x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea bucătăriei când locuiești la casă [idei și sfaturi]

Amenajarea bucătăriei când locuiești la casă [idei și sfaturi]

26 Apr 2021   •   11:44
Amenajarea bucătăriei când locuiești la casă [idei și sfaturi]

Bucătăria este considerată în multe culturi drept „inima casei” și pe bună dreptate: este un spațiu în care luăm masa alături de familie, în care încercăm cele mai noi rețete descoperite în show-urile culinare și în care ne relaxăm uneori alături de prieteni, la o șuetă.

 Tocmai de aceea este important ca acest spațiu să fie practic, confortabil, funcțional și totodată amenajat într-un stil care se integrează perfect în contextul general al locuinței tale și care se pliază pe gusturile tuturor membrilor familiei.

Dacă amenajarea bucătăriei dintr-un apartament nu pune mari probleme, amenajarea bucătăriei dintr-o casă poate deveni un proces mai complex și anevoios - pentru că și spațiul dintr-o casă e mai mare și permite, așadar, mai multe opțiuni de amenajare și diverse permutări.

În cele ce urmează ne-am propus să îți oferim câteva idei și sfaturi care te pot ajuta, în cazul în care plănuiești să te muți la casă și să amenajezi o bucătărie funcțională și spectaculoasă din punct de vedere vizual.

Pentru ca totul să iasă exact așa cum îți dorești, etapele amenajării trebuie stabilite încă de la bun început. Ca orice proiect, și proiectul tău de amenajare a bucătăriei trebuie să aibă o strategie în spate, un buget clar și o persoană care să schițeze în detaliu care vor fi pașii de urmat.

O organizare riguroasă te va ajuta să economisești timp prețios și să reușești să pui lucrurile în mișcare astfel încât rezultatul obținut să fie exact cel pe care doreai să îl obții și nu unul care presupune compromisuri.

Dacă este vorba, de exemplu, de situația în care ai cumpărat o locuință nouă și vrei să amenajezi bucătăria în așa fel încât să o transformi într-un open space, atunci este bine să știi că vei avea nevoie inclusiv de o echipă specializată în astfel de lucrări. Prin urmare, în planul tău va trebui să existe și o secțiune dedicată căutării celor mai buni meseriași.

De asemenea, în cazul în care intenționezi să montezi o țeavă de gaz sau de apă este bine să știi că va trebui să aloci timp și pentru obținerea avizelor necesare, care uneori te pot ține în loc destul de mult timp.

Prin urmare e indicat să stabilești de la bun început care sunt pașii de parcurs pentru ca proiectul tău de amenajare să decurgă exact așa cum trebuie. Cu cât planifici mai în detaliu, cu atât și rezultatele vor fi pe măsură și cât mai fidele așteptărilor tale.

Fă o schiță și ține cont de dimensiunile spațiului disponibil

După ce ai stabilit care vor fi pașii care trebuie urmați pentru ca proiectul tău să ducă la rezultatul dorit va mai trebui să îți aloci timp pentru a face o schiță cu modificările pe care vrei să le faci.

Măsoară spațiul cu atenție și apreciază estimativ care sunt dimensiunile optime pentru mobilier, cum îl vei proiecta astfel încât să se integreze cât mai bine în spațiul pe care îl ai la dispoziție etc. De asemenea, trebuie să știi cu exactitate cantitatea de gresie și faianță necesară pentru o amenajare reușită.

Doar după ce treci toate aceste elemente pe o foaie și după ce corelezi dorințele tale cu posibilitățile reale oferite de spațiul disponibil poți trece la următorul pas.

Stilul cel mai potrivit pentru bucătăria dintr-o casă

Următorul pas va fi să stabilești ce stil de amenajare vrei să aibă bucătăria. În general este recomandat să alegi un stil de amenajare care nu se îndepărtează prea mult de la stilul general al celorlalte încăperi din casă.

Cu alte cuvinte, dacă locuința ta are un design preponderent industrial, atunci și bucătăria ar trebui să păstreze măcar câteva elemente care amintesc de stilul industrial.

O discuție specială se impune în cazul bucătăriei open space dintr-o casă. În cazul unei bucătării open space trebuie să ții cu atât mai mult cont de armonizarea stilului de amenajare cu cel al livingului (sau al camerei de zi). Elementele din camera de zi nu trebuie să facă notă discordantă cu stilul de amenajare al bucătăriei, ci să se completeze reciproc.

Urmărește cu atenție regula celor trei spații

După ce ai decis care va fi stilul de amenajare va trebui să delimitezi zonele din bucătărie: spațiul de lucru, care include blatul de lucru și electrocasnicele, spațiile de depozitare și spațiul pentru curățarea vaselor (chiuveta și/sau mașina de spălat vase).

Specialiștii spun că aceste trei zone ar trebui să formeze un triunghi, însă poți alege să nu urmezi neapărat acest sfat, mai ales dacă știi că nu vei folosi bucătăria pentru gătit, ci mai mult în scop de socializare cu restul membrilor familiei sau cu prietenii.

Sfatul nostru este ca, indiferent de modul în care vei folosi spațiul disponibil în bucătărie, să alegi un mobilier compact, cu electrocasnice încorporate, să încerci să integrezi uși glisante, corpuri suspendate și să apelezi la blaturi sau la mese detașabile. Toate aceste elemente te vor ajuta să creezi un spațiu foarte aerisit și plăcut din punct de vedere vizual.

Alege palete de culori potrivite

Atunci când vine vorba de alegerea culorilor este bine să optezi pentru o gamă uniformă. Bucătăria dintr-o casă dispune de un spațiu mai generos, așa că te poți juca cu diverse combinații de nuanțe care aparțin aceleiași game și care te pot ajuta să obții un echilibru cromatic spectaculos.

Dacă știi de la bun început care e tipul de ambianță pe care ți-l dorești în bucătăria ta, atunci alegerea nuanțelor nu îți va pune mari probleme.

Dacă vrei, de exemplu, o atmosferă caldă, primitoare, nuanțele pastelate și culorile deschise sunt cea mai bună alternativă. De cealaltă parte, dacă vrei să obții o atmosferă mai formală, poți opta pentru nuanțe mai închise, eventual cu accente metalice, industriale.

Dacă te-am inspirat să îți cumperi o casă, nu uita că Liziera de Lac este cel mai căutat proiect case al momentului. Găsești toate detaliile pe site-ul oficial al proiectului.

Orice ai decide, noi îți dorim să găsești exact acel loc pe care să îl numești „acasă” și să amenajezi bucătăria din noua ta casă în așa fel încât să devină un spațiu în care să îți petreci timpul cu drag.

 

 

×