x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Bonseki, arta desenelor pe nisip

Bonseki, arta desenelor pe nisip

de Alina Iancu    |    15 Ian 2011   •   21:52
Bonseki, arta desenelor pe nisip

Misterioasă şi fascinantă, lumea orientală a fost întotdeauna un model atunci când s-a vorbit de artă şi tradiţie. Lucruri neînsemnate pentru restul oamenilor, au capătat acolo semnificaţii aparte, iar în timp tradiţiile lor au devenit  pentru noi, artă.

 

Scurtă istorie
Originare din Japonia, bonseki sau, desenele pe nisip au fost la origini forma sub care se prezentau platourile cu mâncare la curtea imperială şi în jurul anului 450 d. H. le găsim consemnate ca artă. Tradiţia platourilor aranjate după modele inspirate din natură a continuat până în perioada modernă când pietrele au luat locul mâncării, iar sarea a fost înlocuită cu nisip. Din vechile aranjamente s-au mai păstrat platourile din lemn sau acoperite cu lac negru şi bineînteles, conceptul.

 

De la tradiţie la artă
Desenele pe nisip se realizează pe tăvi asemenea celor din care se serveşte mâncarea şi pot fi realizate în două forme despre care ne vorbeşte Lucian Radu Rusu, singurul care realizează bonseki în România. „Desenele cu nisip nelipit sunt întotdeauna mai fine. Au o «dantelărie» deosebită şi linii fine spre deosebire de cele cu nisip lipit care sunt mai puţin delicate, dat fiind faptul că pe lângă îndemânarea artistului, contează şi cât de subţire se poate trasa o linie cu substanţa de lipit. Pensulele, folosite la majoritaea picturilor, au fost înlocuite de pene naturale. Interesant este cum o simplă modalitate de prezentare a unui meniu a devenit o artă care oferă destindere şi îndeamnă la meditaţie asupra efemerităţii noastre pe pământ, asemănătoare cu nisipul care la prima suflare se împrăştie, după ce s-a lucrat ore în şir pentru a obţine o singură formă”.
Bonseki sunt asemenătoare cu sumi-e, o altă artă proveniă din Japonia, care de data acesta se referă la desenele în tuş negru cu diferite nuanţe care se regăsesc în stampele japoneze de perete, numite şi kakejiku. În desenele pe nisip variaţiile de nuanţă sunt date de grosimea stratului de nisip.

 

„O mână de nisip şi câteva pietre”
Lucian Radu Rusu, director regional pentru România al Asociaţiei Internaţionale de Saikei, a văzut cum se face bonseki, a încercat din pură curiozitate să vadă dacă poate face şi la fel şi s-a îndrăgostit aşa cum s-a mai întâmplat şi atunci când a încercat să realizeze bonsai, suiseki sau, saikei. Imaginile pe care le crează sunt inspirate din natură sau din poeme şi redau de cele mai multe ori peisaje marine şi montane.
Nu este greu să realizezi un bonseki, dar ai nevoie de multă răbdare şi cu certitudine, de pasiune pentru ceea ce faci. De asemenea, trebuie să ai siguranţa mâinii, mult exerciţiu şi imaginaţie. În funcţie de temă şi de complexitatea ei, realizarea unui bonseki poate dura şi până la câteva ore. Dimensiunile standard sunt de 40 cm x 60 cm, dar la comandă, se pot ajusta. Pentru a face un bonseki sunt necesare doar „un platou de lemn sau lăcuit negru, o mână de nisip şi câteva pietre. Pe platoul de lemn bine curăţat se începe desenul.

La terminarea acestuia, cu mare grijă şi fineţe se curăţă surplusul de nisip. În funcţie de subiectul tabloului şi îndemânarea celui ce-l face, se cioplesc din lemn căsuţe, corăbioare, poduri de numai câţiva milimetri, cu scopul de a forma şi contribui la accentuarea profunzimii şi a senzaţiei de tridimensionalitate a tablourilor.
Preţurile desenelor pe nisip variază între 30 şi 60 de lei şi pot fi comandate la adresa de e-mail ro.bonsai@yahoo.com.

×
Subiecte în articol: casa ne-am interesat pentru tine