x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanțe pentru familii în centre de agrement

Vacanțe pentru familii în centre de agrement

de Diana Scarlat    |    22 Dec 2020   •   16:16
Vacanțe pentru familii în centre de agrement

Iarna din ce în ce mai caldă, cu zăpadă doar pe crestele montane, dar și nevoia de a căuta zone mai puțin aglomerate, transformă atracțiile de nișă în tendințele momentului. Bazele sportive și de agrement din zone turistice mai puțin frecventate până anul acesta sunt căutate acum, mai ales de cei care preferă să închirieze o vilă pentru familie, într-o localitate mai izolată, în loc de camere în hoteluri mari, în stațiunile unde se face turism de masă. Pe Valea Prahovei, Breaza și Câmpina au intrat pe lista scurtă a preferințelor celor care vor să-și petreacă vacanța de iarnă în cerc restrâns. Aerul curat, combinat cu posibilitățile de a face sport, dar și cu distanța scurtă până în zona montană au alcătuit rețeta succesului.

Dacă iarna nu avem zăpadă, putem juca tenis. Iar zonele în care se pot închiria vile, cu acces la baze sportive, devin foarte atractive pentru românii care vor să se relaxeze. La Breaza, pe Valea Prahovei, este unul dintre locurile care până anul trecut atrăgeau mai mult amatorii de excursii în familie și firmele mici care căutau un loc de teambuilding, dar acum a devenit atracție de top. La Mart Inn se poate juca tenis și iarna, pe terenurile acoperite, iar dacă vremea este favorabilă, chiar și pe cele în aer liber. Cum vilele sunt închiriate de familii, nu există nici pericol de contaminare cu vreun virus, prin contactul cu alte persoane, pentru că jucătorii sunt ca acasă, unde locuiesc împreună. Complexul de la Breaza este creat pornind de la un concept sportiv și de familie, ideal pentru perioada pe care o traversăm, tocmai pentru că turiștii nu intră în contact cu cei din afara grupului lor restrâns. „Aici nu se plictisește nimeni niciodată, pentru că se pot face foarte multe activități.

Copiii au un loc de joacă în aer liber, fiecare vilă are zonă de grătare, dar este și o zonă de ceaune, unde turiștii își pot face, în aer liber, ce doresc. Aerul este foarte curat, iar de aici se poate ajunge în 15-20 de minute la Sinaia, pentru cei care vor să viziteze stațiunile de pe Valea Prahovei sau să meargă pe pârtie”, explică un reprezentant al complexului turistic sportiv de la Breaza.

Descoperirea monumentelor

Descoperind noile forme de turism în familie, românii au început să fie mai interesați și de drumeții montane, de excursiile în natură, dar și de vizitarea muzeelor și a caselor memoriale, care în ultimii ani intraseră într-un con de umbră. Mulți descoperă, foarte aproape de Breaza, la Câmpina, castelul Iuliei Hașdeu, edificiu cu o arhitectură unică în lume, construit între anii 1894 – 1896. Povestea acestui castel este fascinantă, pentru că „cel mai învățat român din secolul al XIX-lea”, Bogdan Petriceicu Hașdeu, l-a construit pentru fiica sa, Iulia, copilul genial, care până la 18 ani s-a remarcat prin erudiție, fiind prima româncă absolventă a Facultății de Filosofie la Sorbona. Din cauza tuberculozei, Iulia Hașdeu s-a stins din viață la numai 19 ani, iar după moartea ei, tatăl îndurerat a desenat schița clădirii de la Câmpina în timpul ședințelor de spiritism prin care încerca să comunice cu ea. Se spune că desenul castelului îi aparține Iuliei Hașdeu, care i-a comunicat tatălui, de dincolo de moarte, cum vrea să arate casa sub formă de templu pe care i-a cerut-o. Clădirea este plină de simbolistică mistică și trebuie să fie „citită” ca o carte a misterelor, pentru că fiecare desen, obiect, basorelief sau unghi al pereților reprezintă ceva, în povestea despre învingerea morții.

Destinații pentru toate anotimpurile

Un concept asemănător, care îmbină mai multe tipuri de turism cu accesul la baza sportivă și cazarea în vile pentru familii, este și în Delta Dunării, la Cormoran, în zona Uzlina. Deși este închis în această perioadă, până la primăvară, complexul a fost luat cu asalt, anul acesta, de românii dornici de vacanțe sigure. Posibilitatea de a avea cazare în vile separate, de a face excursii în grupuri mici, cu bărcile, către toate zonele Deltei, fără a interacționa cu alte grupuri, reprezintă cel mai mare avantaj. Și aici se poate juca tenis pe teren cu zgură, se poate face sport în aer liber și se poate călări. Uzlina este raiul pescarilor, profesioniști sau amatori, și al iubitorilor de natură. Foarte mulți turiști vin aici pentru „birdwatching”, pe canalele înguste și lacurile din împrejurimi, activități care se fac în grupuri foarte mici, cu bărci silențioase. Și la Green Village, în capătul brațului Sfântu Gheorghe, spre vărsarea în mare, complexul Green Village oferă un concept similar, cu posibilitate de cazare în vile separate, ideale pentru familii.

Turismul până acum de nișă devine trend. Locurile mai puțin cunoscute publicului larg sunt acum cele mai căutate. Românii au timp să redescopere sportul în natură, drumețiile și cultura.

 

×