x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de jogging!

Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de jogging!

11 Aug 2021   •   13:58
Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de jogging!
Sursa foto: pixabay.com

Sportul înseamnă sănătate, însă de cele mai multe ori lipsa timpului, jobul solicitant sau stresul ne descurajează atunci când vrem în sfârșit să renunțăm la sedentarism. Primul pas este să îți îți propui să te apuci de jogging și să începi primul antrenament conștientizând că va părea dificil la început. Ai nevoie de dorință și de constanță, dar și de un echipament potrivit. Nu te aștepta să parcurgi kilometri din prima și nici nu te mira dacă obosești peste măsură. De asemenea, nu-ți forța corpul peste limită.

 

Să reușești să alergi în mod constant ține de perseverența ta, dar înainte de asta trebuie să ai pregătirea necesară. Nu fizică, ci legată de câteva detalii organizatorice. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de jogging:

Ai nevoie de un echipament potrivit

Nu alerga niciodată în teniși sau într-o pereche de pantofi sport pe care-i ai pe acasă și pe care, de regulă, îi porți la blugi. Pentru siguranța ta, ai nevoie de un echipament potrivit, iar asta se traduce în încălțăminte adecvată, precum și haine sport lejere, care să-ți permită să te miști în voie. Adidașii pentru alergare îți vor proteja gleznele, mușchii și articulațiile și te vor feri de eventuale accidentări. De asemenea, ai nevoie de un echipament care să nu fie din bumbac, de preferat, că acest tip de material absoarbe transpirația și vei avea permanent pielea umedă. Pantalonii scurti marca Nike sunt ideali pentru alergare, iar în partea de sus ia-ți un tricou sau un maiou, în funcție de preferințe. Nu purta în buzunare chei sau alte obiecte, iar pentru telefonul mobil există huse speciale care se prind de braț sau de corp.

Nu sări peste încălzire

Dacă ești sedentar și faci mișcare după multă vreme, corpul tău are nevoie de protecție. Nu forța articulațiile și nu sări sub nicio formă peste partea de încălzire. Ce înseamnă acest lucru? Înainte să începi efectiv alergarea, execută câteva exerciții care să-ți pună în mișcare tot corpul. Fă-le pe loc timp de aproximativ 10 minute, inclusiv exerciții de respirație. După poți începe să alergi în siguranță.

Ia-o treptat și fii constant

În mod sigur vei obosi după câteva sute de metri de alergare, dar asta nu trebuie să te descurajeze. Ține cont de faptul că organismul tău nu este obișnuit cu astfel de efort. Aleargă atât cât poți la început, fără să te forțezi. Secretul este să rămâi constant și să alergi zilnic sau de mai multe ori pe săptămână. Vei vedea că în timp vei ajunge la kilometri întregi de alergare.

 

 

Setează-ți obiective realiste

Nu, nu vei alerga cinci kilometri din prima, dar asta nu înseamnă că nu poți ajunge la acest număr. Începe prin a-ți seta obiective realiste, conștientizând care îți este condiția fizică la început. Din nou, totul ține de constanța cu care vei executa antrenamentul de alergare.

Muzica, ideală pentru antrenamente

Probabil că ai văzut prin parc numeroase persoane care ies la alergat având căștile în urechi. Muzica te ajută să te relaxezi în timp ce depui efort, motiv pentru care îți poți seta un playlist cu melodiile preferate, pe care să le asculți de fiecare dată când mergi la alergat. Încearcă să alegi piese antrenante, în detrimentul celor lente. Vibe-ul tău va fi în ton cu muzica și îți va fi mult mai simplu să te concentrezi asupra antrenamentului, dar și să te destinzi în același timp.

 

Vrei să te apuci de jogging și nu știi de unde să începi? Urmează sfaturile de mai sus și vei vedea că lucrurile, în timp, vor merge de la sine. Vei ajunge în punctul în care îți vei pune echipamentul, căștile și vei ști că astăzi ai de alergat 3, 5, sau 10 kilometri și abia aștepți să o faci.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/func%c5%a3ionare-femeie-ras%c4%83-atlet-4782722/

×