x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Greşeli de depozitare pe care le facem des

Greşeli de depozitare pe care le facem des

de Oana Portase    |    01 Aug 2019   •   18:50
Greşeli de depozitare pe care le facem des

Fără să ştim, în baie depozităm foarte multe lucruri care nu au ce căuta în mod normal acolo. Primele pe listă sunt medicamentele. Apoi urmează chiar prosoapele, cremele, periuţa de dinţi şi trusa de machiaj. Temperaturile ridicate din timpul verii complică situaţia.

Unde ţinem pastilele

Trusa de medicamente nu trebuie să lipsească din nicio casă, însă există reguli clare de depozitare a acestora, ca să nu le alterăm. Prima regulă este că toate medicamentele se păstrează în ambalajul lor original. Pe ambalaj este trecută denumirea şi data la care expiră, astfel nu riscăm să le confundăm. De asemenea, ambalajul le protejează de umiditate.

Unele medicamente trebuie ţinute în frigider. Medicul sau farmacistul vă va preciza care ori puteţi citi pe prospect. Pe listă sunt vaccinurile, unele antibiotice, soluţii recomandate pentru copii, insulina sau siropurile. Totodată, medicul ne poate prescrie anumite unguente preparate de farmacişti. Acestea au termen scurt de valabilitate, de la câteva zile la câteva săptămâni, şi trebuie păstrate în frigider.

În niciun caz nu este indicat să ţinem pastilele în baie sau în bucătărie. Medicamentele trebuie ferite de umezeală, aburi, diferenţe de temperatură şi de lumina directă a soarelui. În baie şi bucătărie avem umezeală ridicată şi aburi, iar medicamentele îşi pot pierde din proprietăţi în aceste condiţii.

Trusa de medicamente trebuie depozitată într-un loc uscat şi întunecos, la temperatura camerei. Ideal ar fi să le păstraţi într-un dulăpior ce poate fi închis cu cheia pentru a-i proteja pe cei mici.

Ce să nu ţinem în baie

Prosoapele

În mod surprinzător, prosoapele nu ar trebui depozitate în baie. În mediul umed din baie, anumite ciuperci şi bacterii se înmulţesc mai repede iar prosoapele sunt un mediu perfect. Prosoapele cu care te ştergi pe mâni le poţi ţine în baie, aproape de chiuvetă, însă medicii spun că ar trebui să le schimbăm săptămânal. Celelalte prosoape trebuie depozitate într-un dulap în afara băii. Acelaşi lucru se aplică şi pentru halatul de baie. După ce îl folosim, ar trebui să îl lăsăm la aerisit şi abia apoi pus într-un dulap.

Periuţa de dinţi

Periuţele de dinţi pot strânge milioane de bacterii atunci când spălăm lucruri murdare în jurul lor sau tragem apa de la wc. Atunci când tragem apa, bacterii, microbi şi materii fecale sunt împroşcate în jur, de aceea baia trebuie dezinfectată mereu. Medicii spun să lăsăm capacul jos la wc atunci când tragem apa. Iar periuţa de dinţi ar trebui ţinută într-un dulăpior şi schimbată la câteva luni.

Trusa de machiaj şi ojele

Produsele de machiaj nu rezistă bine la aburi şi variaţii de temperatură şi se pot altera mai repede. Cât despre pensulele pe care le foloseşti, acestea pot aduna bacterii la fel ca periuţa de dinţi. Ţine produsele de machiaj în afara băii, iar periuţele într-un dulap. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu ojele supuse la variaţii de temperatură. Căldura şi umiditatea vor îngroşa lacul de unghii.

Produsele electronice şi lamele de ras

Cu toţii păstrăm şi aparatele de ras şi unele electronice tot în baie. Lamele de ras vor rugini de la umiditate şi de la aburi, iar electronicele este lesne de înţeles că se vor strica mai uşor şi chiar pot fi periculoase. Electronice ca uscătoarele de păr, plăcile, aparatele de ras şi altele se depozitează în afara băii, iar lamele de ras se pot ţine în dulap.

Parfumurile

Poate că e mai uşor să ne dăm cu parfum în baie, însă dacă ţinem sticlele acolo, acelaşi mediu umed şi aburi le vor strica. Din cauza mediului umed, mirosul parfumurilor se poate modifica în timp. Specialiştii spun că atunci când faci baie cu apă fierbinte, căldura degajată poate distruge integritatea moleculară a parfumului şi compromite persistenţa acestuia.

 

IDEE

Ce facem cu medicamentele expirate

Pastilele expirate nu trebuie aruncate la gunoi. În primul rând, că într-o clipă de neatenţie acestea pot ajunge în mâinile copiilor şi ingerate de aceştia. În al doilea rând, medicamentele au un regim special de distrugere. În mod normal, farmaciile ar trebui să primească medicamentele expirate care vor ajunge apoi să fie distruse.

 

 

CALEIDOSCOP

Ceas retro cu cartonaşe

Ceasul retro fixează ora şi minutele selectând cartonaşele cu cifre. Arată ca în filme şi este eficient având o alarmă puternică. Ceasul funcţionează cu două baterii de tip D.

Rolling Ice Cream

Dacă vrei să faci impresie atunci când ai invitaţi, foloseşte vasul pentru rulouri de îngheţată. Tot ce trebuie să faci este să torni compoziţia pe vasul scos de la congelator şi să te apuci să faci rulouri cu ajutorul unei spatule.

 

Termosul pentru mâncare

Swiss peak este un termos etanş pentru mâncare. Acesta menţine hrana caldă timp de 8 ore şi rece timp de 10 ore. Termosul este realizat dintr-un material special, care nu permite decolorarea sau crăparea sa în timp.

 

×