x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mutarea la țară: ce trebuie să faci când decizi că este cea mai potrivită alegere pentru tine și familia ta

Mutarea la țară: ce trebuie să faci când decizi că este cea mai potrivită alegere pentru tine și familia ta

13 Noi 2020   •   13:41
Mutarea la țară: ce trebuie să faci când decizi că este cea mai potrivită alegere pentru tine și familia ta

Mutarea la țară este un trend din ce în ce mai popular, chiar și în rândul tinerilor. Dacă până acum acest pas era făcut odată cu pensionarea, în contextul actual tot mai mulți oameni își doresc o schimbare. Fie că este vorba de frica de pandemie, dorința de a te proteja sau vrei să scapi de ritmul vieții de la oraș, trebuie să ții cont de schimbările care vin odată cu această decizie. Analizează cu atenție avantajele și dezavantajele și ține cont de dorințele familiei tale, iar dacă vrei să faci acest pas pe cont propriu, înarmează-te cu mult optimism și deschidere spre noi posibilități. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să decizi și să planifici această mutare:

Care este cea mai potrivită zonă

Nevoile pe care le ai și legătura pe care vrei să o păstrezi cu orașul sunt principalele aspecte care vor influența locul pe care îl alegi. Poate deja ai o casă la țară în apropierea orașului sau vrei să achiziționezi un teren într-o localitate pitorească. Gândește-te dacă trebuie să ajungi în fiecare zi la muncă, dacă vei fi nevoit să faci naveta sau dacă poți munci de acasă permanent. De asemenea, dacă ai un job care te ține mai mult pe drumuri, poți alege o casă la țară în orice zonă. Trebuie să ții cont, totuși, de dorințele familiei tale și de posibilitățile pe care le vei avea odată ce te muți.

 

Desigur, lucratul în grădină și relaxarea în livadă sunt gânduri care îți alimentează această dorință, dar trebuie să iei în considerare mai multe lucruri. Cât timp își vor dori copiii tăi să locuiască la sat? Ai suficiente resurse pentru a construi o casă modernă? Îți este ușor să călătorești? Este clar că o mutare de la oraș implică mai multe călătorii cu mașina, iar dacă vrei să cumperi o casă de vacanță, s-ar putea să ajungi mai greu la ea în sezonul ploios. Pentru a putea locui acolo măcar peste iarnă, vei avea nevoie de o mașină care face față unui teren neasfaltat, de tip off-road, precum o Dacia Duster. Dacă o casă în care să stai câteva luni din an este varianta potrivită pentru tine, alege o zonă care îți este dragă, cât mai aproape de natură, și bucură-te de liniște.

Care vor fi sursele de venit

Mutarea la țară este o soluție pentru mulți dintre tinerii obosiți de munca la birou în marile corporații, care vor să se concentreze pe un trai mai simplu și plin de satisfacții spirituale. Totuși, mulți dintre aceștia reușesc să-și păstreze jobul de la distanță sau să muncească în regim freelance. Viața la birou este înlocuită cu munca într-o curte plină de verdeață, aer curat și chiar animale. Este important să decizi ce vrei și ce poți face pentru a câștiga bani odată ce te muți la țară. Poți să-ți păstrezi jobul și chiar să faci naveta în oraș sau să deschizi un business în localitatea în care te muți. Fie că este vorba despre o mică fermă, o vie sau chiar un magazin alimentar, ai nevoie de un plan bine stabilit. 

 

Pentru a putea demara un astfel de proiect vei avea nevoie de un buget pentru investiții, dar poți și să apelezi la fonduri europene prin programele de dezvoltare rurală. Ai libertatea de a alege ce faci cu timpul și resursele tale odată ce te muți la țară. De asemenea, oportunitățile sunt variate și poți chiar să vii în ajutorul producătorilor locali prin înființarea unui business care livrează produse bio în orașele din apropiere. O minte întreprinzătoare se va descurca extraordinar în mediul rural și poate avea un impact substanțial asupra economiei locale. Nu pleca din oraș cu gândul că trebuie să te izolezi la sat, ci încearcă să organizezi comunitatea de acolo în așa fel încât să crească pe toate planurile.

Ce înseamnă conceptul de downshifting

Downshifting este un concept care se referă la renunțarea la un stil de viață materialist, marcat de competiția de zi cu zi la nivel economic și social. Persoanele care aderă la downshifting înlocuiesc acest stil de viață pe repede înainte, cu mutarea la țară, în natură, unde timpul trece mai încet și mai simplu. În general, o astfel de schimbare vine în urma unei perioade de stres intens, anxietate și alte tulburări precum burnout-ul. Scopul unei astfel de schimbări este conectarea cu adevăratul sens al vieții și renunțarea la jobul clasic de la 9.00 la 17.00, când acesta nu-ți mai aduce nicio satisfacție.

 

Dacă te regăsești în descrierea acestui concept, poți începe prin a face o curățenie generală în casă, în gânduri și în carieră. Este recomandat să ai mereu niște bani puși deoparte pentru a te putea deconecta de la ritmul zilnic și de la un job care îți provoacă doar stres și probleme de sănătate. În acest fel vei avea timp să decizi dacă mutarea la țară poate fi potrivită pentru tine și să începi să planifici toate cele necesare. Downshifting-ul poate fi temporar și te poți retrage de la oraș pentru o perioadă în care te concentrezi pe activități mai puțin stresante, într-un mediu plăcut și sigur.

 

Mutarea la țară vine cu avantaje și dezavantaje, dar, atunci când îți pui întrebările potrivite, vei găsi răspunsul corect pentru tine. Discută cu cei dragi și pregătește-te pentru un nou capitol cu un plan concret.

 

Sursa foto: unsplash.com

×