x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

de Oana Portase    |    21 Noi 2019   •   13:34
Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

Perioada postului este un moment benefic pentru a ne curăţa organismul fizic, dar şi spiritual. Timp de 40 de zile suntem îndemnaţi să mâncăm alimente ce nu provin de la animale şi să fim mai buni în gânduri şi în fapte. Este o perioadă în care putem slăbi, însă, dacă nu suntem atenţi, efectul poate fi invers şi vom lua câteva kilograme în plus. Alt pericol este legat de alimentele pe care le consumăm, avertizează specialiştii.

 

Produsele vegetale care nu conţin carne şi lactate nu sunt neapărat produse sănătoase. Multe dintre ele conţin aditivi şi substanţe chimice care pot face rău.

 

CE CONŢIN ALIMENTELE DE POST

  • Multă sare
  • E-uri (coloranţi chimici, agenţi de îngroşare, fosfaţi, îndulcitori, conservanţi etc.)
  • Organisme modificate genetic

 

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că produsele vegetale, cum ar fi pateurile sau caşcavalul de post, conţin cantităţi mult mai mari de sare şi E-uri. Sunt multe substanţe chimice folosite pentru a da culoare şi gust acestor alimente, agenţi de îngroşare şi îndulcitori. În loc să ne curăţăm organismul, în această perioadă, nu facem altceva decât să mâncăm alimente nocive, care conţin şi zahăr. Riscăm să ne îmbolnăvim şi să punem câteva kilograme în plus.

Ce e de făcut

Specialiştii ne recomandă să gătim acasă mâncărurile de post şi să citim cu atenţie etichetele atunci când le cumpărăm din magazine. Vegetal, bio sau organic nu înseamnă neapărat de post sau de dietă. Cel mai bine ar fi să nu încercăm să înlocuim pateul sau caşcavalul. Sunt numeroase reţete de post gustoase şi foarte uşor de făcut cu alimente pe care le avem la îndemână. Cartofi, legume, fructe, paste fără ouă, orez etc. Mâncărurile sunt diverse şi nu vă veţi plictisi. Cu puţină imaginaţie şi răbdare, putem face sarmale de post, musaca de post, prăjituri şi gogoşi de post, chiftele şi nenumărate alte variante. Iubitorii de condimente pot apela la năut, hrişcă şi grâu pe care le pot combina cu cele mai aromate prafuri şi ierburi pentru salate inedite.

Atenţie la kilogramele în plus

În post putem slăbi sau ne putem îngrăşa, în funcţi de ce, cât şi cum mâncăm. Nu înseamnă că dacă renunţăm la carne şi lactate vom slăbi automat. “Dacă ne gândim la mâncarea de post, ne gândim la multe legume şi fructe. Asta înseamnă multe vitamine, mulţi nutrienţi şi multe beneficii pentru organism. Dar ne mai gândim şi la pâine, cartofi, paste. Iubiţii carbohidraţi ne vor îngrăşa dacă îi consumăm în cantităţi mari. Sunt persoane care greşesc şi în timpul postului apelează mai mult la mâncăruri făinoase decât la salate şi mâncăruri din legume. Totul trebuie consumat cu moderaţie şi trebuie să fim atenţi la aportul caloric. Oricum, după aceste zile de post urmează mai multe zile de desfrâu culinar. Vom mânca mult, alimente grase, vom consuma alcool, multe calorii şi vom face mai puţină mişcare. Aşa că măcar acum ar trebui să adoptăm o dietă bogată în legume şi fructe. Postul seamănă cu o dietă vegetariană. Ne putem inspira din acest stil de viaţă ca să oferim corpului nostru un răgaz. Ideal ar fi ca tot timpul anului să avem un stil de viaţă sănătos, dar orice încercare este binevenită”, spune Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness, pentru Jurnalul.

Sport înainte şi după Sărbători

În anumite diete drastice nu se recomandă efectuarea exerciţiilor fizice pentru o perioadă, însă nu este cazul şi în perioada de post, spun specialiştii. Nu se modifică absolut nimic doar pentru că eliminăm carnea şi lactatele. “Putem face mişcare ca de obicei. Nu se modifică nimic pentru simplul fapt că am eliminat carnea şi lactatele. De fapt, există o prejudecată cum că proteinele de origine animală ne sunt necesare pentru sănătate. Adevărul este, şi studiile o arată, că animalele sunt doar intermediare pentru aceste proteine. Absolut toate proteinele necesare le găsim în legume şi fructe. Eliminarea cărnii şi a lactatelor nu reprezintă un risc pentru sănătate. Mâncaţi echilibrat şi faceţi mişcare în fiecare zi. Nu exageraţi cu nimic. Nici cu sportul. Dacă vă veţi stresa organismul cu prea multă mişcare nu o să slăbiţi, nu o să aveţi rezultate minune şi nu faceţi altceva decât să riscaţi să vă îmbolnăviţi.”, mai spune antrenorul de box şi fitness.

Pentru un regim de viaţă echilibrat, mâncaţi alimente neprocesate şi încercaţi să faceţi mişcare în fiecare zi, chiar şi în perioada Sărbătorilor.

 

CALEIDOSCOP

Buton de panică

Butonul panică este o alarmă portabilă cu o sirenă ce se declanşează odată cu apăsarea butonului. Pentru a nu se declanşa din greşeală, butonul este acoperit de o protecţie tip slide. Device-ul este prevăzut şi cu un senzor PIR ce va detecta mişcare în timpul somnului şi se va declanşa în cazul în care detectează o mişcare bruscă lângă tine.

LED aqua light

LED-ul rezistent la apă poate fi amplasat oriunde, pentru a crea un ambient unic. Inclusiv într-o vază cu apă şi flori, care va lumina discret seara. Dispozitivul permite schimbarea a 13 culori.

Covor cu joc integrat

Covorul se conectează la televizor şi apoi ai de ales între 200 de jocuri. Sunt jocuri retro, care le-au bucurat copilăria celor născuţi în anii ’80.

 

×