x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea spațiului de lucru: 3 tendințe

Amenajarea spațiului de lucru: 3 tendințe

11 Aug 2021   •   13:49
Amenajarea spațiului de lucru: 3 tendințe
Sursa foto: Unsplash.com

Productivitatea angajaților dintr-o companie este influențată de condițiile pe care la au le dispoziție  în spațiul în care își desfășoară activitatea. Managerii știu foarte bine acest lucru, de aceea sunt permanent în căutare de noi soluții de amenajare a spațiului de lucru, astfel încât angajații să fie cât mai eficienți și mai mulțumiți de condițiile ce li se oferă la birou.

În cele ce urmează, îți prezentăm o scurtă trecere în revistă a principalelor tendințe actuale în amenajarea spațiului de lucru.

 

Birourile open-space

Tot mai multe companii apelează la această soluție, care prezintă mai multe avantaje, dincolo de faptul că le permite angajaților să lucreze împreună, fără bariere vizuale. Fiecare angajat are creat propriul său spațiu, cu masă de lucru, scaun de birou ergonomic, calculator și toate celelalte dotări necesare, însă nu se lucrează în birouri separate, ci într-un singur spațiu de dimensiuni mari. În acest spațiu sunt delimitate diferite zone, iar angajații au astfel posibilitatea de a comunica mai ușor și de a colabora pentru realizarea anumitor sarcini.

În plus, o astfel de amenajare permite accesul unui număr de angajați cu 30% mai mare decât în birourile clasice, ceea ce înseamnă și niște economii importante la bugetul companiei.

 

Spațiile de lucru tip insulă

Este un alt tip de amenajare eficientă, pentru că permite angajaților din aceleași departamente sau echipe să lucreze împreună. Acesta constă în amenajarea unor spații de co-working sub formate din birouri grupate sub forma unor insule, într-un spațiu de dimensiuni mai mari. Acestea sunt ocupate de angajați din același departament sau din echipe diferite, dar care colaborează prin natura activităților pe care le desfășoară. În interiorul acestor „insule” se amenajează o zonă destinată birourilor individuale, o zonă pentru lucrul în echipă și o zonă pentru ședințe și alte întâlniri importante.

 

Birourile individuale

Multe companii preferă să meargă pe varianta clasică, punând la dispoziția angajaților spații de lucru sub formă de birouri individuale. Este vorba de încăperi separate, amenajate ca birouri, în care pot lucra unul sau mai mulți angajați. Într-un astfel de spațiu, angajații trebuie să aibă suficient spațiu de mișcare, nefiind recomandat să înghesui prea multe birouri într-o singură încăpere. De asemenea, în cazul birourilor în care lucrează mai mulți angajați, spațiile de lucru trebuie amplasate astfel încât fiecare să beneficieze de lumină naturală, asigurându-se și o distanță de aproximativ doi metri între birouri.

 

Sugestii pentru amenajarea spațiului de lucru

Indiferent de stilul de amenajare pentru care optezi, trebuie să ții cont de anumite reguli pentru a le crea angajaților condiții optime de muncă.

  • Reducerea zgomotului – unul dintre principalii factori care perturbă activitatea în spațiile de lucru este zgomotul, mai ales în cazul birourilor open-space. O soluție pentru a diminua zgomotul perceput de angajați este montarea unor pereți despărțitori din sticlă, care să delimiteze spațiile individuale de lucru. De asemenea, există și o serie de piese de mobilier acustic, recomandate pentru spațiile în care lucrează un număr mare de angajați.
  • Facilități pentru relaxare – în condițiile în care își petrec opt ore sau chiar mai mult la birou, angajații au nevoie de momente de destindere și relaxare, pentru a se deconecta de la sarcinile de lucru și a-și încărca bateriile. Aceștia ar aprecia foarte mult dacă ar avea la dispoziție un spațiu de relaxare dotat cu canapele, aparat de cafea, un frigider cu băuturi răcoritoare și alte facilități care să-i ajute să se destindă.
  • Temperatura optimă – în spațiul de lucru trebuie menținută permanent o temperatură cuprinsă între 21 și 23 de grade Celsius, valori care nu creează niciun fel de disconfort termic. De aceea este recomandat ca birourile să fie dotate cu calorifere sau alte mijloace de încălzire pe timp de iarnă, dar și cu aparate de aer condiționat, pentru a face față caniculei din sezonul cald.

 

Acestea sunt tendințele momentului în ceea ce privește amenajarea spațiului de lucru, și sperăm că am reușit să te ajutăm să alegi varianta cea mai potrivită pentru angajații tăi.

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/mpN7xjKQ_Ns

×