x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tartă cu mere dulci, de Sânpetru (rețetă de sezon)

Tartă cu mere dulci, de Sânpetru (rețetă de sezon)

29 Iun 2018   •   12:36

Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul Petru de-a dreapta și Sfântul Pavel de-a stânga. și cum lumea din cer este văzută ca o copie a celei pământești,

Sfântul Petru are în grijă atât cheile raiului, cât și pe cele ale curților dumnezeiești. În același timp, el are grijă să mărunțească piatra ca să nu vateme gospodăriile. De aceea, atunci când se aud tunetele, oamenii știu că Sfântul Petru fierbe piatra. Când el lovește din bici, acolo în înaltul cerului, sar scântei care se prefac în licurici. Dumnezeu îi lasă pe pământ ca să lumineze drumul celor care se rătăcesc prin păduri.

La Moșii de Sân-Petru, se obișnuiește să se dea de pomană colaci, lumânări aprinse, mere și colivă. Dacă până în această zi nici unei femei nu-i era îngăduit a mânca mere, pentru a nu face un mare păcat, de la Sânpetru ele au dezlegare. După această zi, femeile tinere pot mânca mere, cele bătrâne trebuind să aștepte până la Sfântul Ilie. Așa că în livezi merg gospodarii să bată merii. După ce sunt strânse în coșuri, sunt depozitate la răcoare. Tot acum se taie un pui de găină, iar după ce se aruncă se rostește așa: "Să fie pentru pagubă!".

Deoarece grâul trebuie să fie copt până la Sfântul Petru, 29 iunie este socotită a fi ziua în care se poate începe secerișul.

De gătit, azi gătim Tartă cu mere. Și-avem trebuință de: ...............

Citește mai departe REȚETA DE TARTA CU MERE

×