x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

27 Iul 2021   •   22:09
Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu aceeași frecvență, iar îngrijirea corectă a unor zone din locuință duce la protejarea foarte eficientă a celorlalte.

Zonele critice

Indiferent de dimensiunea casei, există unele zone care pot fi considerate critice, iar acestea trebuie să primească toată atenția în mod constant. Astfel, holul de la intrarea în casă, bucătăria și camera de zi sunt cele mai expuse, acestea fiind și locurile unde podelele se murdăresc cu precădere. Curățarea acestor suprafețe de fiecare dată când este nevoie menține podelele din celelalte camere curate.

 

Pentru curățarea rapidă a acestora, trebuie luat în calcul tipul suprafețelor și aleasă o metodă care să fie potrivită pentru toate, astfel încât efortul depus să fie minim și foarte eficient. Un aspirator vertical 3 in 1 este soluția ideală pentru că este compatibil și practic pe orice tip de material, de la podele din lemn la cele din gresie, piatră și linoleum, și poate aspira și curăța cu apă în același timp. Rapiditatea procesului vine din puterea foarte mare de aspirare, dar și din eficiența accesoriilor, care se potrivesc oricărei nevoi. La toate acestea se adaugă și avantajele pe care le aduce faptul că este portabil și fără fir.

Periodicitatea

Curățarea periodică, dar și de fiecare dată când este nevoie a acestor zone așa zis critice din casă, este măsura ce mai eficientă pentru a păstra podelele curate mereu, iar un aspirator fără fir, care nu trebuie montat, pus în priză, fiind mereu la dispoziție, este exact instrumentul ideal, mult mai eficient decât orice combinație clasică de tipul mătură plus mop.

 

Murdăria și impuritățile depuse pe podele au cea mai mare densitate în hol, mai ales acolo unde există covoare sau mochetă, în zona de tranzit din camera de zi, respectiv între ușa de intrare, fereastră, canapea și fotolii, dar și în bucătărie.

 

Un alt amănunt care poate fi luat în calcul este acela că podelele se murdăresc diferit în funcție de materialul din care sunt făcute. Urmele și impuritățile se depun într-un fel pe covoarele pufoase și în alt fel pe gresie și alte suprafețe dure.

Soluții adaptate

Materialele din care sunt realizate podelele pot fi foarte variate, iar modul în care sunt curățate depinde de aceasta. Podele dure, adică cele cu gresie, piatră naturală, beton de interior, mozaic se pot curăța foarte simplu prin aspirare și spălare cu apă. Trebuie evitate soluțiile chimice concentrate care pot afecta aceste suprafețe. Dușumelele moi, respectiv cele care sunt acoperite cu mochetă și covoare se curăță eficient prin aspirare. Cele din lemn au nevoie de un tratament diferențiat în funcție de tipul acestuia. Dacă parchetul stratificat și cel laminat sunt tolerante cu apa și pot fi curățate cu sisteme care nu lasă multă umezeală, cele din lemn natural pot fi curățate eficient prin aspirare și tratamente cu soluții adecvate acestui tip de podele.

 

Linoleumul, considerat una dintre cele mai igienice soluții pentru podele, poate fi curățat foarte simplu cu apă, după ce impuritățile au fost îndepărtate prin aspirare.

Câteva secrete

Vei avea o casă mereu curată dacă iei în calcul câteva secrete, pe care este ideal să le respecte și să le pună în aplicate toți cei din casă. Astfel:

  1. Curăță bine și periodic covorașul de la intrare. Acesta trebuie să preia și să rețină cea mai mare parte din impuritățile de pe tălpile pantofilor.
  2. Acordă atenție tipului de material din care este realizat covorașul de la intrare. Cele din cauciuc nu vor reține murdăria, cele textile se murdăresc repede și se curăță greu. Ideale sunt cele tip perie sau cele din materiale sintetice, aspre.
  3. Descalță-te la intrarea în casă. O piesă de mobilier de hol, de tipul pantofar, de unde fiecare să-și ia încălțămintea potrivită pentru interior și să-și lase pantofii folosiți afară este mai mult decât util și va păstra podelele curate.
  4. Alege un tip de pardoseală care se curăță rapid și foarte ușor pentru holul de la intrarea din casă și pentru bucătărie și curăță periodic mai ales aceste zone ale casei. Dacă folosești covoare în hol și bucătărie, alege-le pe cele din materiale sintetice, de dimensiuni medii, care se pot curăța foarte repede și simplu de fiecare dacă când este necesar, în mașina de spălat.
  5. Curăță imediat ce s-a murdărit. Este mai simplu, mai rapid și este cea mai bună cale prin care se păstrează curățenia.
  6. Alege produse de curățat, inclusiv aspiratoarele și mopurile, din categoria celor calitative, performante și ușor de manevrat, de depozitat și gata pentru utilizare.

 

Curățenia este plăcută, este sănătoasă și dă o stare generală de confort. O casă curată nu este cea în care se face curățenie generală în fiecare zi, ci locuința în care curățenia este întreținută de toți din casă în permanență.

 

Sursă foto: Pexels.com

×