x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

13 Oct 2019   •   16:11
Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în comă!

Frunzele ei pot induce coma

Chiar dacă  este delicioasă atunci când e folosită în plăcinte sau compoturi, câteodată chiar în sosuri sau supe, chiar dacă gustul ei ușor acidulat (acrișor) o face potrivită pentru multe feluri de mâncare, adevărul este că e necesar să fii atent la felul în care o folosești și să nu consumi prea mult din frunze.

Persoanele care au nevoie mare de calciu – cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează, sugarii și copiii mici – sau orice persoană cu predispoziție de a forma pietre la rinichi, trebuie să consume această plantă în cantități mici spre foarte mici (sau chiar deloc).

Oricum, în mod ideal, trebuie să asociem și consumul plantei cu alimente bogate în calciu: iaurt sau cașcaval, de exemplu.

De ce? Deoarece frunzele ei sunt pline de toxine numite cristale de oxalat, iar acestea vă pot pune sănătatea în pericol.

Tulpinile trebuie, într-adevăr, să aibă un gust acrișor, dar consumul unei cantități mari de acid oxalic poate ataca și „consuma” calciul din organism, poate duce la formarea de pietre la rinichi și, în cazuri extreme, poate determina simptome de intoxicație, care să ducă inclusiv la inducerea comei.

Ce se întâmplă, de fapt? Sașii știau adevărul!

...........

Citește mai departe și află numele plantei vinovate

×