x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanțele de iarnă, aproape de casă și pe plajele însorite, fără restricții

Vacanțele de iarnă, aproape de casă și pe plajele însorite, fără restricții

de Diana Scarlat    |    13 Aug 2021   •   07:50
Vacanțele de iarnă, aproape de casă și pe plajele însorite, fără restricții

Continuă trendul lansat încă de la începutul acestui an, în privința alegerii destinațiilor de vacanță: locurile cu cele mai puține reguli și restricții, în destinații exotice sau foarte aproape de casă. Tour operatorii care au pariat pe aceste tendințe pentru sezonul estival continuă să mizeze pe aceleași alegeri ale românilor și pentru vacanța de iarnă: Egipt, România și Bulgaria sunt în topul preferințelor turiștilor, pentru Crăciun și Revelion. Ofertele „early booking” sunt deja lansate și vin cu reduceri importante de prețuri. Totul va depinde, în continuare, și de evoluția pandemiei.

 

 

Românii și-au schimbat puțin comportamentul de consum în privința vacanțelor, în perioada pandemiei, iar câștigătoare sunt destinațiile cu cele mai puține reguli și restricții. De asemenea, zonele izolate în mod natural au avut foarte mult de câștigat, dar nu pentru turismul de masă. Pentru iarna 2021-2022 se pune deja pariu pe câteva alegeri pe care le vor face românii. IRI Travel este una dintre agențiile de turism care a pariat pe un sezon estival 2021 cu vânzări-record pe litoralul românesc și cel bulgăresc. Au câștigat acest pariu, iar acum mizează pe zonele montane din țara noastră și din Bulgaria, pentru vacanțele de iarnă. „La fel ca în cazul sezonului estival, pariul nostru pentru iarna 2021-2022 este pe România și Bulgaria. Pentru această vară am estimat corect că foarte mulți turiști vor cumpăra vacanțe pe litoral, în România și Bulgaria. În continuare credem că trendul rămâne același, dar pe zonele montane din România și Bulgaria. Din aceleași considerente: aproape de casă, risc mai scăzut de a rămâne blocați din cauza unor restricții care s-ar putea introduce de la o zi la alta, iar în continuare s-ar putea să nu se ceară pașaport verde, dovada vaccinării sau test negativ COVID, atât la noi, cât și în Bulgaria”, explică Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel. Deocamdată s-a anunțat necesitatea certificatului electronic de vaccinare pentru trecerea frontierei doar în cazul țărilor care sunt în zone galbene și roșii, din punctul de vedere al evoluției pandemiei.

 

Discounturi pentru sărbători

 

Dacă în 2020 au fost înregistrate pierderi în stațiunile montane care înainte de pandemie erau aglomerate, pentru că mulți s-au ferit de aceste zone și au căutat destinații în care nu se face turism de masă, acum tendința este de revenire la vechile obiceiuri: stațiunile montane cele mai populare, pentru vacanța de iarnă. „În România, cele mai căutate stațiuni montane vor fi, mai mult ca sigur, Poiana Brașov, Sinaia, Bușteni, Azuga și zona Bran-Moeciu. Principalele stațiuni pe care mizăm pentru Crăciun și Revelion în Bulgaria sunt Bansko, Borovets și Pamporovo. Vindem și Egipt, știm că cererile vor crește și pentru această destinație care deja e în topul preferințelor românilor, pe timpul iernii, dar marele pariu este pe zonele montane din România și Bulgaria. Prețurile în stațiunile montane din Bulgaria variază între 35 de euro la hoteluri de 3 stele și 45-48 de euro la hotel de 4 stele, de persoană, pe noapte, în regim early booking”, mai spune CEO-ul IRI Travel, care se așteaptă ca sezonul de iarnă să aducă vânzări mai mari decât în 2019 pentru aceleași destinații, adică să depășească un milion de euro, doar pe zonele montane din România și Bulgaria, la care se vor adăuga cererile crescute pentru Egipt.  

