x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vedeta anului 2021 va fi Delta Dunării

Vedeta anului 2021 va fi Delta Dunării

de Diana Scarlat    |    05 Ian 2021   •   13:15
Vedeta anului 2021 va fi Delta Dunării

După mulți ani în care a fost într-un con de umbră, destinația turistică Delta Dunării a înregistrat o creștere spectaculoasă, din 2018, iar anul trecut a fost în topul preferințelor românilor, pentru că oferă, în mod natural, izolarea. Încă din luna iunie erau rezervate aproape toate locurile de cazare, până în noiembrie, iar predicțiile pentru acest an arată că va rămâne pe primul loc, tocmai pentru că pandemia nu s-a terminat, iar restricțiile vor rămâne. Din 2018 până acum s-au și diversificat ofertele, în tot județul Tulcea, astfel încât să poată satisface toate gusturile și exigențele.

 

Preferată mai ales de pescari și aproape ignorată de românii care au căutat, mulți ani, vacanțe exotice și turism de masă, Delta Dunării și-a luat revanșa, în ultimii trei ani, fiind redescoperită. Și nu doar Delta, ci județul Tulcea, cu partea continentală a Dobrogei de Nord. Aici trăiesc în armonie 14 grupuri etnice care le oferă turiștilor adevărate revelații culturale, de la cele culinare – fiecare cu specificul propriu – până la cele legate de dansuri, cântece, costume tradiționale, zile de sărbătoare și chiar superstiții bine încadrate în oferta turistică și puse în valoare ca atracții de sine stătătoare. Nu în ultimul rând, istoria Dobrogei atrage vizitatorii ca un magnet, către cetățile antice și medievale, către locurile unde până nu de mult era țărm de mare, iar acum sunt peisaje ce seamănă cu cele selenare. 

 

Natura sălbatică a apelor și a munților

 

La toate acestea se adaugă natura sălbatică, atât din întinderea de ape a Deltei, cât și din Munții Măcinului – cei mai vechi din sud-estul europei, erodați astăzi și cu altitudini foarte joase, unde, însă, se pot face drumeții și se pot admira sutele de specii de plante, mamifere, păsări sau reptile, dintre care unele sunt foarte rare sau chiar unice. Un circuit dobrogean poate include și drumul vinului sau drumul mierii, pentru că aici sunt podgorii întinse, există o tradiție milenară a licorii lui Bachus, iar albinele fac cea mai bună și mai curată miere, în zone fără poluare. Cei care au descoperit toate aceste minuni dobrogene, pe lângă plăcerea de a pescui, de a privi speciile rare de păsări sau de a mânca tradițional, în Delta Dunării, s-au îndrăgostit iremediabil de Dobrogea și de întreaga ei ofertă turistică.

 

Tradiții autentice și istorie

 

Zonele mai puțin cunoscute au început să atragă, la rândul lor, turiști dornici de noutate. Localitatea Vișina, din comuna Jurilovca, a devenit punct de atracție, după ce aici a fost amenajată o gospodărie țărănească tradițională, care reunește elemente specifice tuturor etniilor. Bianca Folescu, o constănțeancă îndrăgostită de frumusețea Dobrogei, a reușit să transforme satul Vișina în loc de popas pentru cei care vor să guste din viața culturală a acestei zone și din preparatele culinare cu specific tradițional. Gospodăria-muzeu de la Vișina, amenajată și îngrijită de Bianca, a oferit, în ultimii trei ani, și cele mai valoroase spectacole, din punct de vedere etnologic, reușind să scoată la lumină folclorul autohton, cu muzică, dansuri, costume și obiceiuri aproape uitate pentru unii sau necunoscute pentru alții. 

 

Vacanță în afara dimensiunii temporale

 

De la Vișina până la Jurilovca sunt doar câțiva kilometri, care se pot parcurge cu mașina sau cu o căruță trasă de cai, pentru cei care vor să guste mai mult din pitorescul locurilor. De la Jurilovca se poate traversa Lacul Razim (Razelm), până la Gura Portiței, unde Dunărea se contopește cu marea. Cei care vor să se bucure, într-o singură vacanță, de Deltă, plajă la malul mării și drumeții montane, au toate acestea în Dobrogea. Iar cetățile Argamum și Enisala, precum și localitățile din această zonă, Enisala și Sarichioi le oferă vizitatorilor plăcerea de a călători înapoi în timp sau într-o regiune atemporală, unde totul este natural, datorită păstrării tradițiilor și a spiritualității. Letea, de asemenea, satul ascuns în inima Deltei, între ape, este o atracție pentru oricine vrea să uite, pentru o perioadă, că există timp sau aglomerații urbane.

 

Dobrogea a redevenit atracție turistică de top mai ales după acțiunile de promovare a întregii oferte, pe care a-nceput să o facă, din anul 2017, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), condusă de Cătălin Țibuleac.

Unul dintre personajele Deltei, preferatul turiștilor, este ghidul Edi Acsente, care-și are rădăcinile la Sfântu Gheorghe. Edi a mai făcut un pas pentru promovarea regiunii, prin omologarea rețetei tradiționale de Storceag – un fel de borș de pește făcut din sturion.

Cele mai frumoase obiecte tradiționale specifice culturii populare dobrogene se fac manual, la Jurilovca și la Sarichioi.    

×