x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La revedere, minimalism - trenduri în design interior care încetează în 2021

La revedere, minimalism - trenduri în design interior care încetează în 2021

01 Sep 2021   •   11:13
La revedere, minimalism - trenduri în design interior care încetează în 2021

Știm deja - trendurile (în design interior, fashion și alte domenii) vin și pleacă.

 

Însă au existat de-a lungul timpului tendințe care au dominat industria de amenajari interioare. Ultimul an și schimbările pe care le-a propus pe toate planurile au făcut ca aceste trenduri, cândva extrem de îndrăgite, să își găsească sfârșitul. Motivul?

 

În 2020 am avut la dispoziție timpul necesar pentru a medita la spațiile noastre - pentru a vedea ce ne aduce confort, bucurie și intimitate. Iar experții vorbesc despre trei tendințe îndrăgite până acum, de care vom uita începând cu finalul lui 2021.

 

  1. Spațiile deschise

Printre preferințele multora dintre noi se afla conceptul de open-space; bucătăria conectată la living părea soluția ideală pentru conectivitate și socializare, încăperea părea mult mai spațioasă și luminoasă, iar per total un open-space ne aducea mai aproape unii de alții. Însă, odată cu izolarea la domiciliu, am înțeles cât de importantă e intimitatea.

 

Cu toți membrii familiei stând acasă, ne-am dat seama că spațiile deschise nu mai funcționează - nu poți controla sunetele, există dificultate în amplasarea mobilierului, iar intimitatea lipsește cu desăvârșite. Într-un open-space e greu (dacă nu chiar imposibil) să aduni laolaltă o famile în care se învață, să muncește și se relaxează - toate acestea concomitent.

 

  1. Less is more?

Dictonul „less is more” ne-a dictat amenajările interioare ani întregi; interioarele minimaliste, rafinate, cu o gamă de culori restrânsă și fără decorațiuni ne-au cucerit întocmai prin simplitatea lor. Însă după perioada de izolare la domiciliu, am început să înțelegem conceptul de „spațiu sufocant”. Iar o locuință complet albă - deși pare aerisită - nu face, de la un punct încolo, decât să te sufoce.

 

De acum încolo, alegem aspectul eclectic. Prioritizăm culorile, piesele de artă și o gamă variată de texturi și finisaje - lăsăm în trecum schemele de culori uni, reci, care nu ne inspiră. Ne îndreptăm către un aspect maxi al caselor noastre, către mai multă culoare și mai mult decor în întreaga amenajare.

 

Nu ne mai e frică de acel candelabru impunător, de galbenul aprins, iar când vine vorba despre mobila la comanda, îndrăznim mai mult - mobilierul masiv nu ne mai sperie. Suntem, cu alte cuvinte, mai curajoși în amenajări interioare ca niciodată.

 

  1. Prea mult hygge

Acest stil danez a avut, cu siguranța, perioada sa de glorie, însă preferința pentru o amenajare ultra-hygge începe să dispară. Este important să înțelegem că hygge ne-a atras datorită confortului - iar confortul este un trend care va rămâne alături de noi.

 

Însă trendul hygge a fost supra-apreciat, astfel încât locuințele amenajate astfel ajung să nu mai fie deloc intime și personalizate, ci doar un showroom de piese care, individual, arată „cozy”.

 

A avut loc o forțare a hyggeism-ului în ultimii ani și, cum deja știm, excesul nu aduce cu sine nimic bun - confortul rămâne în continuare un atribut vital în casele noastre, însă îl putem potența și fără un hygge exagerat.

 

 

  1. Asortat sau nu?

Dacă până acum acceptam mobilierul din aceeași gamă într-o culoare uni, care să se potrivească, eventual, și cu alte piese din încăpere, de acum încolo nu vom mai prețui conceptul de „asortat”; să alegem culori uni pentru o încăpere nu face decât ca aspectul final să pară unul mai ieftin și lipsit de creativitate.

 

Vom opta pentru culori de bază și nuanțe variate ale lor și ne vom juca cu umbrele și lumina - apreciem mai mult ca niciodată culorile de „layering”, pentru că acest layering, este, de fapt, mult mai natural și deloc forțat. În natură întâlnim toate elementele în fix aceeași nuanță de verde? Nu - întocmai, diversitatea creează fascinație.

 

Ca orice alt eveniment de amploarea sa, pandemia a schimbat multe aspecte ale designului interior - însă un lucru este cert: vrem ca nimic să nu mai pară „forțat”. Iar, dacă stăm să ne gândim, de aceea trendurile de mai sus nu mai sunt apreciate: pentru că ne fac casele să pară prea perfecte. Și nu „prea perfectul” este ce ne dorim, ci, dimpotrivă - naturalul, personalizarea, latura umană a caselor noastre. Imperfect este perfect.

×