x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce trebuie să știi despre temperaturile ideale din casă

Ce trebuie să știi despre temperaturile ideale din casă

21 Dec 2020   •   18:30
Ce trebuie să știi despre temperaturile ideale din casă

Temperatura din casă este un detaliu important și esențial atunci când vine vorba despre confortul locuinței. Mai mult, este o chestiune care ține și de siguranță, dacă ne gândim la temperatura din frigider, de exemplu, sau la cea la care setăm mașina de spălat.

Câte grade are frigiderul?

Temperatura ideală din interiorul frigiderului, pentru ca alimentele să se păstreze în condiții optime, nu trebuie să depășească niciodată valoarea de 4 grade Celsius, nici în cele mai calde zile de vară. În sezonul rece, setările nu trebuie modificate, pentru că intervalul termic ideal este același, indiferent de anotimp sau de temperatura exterioară. Minimul indicat pentru frigider este de 1 grad Celsius, pentru ca produsele depozitate să nu înghețe. Frigiderele pot păstra mai bine această temperatură atunci când sunt pline. Consumul de energie este mai mic, iar echilibrul termic din interior este constant pentru toate modelele de frigidere cu 2 usi pentru că, prin dimensiunea redusă a ușii, transferul de aer cald – din exterior în interior – este mai mic.

 

Un detaliu important care trebuie luat în calcul este acela că frigiderele moderne au, în interior, zone cu temperaturi diferite. Astfel, există o zonă foarte rece, unde temperatura este aproape de zero grade și unde pot fi păstrate în siguranță alimente foarte perisabile, o zonă generală, unde temperatura este de maxim 4-5 grade, și o zonă protejată, unde temperatura scăzută este combinată cu o umiditate relativă crescută, special concepută păstrării legumelor și fructelor.

 

La toate acestea se adaugă o zonă de congelare, unde temperatura trebuie să fie în jurul valorii de -18 grade Celsius, pentru o conservare corectă a alimentelor.

Cât de caldă trebuie să fie apa caldă?

În mod ideal, rufele trebuie spălate la o temperatură de cel puțin 40 de grade Celsius, pentru ca bacteriile și acarienii să fie îndepărtați. Sub această valoare, eficiența oricărui program la mașina automată scade.

 

În ceea ce privește apa pentru baie, valoarea ideală este de cel mult 45 de grade, dar sunt mulți cei care se simt foarte bine și cu valori mai mici, undeva în jurul a 42 de grade. Apa fierbinte usucă pielea, moleșește și nu este recomandată celor care au probleme legate de tensiune sau care au boli cardiovasculare. Un duș la 40 de grade este revigorant, iar această temperatură este de cele mai multe ori confortabilă.

 

Cât este de caldă apa pentru baie sau duș se stabilește, în general, în funcție de anotimp. Este firesc ca iarna să ai nevoie de o apă cu temperatură mai mare, în timp ce vara îți va fi suficientă o temperatură de doar 37 de grade.

Temperatura de confort din casă

Dacă vara ne simțim foarte bine în camere unde sunt 25 de grade Celsius, aceasta fiind considerată temperatura de confort absolut în zilele foarte calde, iarna lucrurile se schimbă. Temperatura ideală în camera de zi, în zilele reci de iarnă este de 22 de grade Celsius. Aceasta este considerată valoarea ideală, pentru că permite adaptarea rapidă de la mediul interior la cel exterior și invers. În plus, trebuie luat în considerare faptul că ținuta de interior diferă, fiind normal ca în perioada rece din an în casă să fie purtate haine mai groase, comode și călduroase.

 

Există particularități în ceea ce privește temperatura de confort între o cameră și alta, dar și între noapte și zi. Astfel, noaptea temperatura din casă poate să scadă la 17 grade Celsius, fără ca aceasta să provoace un disconfort real în timpul sezonul rece. În dormitor, temperatura care asigură un somn odihnitor este de aproximativ 18 grade, indiferent de anotimp.

Valori ideale pentru copii

Copiii se simt bine într-un mediu a cărui temperatură este confortabilă și pentru adulți. Este greșit obiceiul de a-i ține pe cei mici în camere foarte calde. Aerul cald usucă mucoasele, iar riscul contaminării cu virusuri crește.

 

Bebelușii se simt perfect în camere cu 23-24 de grade Celsius iarna, iar copiii mai mari de trei ani agreează aceleași valori de temperatură ca și adulții.

Nu toți simțim temperatura la fel

Rece și cald sunt aprecieri subiective, pentru că fiecare dintre noi percepe temperatura din mediu sau pe cea a alimentelor în mod diferit. Cu toate acestea, terminațiile nervoase din piele, care sunt parte a sistemului de termoreglare uman, sunt capabile să sesizeze variații de temperatură de un grad Celsius, în plus sau în minus.

Umiditatea și temperatura

Valoarea exactă a temperaturii dintr-un spațiu, fie că este vorba despre frigider sau camera de zi, poate fi măsurată obiectiv cu un termometru. Senzația de cald sau rece este însă cu totul altceva. Aceasta depinde de mai mulți factori, iar cel mai important este umiditatea relativă.

 

Umiditatea ridicată dintr-o cameră va face ca, pe timpul verii, căldura să fie mai greu de suportat, iar iarna va accentua senzația de frig. Un nivel al umidității din aerul interior de circa 40% este considerat ideal.

 

Cu excepția locurilor unde temperatura trebuie păstrată în anumite limite stricte, cum este cazul frigiderului, aprecierea de confortabil sau inconfortabil, din punct de vedere termic, este subiectivă și depinde de caracteristicile personale ale fiecăruia în parte. Valorile ideale pot reprezenta însă un etalon care, pe lângă faptul că poate aduce economii la consumul de energie (gaze, curent electric), poate îmbunătăți atmosfera din casă, în funcție de anotimp.

 

Sursă foto: Pexels.com

 

 

 

×