x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Grădinăritul ne scapă de stres. Sfaturi pentru grădini de apartament

Grădinăritul ne scapă de stres. Sfaturi pentru grădini de apartament

de Maria Coman    |    16 Apr 2020   •   10:37
Grădinăritul ne scapă de stres. Sfaturi pentru grădini de apartament

Ne petrecem mai mult timp acasă, așa că ne permitem să ne ocupăm mai mult de florile pe care le avem deja sau să investim într-o grădină de apartament. Mai mult decât atât, multe studii spun că grădinăritul e o activitate sănătoasă și pentru trup și pentru minte. Lucrul cu florile combate stresul și ajută organismul să facă față diverselor afecțiuni.

 

Cercetătorii olandezi au ajuns la concluzia că pasionații de grădinărit depășesc mai ușor momentele dificile. Un alt studiu, realizat în Norvegia, realizat pe un eșantion de persoane diagnosticate cu depresie, a arătat că după trei luni în care și-au petrecut șase ore pe săptămână ocupându-se de creșterea florilor și legumelor, starea lor se îmbunătățise semnificativ.

Nu avem cu toții curți sau terase mari, dar putem să ne amenajăm grădini de apartament, dacă respectăm câteva condiții.

E perioada în care găsim zambile, narcise, lalele și fel de fel de alte flori de primăvară și nu numai în ghiveci. Dacă le aducem însă acasă, observăm că uneori nu le merge atât de bine. Iată câteva sfaturi pentru a îngriji cu folos florile pe care le avem.

 Primul și cel mai important este ca florile de primăvară aflate în ghivece să nu fie aduse în casă, la căldură. Trecerea bruscă de la temperatura de afară, unde au fost ținute, la cea din apartamente, face ca părțile aeriene ale plantelor să se înmoaie. Temperatura optimă pentru ele este undeva la 16-17 grade Celsius, iar o temperatură mai ridicată le va scurta semnificativ perioada de înflorire.

 Apoi, nu este nevoie ca florile să fie transplantate. Chiar dacă ghiveciul pare mic, el are suficient pământ și substanțe nutritive care să hrănească planta în perioada în care înflorește. Bulbii sunt pe jumătate ieșiți din pământ pentru că așa trebuie plantați, nu pentru că nu au loc.

Țineți cont și de faptul că florile de primăvară din ghivece au nevoie de foarte multă lumină. Alegeți un loc însorit de pe balcon sau de pe terasă. Supravegheate atent, aceste plante pot sta înflorite săptămâni în șir. Zambilele, de exemplu, au nevoie de lumină multă, în special în perioada în care florile se colorează. Ele trebuie udate moderat, dar constant, și preferă solurile și substraturile de cultură ușoare, foarte bine drenate. Trebuie să acordăm multă atenție udării, pentru că toate aceste plante au bulb, iar bulbii nu suportă apa în exces. E important să știm că ghivecele nu trebuie ținute în mască, pentru că așa se acumulează apa, iar bulbii putrezesc. Apa care se scurge din ghivece trebuie aruncată.

După ce trece perioada de înflorire, plantele trebuie udate și fertilizate în continuare. Tijele cu flori ofilite se taie, dar frunzele și bulbii continuă să furnizeze hrană plantei și ajută la formarea viitoarelor flori.

Frunzele trebuie tăiate abia când sunt îngălbenite și uscate pe trei sferturi din suprafață. Atunci bulbul trebuie lăsat să intre în repaus. Îi putem ține în aceleași ghivece, iar toamna să schimbăm pământul sau pot fi depozitați în pungi de hârtie sau în talaș, într-un loc uscat și bine ventilat, astfel încât să nu fie atacați de mucegai.

Trecând la alte flori, printre cele care au intrat pe lista preferințelor în ultimii ani se numără orhideele. Destul de puțin pretențioase, în această perioadă și apoi peste vară, ele au nevoie de cantități mai mari de apă. Asta înseamnă 2 - 3 udări pe săptămână, pentru că deși aparent pământul poate să pară uscat, în interior se păstrează suficientă umezeală. Orhideele mai au nevoie din când în când de câte o baie, dar atunci când facem asta, trebuie să ținem cont de faptul că absolut toată apa trebuie să se scurgă din ghiveci. Specialiștii de la îngrijirea-florilor.ro ne explică faptul că udarea de sus în jos, cu cana, rămâne metoda cea mai comodă de hidratare pentru cele mai multe dintre orhidee. Ele au nevoie de umiditate ridicată, așa că trebuie pulverizate zilnic, dimineața, și chiar de mai multe ori pe zi, dacă este cazul. Trebuie însă să fim atenți să nu stropim florile sau bobocii, care ar putea putrezi. Apa trebuie să fie la temperatura camerei, în niciun caz atât de rece cât vine la robinet.

          

Plante pentru începători

Dacă nu ați avut până acum plante de apartament, există câteva care sunt numai bune pentru începători, pentru că sunt ușor de îngrijit. Una dintre ele este Săbiuța sau Sansevieria. E ușor de crescut și greu de ucis, crește și la lumină mai slabă și trebuie udată ocazional. Un alt avantaj este că ajută la eliminarea toxinelor din aer. Chlorophytum sau Voalul Miresei este și ea printre cele mai populare plante de apartament, pentru că e ușor de crescut și întreținut. Trebuie să ținem însă cont de faptul că se va simți mai bine într-un loc luminos și cu substratul ușor umezit.Cactușii și plantele suculente sunt alegerea ideală pentru cei care uită să pună apă florilor. Au o capacitate foarte mare de adaptare și pot supraviețui în condiții dificile. Și cactușii trebuie ținuți la soare și udați rar. Ficusul și Draecena se află, de asemenea, pe lista plantelor foarte bune pentru începători.

×