x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sănătatea ochilor, o prioritate pentru fiecare dintre noi

Sănătatea ochilor, o prioritate pentru fiecare dintre noi

11 Dec 2020   •   13:23
Sănătatea ochilor, o prioritate pentru fiecare dintre noi

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri ale noastre și de foarte multe ori nu îi oferim atenția necesară. Nu mergem la controale oftalmologice periodice, nu purtăm ochelari de soare și nici nu suntem preocupați mereu de alimentația noastră. Problema majoră este că neglijarea îngrijirii ochilor nu îți va afecta doar situația financiară, ci și calitatea vieții.

 

Riscul de a dezvolta o problemă oculară crește pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cele mai frecvente boli sunt cataracta, retinopatia diabetică, boala ochilor uscați și glaucomul. Deși posibilitatea de a suferi de aceste afecțiuni depinde și de genele noastre, dieta și alte măsuri pe care le adoptăm pot juca, de asemenea, un rol major în prevenția apariției lor. 

 

Lumina din casă

Un aspect la care trebuie mereu să acorzi atenție este lumina din casă. Ea trebuie să fie suficient de puternică astfel încât să nu forțezi ochii. Tocmai de aceea, alege cu grijă ce lustre și becuri folosești pentru iluminat. Mai mult, încearcă să îți poziționezi biroul în așa fel încât să te bucuri de cât mai multă lumină naturală atunci când lucrezi.

 

Mănâncă echilibrat și diversificat

O bună sănătate a ochilor începe din farfuria ta. Astfel, nutrienți precum acizii grași Omega-3, luteina, zincul și vitaminele C și E ar putea ajuta la evitarea problemelor de vedere care apar odată cu înaintarea în vârstă. Alege să consumi spanac, varză, somon, ton, dar și ouă, nuci, fasole și alte surse de proteine. De asemenea, portocalele și lămâile ajută la păstrarea sănătății ochilor. În plus, o dietă echilibrată te va ajuta să îți menții o greutate optimă, scăzând șansele de a dezvolta obezitate sau alte boli conexe.

 

 

Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre obiceiurile care îți pot crea foarte multe probleme de sănătate, printre acestea numărându-se și cele legate de calitatea vederii. Așadar, dacă ai încercat să te lași și ai căzut din nou pradă viciului, continuă să faci acest efort. Cu cât vei încerca de mai multe ori să renunți, cu atât vei avea mai multe șanse să reușești.

 

Poartă ochelari de soare

În afara faptului că vei obține un look cool, îți vei proteja ochii de razele ultraviolete ale soarelui. Prea multă expunere crește riscul de a dezvolta cataractă sau degenerescență maculară.

 

 

Ia pauze de la statul la laptop

Ultima perioadă a însemnat pentru mulți dintre noi foarte multe ore petrecute în fața calculatorului. Suntem conștienți că acest lucru ne influențează viața în mod negativ și ne creează foarte multe probleme de sănătate, precum oboseala ochilor, vedere încețoșată, probleme de focalizare, ochi uscați, dureri de cap, de gât, spate și umeri. Astfel, pentru a-ți proteja vederea, este important ca ochelarii să fie de foarte bună calitate. De asemenea, mută ecranul calculatorului astfel încât acesta să fie la nivelul ochilor și alege un scaun confortabil și care să-ți ofere susținerea corectă a spatelui. Poziționează totul astfel încât picioarele să fie pe podea. Odihnește-ți ochii la fiecare 20 de minute îndreptând privirea către alte zone ale camerei timp de minimum 20 de secunde.

 

Consultă oftalmologul în mod regulat

Nu subestima niciodată importanța unui control de rutină. Ochii tăi au nevoie de îngrijire specializată deoarece reprezintă unul dintre cele mai sofisticate și complexe organe din corpul tău. Experții recomandă efectuarea unui examen oftalmologic amănunțit cel puțin o dată la doi ani.

 

Hidratează-te și odihnește-te suficient

Una dintre problemele cu care ne confruntăm adesea sunt ochii uscați, iar deshidratarea poate fi una dintre cauze. Corpul uman se bazează foarte mult pe apă pentru a funcționa optim. Așadar, pentru a evita orice fel de probleme încearcă să consumi minimum 2 litri pe zi. Adaugă pe lista ta și odihna. Nu doar creierul este afectat de lipsa de somn, ci și ochii pot fi o victimă.

 

 

Și, desigur, tratează cu seriozitate istoricul bolilor oculare din familia ta și discută cu medicul oftalmolog tocmai pentru a putea evita apariția unei boli oculare sau agravarea acesteia.

 

 

Sursă foto: Pexels.co, Andrea Piacquadio

×