x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De la ţoiul de ţuică la "hibernalul" de chitară

De la ţoiul de ţuică la "hibernalul" de chitară

de Tudor Cires    |    03 Noi 2011   •   21:00
De la ţoiul de ţuică la "hibernalul" de chitară

Primul sfarsit de saptamana al lunii noiembrie sta cu siguranta sub semnul artelor. Cel putin in Bucuresti, unde vor continua sa se desfasoare manifestari de amploare, precum Festivalul National de Teatru (editia a 20-a: 28 octombrie – 6 noiembrie), dar si la Brasov, unde este in toi Festivalul National de Opera, Opereta si Balet (21 octombrie – 26 noiembrie) sau la Constanta, unde are loc Festivalul International al Muzicii si Dansului (23 octombrie – 20 noiembrie). Insa, cum cultura, singura, nu tine nici de foame, nici de cald, sa spunem ca in tara (ca si in Bucuresti) inca mai au loc festivaluri si targuri unde sunt etalate roadele toamnei (si, la o adica, in aceste zile, toate pietele din tara sunt in plin festival daca ne luam dupa bogatia de legume si fructe de pe tarabe). Dar, sa trecem in revista si cateva evenimente, cu regretul ca nu e loc sa le amintim pe toate.

Gastronomie. In zilele de 4, 5 si 6 noiembrie se desfasoara Festivalul folcloric si targul traditional de la Magureni, judetul Prahova. Roa­dele toamnei si man­carurile tra­di­tio­na­le si ecolo­gice vor fi vedetele acestei editii sub sloganul: "Sa ne amintim de farmecul Ro­maniei interbelice si de seninatatea si simplitatea cu care isi duceau traiul bunicii nostri".

Festivalul tuicii, rachiului, palincii si horincii va atrage nenumarati cunoscatori duminica, 6 noiembrie, in satul Covaci, din judetul Timis.

Un targ de produse bio se organizeaza in perioada 4-6 noiembrie la Timisoara. La Expo Bio 2011 expun producatori si comercianti de produse bio, naturale sau organice.

Targul de Bunatati revine la Campina, unde, pe 5 si 6 noiembrie, producatorii – dar mai ales gospodinele si gospodarii locului – te imbie cu conserve delicioase pregatite in aceasta toamna. Nu vor lipsi nici mierea, branzeturile, pastramele si carnatii.

Va plac show-urile culinare sau vreti sa schimbati ceva in bucatarie? Atunci nu ratati in acest week-end Expozitia "Bucataria Mea" de la Constanta (3-6 noiembrie). Cei mai cunoscuti bucatari de la malul marii va vor arata ca litoralul ramane… gustos si in afara sezonului estival.

"Targul de Mere al producatorilor locali" – eveniment care isi propune sa popularizeze consumul de mere drept componenta de baza a unui stil de viata sanatos – are loc, in toate magazinele Real Hipermarket Romania, in perioada 3-6 noiembrie.

Targuri. In zilele de 3-6 no­iembrie, la Sun Plazza Shopping Center din Bucuresti, are loc Targul "Lumea Cadourilor", cu daruri inedite pentru sarbatoritii zilei de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Si tot cadouri pentru cei sarbatoriti puteti cumpara daca ajungeti la Targul de Mihail si Gavriil, care are loc, ca in fiecare an, la Muzeul National de Geologie din Bucuresti. Puteti achizitiona cristale si bijuterii cu pietre pretioase si semipretioase.

Peste 40 de agenti conomici din Romania si Ungaria si-au dat intalnire, incepand de joi, 2 noiembrie, la Bistrita, unde are loc cel mai mare targ zonal de bunuri de larg consum din acest an. La "Expo Bistrita" pot fi achizitionate, la pret de fabrica sau cu reduceri semnificative, urmatoarele tipuri de bunuri: confectii, tricotaje, incaltaminte, marochinarie, cosmetice, bijuterii, cadouri, articole de uz casnic, produse alimentare. Surprizele din acest an sunt "salonul verde" (produse naturiste, produse apicole, bulbi de flori) si salonul auto. Targul se va incheia duminica, 6 noiembrie.
Principalele companii care se adreseaza copiilor si viitoarelor mamici sunt prezente la editia de toamna a Baby Boom Show, care are loc la Romaero – Baneasa, in perioada 3-6 noiembrie.

Cultura. In zilele de 4-5 no­iembrie, la Centrul Cultural Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oravita, are loc Festivalul "Zilele George Enescu la Oravita". Expozitii de cartofilie si filatelie, dar si de documente vechi, spectacole de muzica, vernisaje si un colocviu pe tema "George Enescu in Banat" vor contura un eveniment la care localnicii sunt invitati pentru a-l omagia pe marele compozitor roman.

Joi, 3 noiembrie, la Sibiu, a in­ce­put cea de a VI-a editie a Festivalului Cultural "Ars Hungarica". Pana duminica, 6 noiembrie, vor avea loc concerte de diferite genuri muzicale ale unor formatii din Romania si Ungaria, expozitii, spectacole de teatru, intalniri culturale.

Continua "Hibernalul de Chitara", organizat cu concursul Bi­bliotecii Nationale, in perioada 22 octombrie – 10 decembrie. Spectacolul acestui week-end este "Pa­limpseste" (Maxim Belciug – chitara, Vlaicu Golcea –electronice), cu fragmente din "Oamenii nu merita poezia" de Liviu Uleia, in lectura lui Gabriel Spahiu.

Targul Colectionarilor de la Suceava va avea loc in zilele de 5 si 6 noiembrie. Societatea Numismatica si Filatelica Romana va aduce in atentie obiecte atinse de patina timpului – podoabe, marci postale, piese de decor sau mobilie -–, insotite de povesti captivante.

×