x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Informații utile despre fosele septice ecologice

Informații utile despre fosele septice ecologice

29 Mar 2021   •   10:47
Informații utile despre fosele septice ecologice

Fosele septice au devenit elemente esențiale pentru epurarea apelor uzate în toate tipurile de case care nu au sistem de canalizare.

În acest articol vrem să vorbim despre modul în care diversele fose septice ecologice joacă un rol indispensabil în îngrijirea mediului.

După cum se știe, toate deversările de ape uzate sunt total interzise, ​​prin urmare, atunci când nu există un sistem de canalizare, trebuie să fim noi cei care furnizăm soluții pentru acumularea și tratarea apei uzate menajere.

Persoanele care locuiesc la casă în zonele unde nu există canalizare au nevoie, de exemplu, de fose septice ecologice tricamerale 2000 litri 4-5 persoane.

Fose septice ecologice (cu filtru biologic)

De fapt, definiția corectă a foselor septice ecologice este fose septice cu filtru biologic. Aceste tipuri de fose diferă de cele obișnuite prin faptul că tratează apele negre (fecale). Pe de o parte, îndeplinesc o funcție fizică folosind un sistem de decantare și, pe de altă parte, filtrarea biologică și stabilizarea anaerobă a nămolului.

Fosele septice ecologice sunt cea mai bună soluție pentru reducerea impactului locuințelor asupra contaminării solului sau a apelor subterane, nu există nici un risc de filtrare și contaminare. Acest tip de fosă funcționează la fel ca o fosă obișnuită, dar reduce semnificativ contaminarea cu deșeuri.

Tipuri de fose septice ecologice

În funcție de materialul de fabricație există diferite fose septice.

Fose septice din plastic armat cu fibră de sticlă

Fosele septice din fibră de sticlă se încadrează în grupul foselor septice prefabricate. Sunt fose concepute pentru tratarea primară (fizică) a apelor uzate menajere. Acest tip de fosă are multe avantaje, cum ar fi:

  • Consum de energie inexistent deoarece nu are elemente mecanice sau electrice;
  • Rezistență chimică și mecanică ridicată;
  • Rezistență ridicată la coroziune;
  • Permite acumularea de nămol și sedimente;
  • Instalare ușoară și investiție mică.

Fosă septică din beton

Fosa septică din beton este foarte rezistentă la trecerea timpului și ermetică, dar instalarea sa nu este atât de simplă, deoarece în multe cazuri este nevoie de o macara pentru transfer și instalare. Acest tip de fosă septică poate fi armată cu oțel, dar în timp tinde să ruginească.

Fosă septică din polietilenă

Este fosa septică de bază pentru colectarea deșeurilor solide și a altor compuși poluanți care provin din apele uzate. Prețul său este mai mic, rezistența sa este bună, deoarece este flexibilă la șocuri și instalarea sa nu este la fel de complexă ca în cazul celor de beton.

Avantajele foselor septice ecologice

  • Fosele septice ecologice sunt o soluție definitivă pentru eliminarea apelor uzate;
  • Acestea nu poluează apa subterană și nici nu produc mirosuri;
  • Nu trebuie montată o fosă mare;
  • Nu necesită evacuarea apei;
  • Se pot instala în 3 zile;
  • Sunt economice în comparație cu alte soluții existente pe piață.

Particularități fizice

Este un recipient ermetic din beton, în care ajung doar apele uzate de la WC. Înainte ca apele să ajungă în sistemul de drenaj din fosă, trec printr-o etapă de fermentare anaerobă, în care, datorită acțiunii bacteriilor, sunt distruse toate coliformele existente în apele uzate, furnizând apă curată pentru sistemul de drenaj (apă bună de irigat, nu de băut).

Dispune un puț absorbant unde ajunge apa uzată de la baie. Canalizarea este realizată din PVC de 110 mm pentru evacuarea toaletei, iar din PVC de 50 de mm pentru evacuarea celorlalte deșeuri de la baie. Dispune, de asemenea, de țeavă de drenaj de 110 mm. Pentru eliminarea gazelor din fosa septică, se folosește PVC de 75 mm cu supapă de evacuare.

Caracteristicile procesului

Materia organică care este reținută în partea inferioară a recipientului suferă un proces de descompunere anaerobă, transformându-se în lichid și gaze (dioxid de carbon, metan, sulfură de hidrogen). Deși sulfura de hidrogen nu este produsă în fosa septică. Sulfura de hidrogen se combină cu metalele prezente în deșeurile solide decantate, dând naștere la formarea de sulfuri metalice insolubile. Apele reziduale decantate, lipsite de deșeuri solide, ajung în sistemul de drenaj, fără contaminanți.

Microorganismele contaminante care nu mor în procesul anaerob, sunt distruse prin oxigenarea sistemului de drenaj și de un proces de oxidare în etapa de percolare. Datorită particularităților sistemului, nu este necesară nicio întreținere, se recomandă doar o inspecție de rutină la fiecare 4 sau 5 ani.

Ținând cont de cele dezvăluite mai sus, ce părere aveți despre fosele septice ecologice?  V-ați monta o fosă septică ecologică în caz de nevoie?

×