x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa (P) Vara investim în sisteme de încălzire și pregătim casa - ce aveţi de făcut

(P) Vara investim în sisteme de încălzire și pregătim casa - ce aveţi de făcut

16 Iul 2020   •   17:25
(P) Vara investim în sisteme de încălzire și pregătim casa - ce aveţi de făcut

Principiul romanului gospodar este de a face vara sanie și iarna car. Așadar acum este și momentul oportun de a investi în sistemul de încălzire și în componentele acestuia. Curățarea caloriferelor face parte din lista de interese.

Una din cele mai frecvente preconcepții este legată de calitatea și vechimea caloriferelor. Deși ați crede că sunt relativ noi și nu au nevoie să fie curățate și aerisite, specialiștii vă contrazic. Fie că sunt din aluminiu sau din oțel, acestea au nevoie de atenție sporită. Gândiți-vă că apa care circulă în instalație nu curăţă tot caloriferul în circuitul său. Depunerile pot afecta întregul sistem.

Un lung șir de efecte au loc atunci când caloriferele recirculă o apă plină de diverse elemente străine - picături de la lipituri, resturi de cupru etc. Acestea ajung să scadă randamentul instalației, prin erodarea țevilor.

 

Ce este de făcut

Se impune demontarea și spălarea caloriferelor, precum și curățarea instalației, a interiorului centralei inclusiv. În acest fel, spun specialiștii, ne asigurăm că încălzirea va fi eficientă și fără consum exagerat de combustibil.

Ceva mai dificil este pentru cei care încă au calorifere vechi, din fontă. În acestea este cu mult mai probabil să existe depuneri diverse, straturi de calcar și de rugină. Vor fi afectați pereții caloriferelor, dar și partea inferioară a acestora.

Pentru caloriferele din oțel trebuie spus că durata de viață este una mai scurtă. Sunt totuși ușor de întreținut, indiferent că vorbim despre cele clasice sau despre cele verticale, așa cum le găsim la Shop Einstal,  întreținerea nu este una grea. Pot fi demontate ușor, spălate rapid.

În general, oțelul nu reține prea multe depuneri spre deosebire de fontă spre exemplu. Un astfel de calorifer are un randament bun la temperaturi înalte și oferă confort absolut.

Cum întreținem caloriferele din aluminiu? Vorbim și de această dată de avantaje multiple. Deși dau un randament termic excelent, acestea vor fi curățate periodic pentru că nu mai funcționează corespunzător dacă nu sunt aerisite când trebuie.

Post intervenție este remarcată o îmbunătățire de până la 30% în ceea ce privește randamentul caloriferelor. Dacă după curățare și aerisire încă există zone care nu se încălzesc sau alte problemele se impune schimbarea. Caloriferele pot fi necesar de schimbat după intervale de minim 8 ani de utilizare, în funcție și de alți factori care pot contribui la uzură.

 

Curățarea în interior

Varianta chimică este recomandată, deși costă ceva mai mult, însă minimalizează intervenția asupra demontării de calorifere. O pompă de spălare este racordată la centrală, cu scopul de a curăţa toată instalația.

Mai eficient de atât este faptul că vor fi folosite și produse speciale de curățare. O astfel de operațiune o pot realiza doar firmele specializate.

Înainte de curățare sau chiar și independent de această procedură aerisirea este de asemenea necesară. În acest caz vor fi deschise robinetele de tur și retur, urmând deschiderea robinetului de aerisire. Pe măsură ce apa și aerul scad, presiunea din calorifer, procedura continuă până când iese doar apă.

Ceva mai dificil de aerisit este pentru cei conectați la sistemul de încălzire centralizat. În acest caz numai vara poate fi făcută aerisirea, întrucât trebuie golită apa din instalația blocului, parțial sau total.

 

Schimbarea radiatoarelor

Dacă uzura își spune cuvântul și este impusă deci schimbarea țineți cont că pot fi comandate radiatoarele în număr de elemenți după cum are nevoie fiecare. La Shop Einstal spre exemplu pot fi comandate radiatoarele cu minim 2 elemenți. Alegerea fiecăruia poate fi susținută de consilierea profesională - raport față de dimensiunea încăperii, randamentul termic necesar.

Dacă radiatoarele sunt încă funcționale, rămâne necesară o atentă verificare și a centralei. Sistemul complet verificat va asigura o iarnă fără probleme.

 

Shop Einstal - universul instalațiilor termice și sanitare

Pentru că este o perioadă propice de a renova și face schimbări în sistemele casei Shop Einstal este o recomandare. Regăsim aici accesorii și componente ale instalațiilor termice și sanitare pentru casă. Pot fi comandate online pentru a updata funcționarea centralei, a cloriferelor și nu numai.

Pentru asistență profesională echipa Shop Einstal răspunde prompt cerințelor. Poate fi solicitată și asistență la preluarea comenzilor. Detalii în cadrul paginii oficiale, shop-einstal.ro.

×