 

Zone exotice mai ieftine decât în trecut

 

Pe Egipt pariază și alte agenții mari din România, precum Christian Tour. Dacă situația va rămâne neschimbată, din punctul de vedere al evoluției pandemiei, în clasamentul alegerilor făcute de români va conduce, detașat, Egiptul, cel puțin până în 2023. Dar și alte destinații exotice sunt căutate de turiștii români care aleg plaja și soarele, în locul zăpezii, pe timpul iernii. „Cele mai căutate destinaţii pentru perioada de toamnă-iarnă sunt staţiunile cele mai mari din Egipt – Hurghada şi Sharm el Sheikh, urmate de destinaţiile exotice: Zanzibar, Maldive şi Dubai. Acestora li se adaugă şi alte destinaţii exotice căutate mai cu seamă ȋn perioada Sărbătorilor de iarnă şi de Revelion: Mauritius, Kenya, Seychelles”, spune Cristian Pandel, Owner & CEO Christian Tour. Singura problemă rămâne cea legată de posibilele modificări pe care le-ar putea impune o eventuală răspândire crescută a virusului SARS-CoV-2, însă agențiile de turism deja au soluții pregătite, pentru orice eventualitate. 

 

Soluții pentru orice situație

 

„Ne aflăm cu toţii ȋncă ȋntr-o situaţie incertă, ȋnsă spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, ȋn prezent există mai multe opţiuni de destinaţii de vacanţă disponibile şi deschise, mai cu seamă pentru persoanele vaccinate care nu pot călători mai facil ȋn cea mai mare parte a destinaţiilor europene şi nu numai. Turiştii noştri, ca şi noi, oamenii de turism, de altfel, luăm fiecare situaţie sau restricţie şi o tratăm individual, găsind opţiunile cele mai bune pentru a se desfăşura programele ȋn cele mai bune condiţii. Uşor, uşor, turismul s-a deschis şi chiar dacă mai izbucnesc anumite focare pandemice sau sunt introduse restricţii, pofta de călătorii este cea care dictează ȋn alegerea clienţilor. Oamenii au nevoie de vacanţe şi găsesc resurse şi soluţii pentru a putea pleca unde ȋşi doresc”, mai spune CEO-ul Christian Tour, adăugând că agenția se străduiește să vină ȋntâmpinarea turiştilor cu facilităţi ȋn privința sumelor achitate în avans, care acum sunt mai reduse. Există, de asemenea, opţiuni de retragere sau anulare gratuită, respectiv returnarea sumelor, acolo unde vacanţele chiar nu s-au putut efectua. 

 

Agențiile s-au adaptat repede 

 

„Spre deosebire de anul trecut, acum putem să preȋntâmpinăm mai uşor astfel de situaţii şi să negociem, la rândul nostru, cu furnizorii - companii aeriene, hoteluri etc. -, astfel ȋncât să obţinem flexibilitate maximă pentru turişti. Tarifele vacanţelor exotice sunt pe un trend descendent şi multe destinaţii care până nu de mult erau greu de atins, acum sunt mai accesibile ca oricând, fiind conectate cu curse charter direct, mă refer aici la Zanzibar, Maldive, Mauritius şi chiar zonele sălbatice din Kenya, ideale pentru ȋmpătimiţii de safari şi aventură”, spune Cristian Pandel. 

Paralela 45 mizează, de asemenea, pe Egipt și alte destinații exotice. „Pentru iarna 2021-2022 mizăm pe destinații exotice, precum Maldive, Republica Dominicană, Zanzibar, Kenya, Dubai și, bineînțeles, Egipt. Prețurile se vor menține la fel ca în ultimul an”, spune Alin Burcea, CEO Paralela 45. 

 

Numărul călătoriilor a crescut în 2021 față de anul anterior declanșării pandemiei. Unele destinații turistice au fost efectiv luate cu asalt de români, în țară și în străinătate. Ceea ce a adus ca avantaj blocajul din 2020 este scăderea prețurilor pentru unele țări exotice care până anul trecut nu erau accesibile pentru toate categoriile de turiști.

×