x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Emailate, cazile vechi de baie vor arata ca noi

Emailate, cazile vechi de baie vor arata ca noi

de Catiusa Ivanov    |    24 Aug 2006   •   00:00
Emailate, cazile vechi de baie vor arata ca noi

INVESTESTE INTELIGENT
Solutii pentru intretinerea corespunzatoare a mobilierului de baie
INVESTESTE INTELIGENT
Solutii pentru intretinerea corespunzatoare a mobilierului de baie

O data cu trecerea timpului, cazile de baie din fonta sau tabla ruginesc, se ingalbenesc sau le sare smaltul. Ce este de facut?

Una dintre solutii este inlocuirea vechiului mobilier de baie cu unul nou. Alegerea acestei alternative depinde insa de bugetul de care dispuneti. Pretul unei cazi de baie variaza intre 500 si 5.000 RON, in functie de calitatea produsului si de accesoriile pe care le are incorporate. Desi aspectul financiar este pentru majoritatea romanilor cel mai important, mesterii care reconditioneaza cazi spun ca nu este indicat sa schimbam vechiul mobilier de baie, daca acesta se poate reconditiona, chiar daca bugetul ne permite. Ei sunt de parere ca majoritatea cazilor care se gasesc acum pe piata sunt facute din acrili si ca nu rezista prea bine in timp, spre deosebire de cazile vechi din fonta. Mesterii va sfatuiesc ca, in cazul in care doriti neaparat sa va inlocuiti cada, sa alegeti o varianta mai scumpa, deoarece cele mai ieftine sunt mai putin bune din punct de vedere calitativ.

O alta solutie ar putea fi reconditionarea sau emailarea cazii. In Bucuresti, dar si in orasele mari din tara, sunt mesteri care se ocupa cu emailarea si reconditionarea mobilierului vechi de baie. Acestia vin la domniciliul clientului si in cateva ore fac vechea cada ca proaspat iesita din fabrica.

EMAILAREA

Reconditionarea sau emailarea cazii de baie presupune indepartarea sau slefuirea vechiului strat de vopsea si chituirea cazii, in cazul in care sunt sarite bucati din emailul vechi. Dupa aceea se degreseaza sau se arde cu lampa de gaz si se vopseste cu doua sau trei straturi de email. Vopsirea se poate realiza cu un trafalet special sau cu un pistol de vopsit.

Mare atentie, dupa vopsire, cada nu trebuie sa fie folosita cel putin 48 de ore, deoarece straturile de vopsea trebuie sa se usuce foarte bine! De asemenea, in primele doua sau trei saptamani dupa emailare nu este indicat sa spalati cada cu un burete aspru sau solutii abrazive, deoarece este posibil sa zgariati vopseaua.

DURATA DE VIATA

Mesterii spun ca o cada emailata rezista foarte bine aproximativ 4-5 ani, dupa care necesita o noua reemailare. Desigur, durata de viata a acesteia depinde in special de modul de utilizare si de felul in care aceasta este intretinuta. Sunt persoane care au emailat cada de 7-8 ani si nu au avut nici un fel de problema, dar sunt si persoane care dupa 1-2 ani au avut nevoie de o noua emailare.

CAT COSTA EMAILAREA

Pretul pe care trebuie sa il platiti pentru emailarea unei cazi depinde de numarul de straturi in care se aplica vopseaua si de gradul de deteriorare in care se afla cada. Cu aproximatie, pretul pe care trebuie sa il platiti pentru emailarea unei cazi de baie variaza undeva intre 150 si 200 RON. In acesti bani sunt incluse mana de lucru si materialele necesare reconditionarii cazii.

DE CE SE DISTRUGE CADA?

Mesterii care reconditioneaza cazi spun ca principalul motiv pentru care acestea se degradeaza este curatarea cu solutii puternice, cum ar fi detartrantele sau solutiile abrazive. O alta cauza este depozitarea apei in cada timp indelundat sau a unor obiecte din metal sau sticla. Apa, din cauza calcarului, distruge stratul de email, iar obiectele din metal sau sticla zgarie sau ciobesc smaltul cazii. Mesterii recomanda ca pentru curatarea cazii sa folosim detergenti special creati pentru ingrijirea mobilierului de baie si sa spalam cada dupa fiecare utilizare.

O SOLUTIE PENTRU CHIRIASI

Aceasta solutie este excelenta si pentru persoanele care stau cu chirie. In apartamentele date spre inchiriere, cada poate fi uneori ruginita sau deteriorata. Desigur, chirias fiind, nu are rost sa investesti intr-o cada, dar nici nu poti folosi un mobilier de baie ruginit sau deteriorat, fiindca nu este igienic. Emailand mobilierul de baie deteriorat, te poti bucura si in astfel de situatii de confortul oferit de o cada noua, la preturi de 10 ori mai mici.

SFAT
  • Nu este indicat sa va emailati cada cu alta culoare decat alb, deoarece vopselele colorate nu sunt special create pentru reconditionarea cazilor de baie si, in consecinta, nu vor rezista mult
  • In cazul in care va decideti sa inlocuiti cada de baie, optati pentru o oferta mai scumpa, deoarece, cele ieftine, este posibil sa nu fie foarte bune din punct de vedere calitativ
  • ×
    Subiecte în articol: baie cada emailarea