiert rezistă și are prețul „înghețat” la 5 lei, de ani. Au cumpărat românii inclusiv vara trecută, în pandemie, de ce n-ar cumpăra acum, când nu mai este atât de mare frica de a plimba mâncarea de la o persoană la alta.

 

Distracții de pe vremea lui Ceaușescu

 

„Dai un ban, dar stai în față”, spune o vorbă agreată de mulți români, dar care nu se aplică pe litoralul autohton. În lipsa unor alternative mai interesante de entertainment, după cină, turiștii care ies la o plimbare prin stațiune, încă stau la coadă la distracțiile de pe vremea lui Ceaușescu: trag cu pușca la țintă sau împușcă baloane pentru jucării de pluș. În centru, cei care vor să-și măsoare mușchii pot găsi un aparat pentru lovituri cu mănușa se box, iar cei care vor să testeze fidelitatea partenerului de viață încă găsesc Gura Adevărului. Dar nu se înghesuie nimeni la aceasta din urmă! 

Continuă și tradiția plimbărilor cu trenulețul sau cu trăsura. Tot pentru nostalgici, se găsește vată de zahăr pe băț sau cafea turcească, pregătită la ibric pe nisip încins. Și parcul de distracții din Neptun rezistă la vremuri noi. Unele instalații au fost schimbate, dar aspectul general arată că România n-a ajuns prea departe cu civilizația în peste trei decenii de capitalism.

 

Fantoma securiștilor bântuie și azi

 

Un stol de pescăruși se odihnește în fiecare zi pe plaja interzisă, care le aduce aminte oamenilor de vremuri de tristă amintire, când stațiunea era împânzită de securiști și milițieni, să nu-l deranjeze nimeni pe „tovarășul” când venea pe litoral. Se mai aud țipând păunii din grădinile pline de verdeață ale vilelor de protocol, păzite și acum de agenți.

Fantoma securiștilor bântuie și azi Aleea President, ocolită de turiști, deși nu este interzis decât accesul cu mașina către plajă. Când vine la mare, Klaus Iohannis este întâmpinat de o frumoasă tufă de trandafiri, iar pe semnul roșu de interzis care tronează la intrare, cineva a lipit mesajul „mai bine mort decât comunist”.

E agitație în vilele RA-APPS, dar privilegiații ajunși vremelnic în funcții publice stau departe de ochii poporului muncitor.

Turiștii din Neptun au avut însă norocul să vadă mari artiști la „Baricada Folk”, la Grădina de Vară: Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Emeric Imre, Daniel Iancu, Walter Ghicolescu, Vali Petcu, Mircea Baniciu, Adrian Bezna, Cătălin Stepa, Adrian Mărgineanu, Ovidiu Mihăilescu, Nicu Zotta. Iar de la Cireșica au răsunat cele mai frumoase melodii cântate live de marile doamne ale muzicii românești, Maria Dragomiroiu și Mirabela Dauer.

 

Ca noutate, în 2021 a fost introdusă parcarea prin SMS în stațiune: 3 lei ora, 15 lei - toată ziua. Problema e că sistemul întâmpină probleme de soft, iar șoferii nu reușesc să înregistreze plata.

×
Subiecte în articol: turism