x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să menţii igiena locuinţei pe tot parcursul sezonului rece

Cum să menţii igiena locuinţei pe tot parcursul sezonului rece

17 Noi 2020   •   11:04
Cum să menţii igiena locuinţei pe tot parcursul sezonului rece

Pe măsură ce ne petrecem din ce în ce mai mult timp acasă, din cauza restricţiilor impuse în contextul actualei pandemii, dar şi din cauza temperaturilor tot mai scăzute, atenţia pe care o acordăm aerului din interior, dar şi condiţiilor de igienă din locuinţa noastră creşte.

 

În sezonul rece, nevoia de confort termic este foarte importantă, dar multe persoane nu îşi dau seama că menţinerea ferestrelor închise, pentru a păstra căldura în interior, poate contribui la dezvoltarea bacteriilor sau la proliferarea alergenilor. De exemplu, acarienii sau mucegaiul pot „prospera” în casa ta în lunile de iarnă, punându-vă, astfel, pe tine și pe familia ta, fără să vă daţi seama, într-o situaţie de risc crescut pentru anumite boli. Pentru a evita astfel de situaţii, vă prezentăm mai jos câteva sfaturi pentru a menţine igiena locuinţei pe tot parcursul sezonului rece.

Aeriseşte bine toate încăperile

Pentru a te bucura de o casă curată, cu o atmosferă sănătoasă, este esențial să aeriseşti toate încăperile aproximativ zece minute, în fiecare zi. Și acest obicei bun este valabil și în timpul iernii. Deschiderea ferestrelor câteva minute în fiecare zi nu va schimba semnificativ temperatura din casă, dar schimbarea aerului din încăperi este un gest important pentru  sănătatea ta. Chiar dacă ai în casă un purificator, acesta va curăţa aerul de impurități, însă nu va fi responsabil şi cu generarea de oxigen, aşa că aerisirea locuinței este obligatorie şi în sezonul rece.

Dezinfectarea suprafețelor

Mai ales în acest context epidemiologic, este foarte important să-ţi dezinfectezi temeinic casa. Foloseşte clor sau dezinfectanţi pentru a curăţa podelele, clanţele, întrerupătoarele etc. Pentru o sterilizare eficientă a unei încăperi sau a oricărui spaţiu închis poţi folosi o lampa UV bactericida. Verifică în mod frecvent balconul şi baia, locuri în care umiditatea este mai ridicată, pentru a te asigura că nu ai probleme cu mucegaiul.

Umiditatea este importantă

Căldura din calorifere poate usca aerul destul de tare într-o locuinţă, problemă care se poate rezolva folosind un umidificator. Cu toate acestea, ai grijă la nivelul umidităţii din casă. Prea multă umiditate poate încuraja dezvoltarea acarienilor, a mucegaiului și a altor organisme care cauzează alergii. Dacă te confrunţi cu o astfel de problemă, este de dorit să achiziţionezi un dezumidificator care te va scapa de umiditatea excesivă, igrasia sau mucegaiul care apar foarte uşor în lunile de iarnă.

Menţine casa curată

O casă curată este o casă sănătoasă. Aspiră praful în mod frecvent, mai ales dacă ai multe covoare în casă. Draperiile şi jaluzelele trebuie şi ele curăţate de praf în mod frecvent. În dormitor, schimbă aşternuturile săptămânal şi spală-le cu apă fierbinte pentru a distruge bacteriile.

Un colţ de natură în casa ta

Un sfat valabil atât iarna, cât și vara: adu un colţ de natură în casa ta! O manieră foarte simplă de a te bucura de un aer mai curat la tine în casă, dar şi de un decor plăcut, este să cumperi câteva plante purificatoare cum ar fi dracaena, limba-soacrei, azaleea sau aloe vera. Astfel de plante pot ajuta la eliminarea dioxidului de carbon și la creșterea umidității, ceea ce se traduce printr-o diminuare a şanselor de declanşare a crizelor de astm, dar şi a senzaţiilor de iritare a nasului, gâtului sau ochilor.

Opţiuni naturale

Dacă vrei ca locuinţa ta să aibă şi un miros plăcut, alege soluţii naturale. În locul spray-urilor de cameră, alege o lampă de aromaterapie şi bucură-te de aromele naturale ale uleiurilor esenţiale. În plus, astfel de uleiuri ajută la limitarea proliferării bacteriilor și la curățarea aerului din casa ta. În astfel de scopuri sunt recomandate uleiurile esențiale de cimbru, eucalipt, portocală şi grepfrut.

O curățenie profesională

Mulți oameni așteaptă sosirea primăverii pentru a face o curăţenie generală serioasă. Specialiştii spun că, de fapt, iarna, după sărbători, este un moment ideal pentru a curăța fiecare colț al casei. Dacă timpul sau alte angajamente nu îţi permit să faci asta, poţi angaja o firmă care oferă servicii profesionale de curățenie a casei.

 

O casă curată şi ordonată te va ajuta să-ţi menţii starea de bine şi optimismul chiar și în cele mai întunecate și mai reci zile de iarnă!

 

Sursă foto: Unsplash.com

×