x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumânări decorative pentru momente romantice

Lumânări decorative pentru momente romantice

de Georgiana Teodorescu    |    12 Feb 2011   •   22:07
Lumânări decorative pentru momente romantice

Declarate oficial cele mai populare elemente de decoraţie temporară a locuinţei, în prag de sărbătoare romantică, ne aplecăm şi noi atenţia asupra lor, pentru detalii la care poate că nu ne-am gândit niciodată.
Multe dintre proprietăţile acestor mici unelte pentru creat atmosferă provin din vremuri îndepărtate şi au semniicaţii aparte. Ele şi-au păstrat valoarea sugestivă de-a lungul timpului, ca simboluri de linişte şi pace şi intimitate. Estetica lor a trecut prin cele mai neaşteptate faze: de la simplele lumânări cilindrice şi albe create pentru sfeşnice, până la adevărate sculpturi în ceară într-o gamă cromatică infinită.

 

Proprietăţi benefice
Ca o up-datare a funcţionalităţii lor, aproape ca o regulă, lumânările decorative au devenit parfumate. Acestea, pe lângă estetica deosebită, au acum două roluri. Primul este acela de a crea o lumină specială, vibrată şi plină de mister.  Cea de-a doua este menită să incite şi să stimuleze simţurile olfactive prin eliberarea în încăpere a unor esenţe din parfumul preferat.
Ele aparţin categoriei de produse pentru relaxare, împreună cu uleiurile şi sărurile de baie, beţişoarele parfumate, odorizante de cameră, uleiuri reconfortante pentru masaj.
În aromaterapie sunt elementul cheie, pentru că realizează un cadru favorabil destinderii simţurilor.

 

Variante multiple
Lumânările sunt realizate din alcooli, fenoli, acetonă, terpentină, eteri şi diverse esenţe, atât naturale cât şi artificiale. Numărul de esenţe artificiale produse chimic se ridică astăzi la 500, imitând acum cu succes oricare dintre esenţele naturale care sunt greu de extras şi mult mai scumpe.
În funcţie de utilizare, formă şi destinaţie, există diferite tipuri de lumânări.
Lumânările cilindrice, uşor de utilizat, sunt cele mai întâlnite. Se găsesc în variate dimensiuni, putând fi plasate oriunde în casă. De cele mai multe ori se vând cu suporturi aferente, pentru susţinere sau pentru realizarea unui ornament personalizat. Există deasemenea şi recipiente special realizate pentru a putea menţine lumânările parfumate la suprafaţa apei. Astfel, un bol cu flori, o cadă, un jacuzzi, o piscină ornată cu astfel de lumânări vor crea o atmosferă de mare impact.

O categorie specială de lumânări sunt cele realizate din ulei mineral gelatizat sau hidrocarbon sintetic gelatizat, transparent, din care se pot obţine ornamente sub forma unor compoziţii artistice. Înainte de a se transforma în gel, în acest lichid se pot introduce diferite obiecte, petale de trandafiri, scoici şi stele de mare, sau  pot fi realizate diferite jocuri de culori şi esenţe.

Lumânările parfumate au şi o latură curativă, terapeutică. Diferite esenţe s-au dovedit benefice în tratarea stărilor de depresie, tensiune psihică, insomnie şi lipsă de concentrare. Astfel, esenţe ca eucalipt şi iasomie ajută sistemul imunitar, au un efect antidepresiv şi stimulator pentru organism. Lavanda şi lămâia stimulează concentrarea, fiind un remediu dovedit împotriva insomniei şi a migrenelor. Cele mai cunocute esenţe pentru crearea unei atmosfere relaxante, romantice, sunt cele de vanilie, scoţişoară şi trandafir.

×
Subiecte în articol: casa