x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani

Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani

27 Apr 2017   •   20:10
Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani

Lumea orientală a adus omenirii numeroase tehnici de vindecare, de relaxare și de apărare. Tehnici fascinan­te, vechi de mii de ani, sunt aplicate și în zilele noastre. Poate că cea mai „poetică” formă de relaxare și de mișca­re este Tai Chi. Este vorba de o practică energetică dina­mică, ce vine tocmai din China, şi a fost îmbunătăţită timp de aproape 5.000 de ani. Toate informațiile despre Tai Chi au fost transmise din generație în generație.

Dacă nu ai chef de yoga, nu-ți place aerobicul, nu vrei să-ți lucrezi mușchii la sală, ci mai degrabă vrei un antrena­ment inedit, atunci ar trebui să încerci Tai Chi. Este acel antre­nament ce presupune mișcări lente și grațioase, pe care l-am văzut de multe ori prin filme practicat de diverși maeștri la malul mării. Pe scurt, Taijiquan este o artă marțială practicată mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, nu neapărat pentru autoapărare. Se exersează fără partener și nu e competitivă, pentru că nu te lupți cu nimeni. „Cei care țin la puritatea Tai Chi-ului spun că real e doar Tai Chi-ul marțial, dar, să fim serioși!, nu te mai bați cu nimeni în zilele noastre ca să avansezi în carieră sau să obții o parteneră de viață. Mișcările lente și frumoase din Tai Chi au nume evocative: «mâna care alunecă precum norii», «țesă­lând coama calului», «cocorul alb își desface aripile». O serie de mișcări se numește Taolu și poate avea de la 8 la 108 de mișcări neîntrerupte”, explică pentru Jurnalul Național Costin Vasile, instructor de Tai Chi.

Grație și concentrare

Tai Chi-ul îmbină armonios trupul cu suf letul și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Costin Vasile spune că în Occident există deja studii medicale care confirmă beneficiile exersării Tai Chi Chuan, pentru că s-a observat că este un mod de exersare sigur de practicat de oricine.

Tai Chi necesită o minimă formă fizică. Este important să nu ai probleme cu șoldurile, genunchii, gleznele sau coloana vertebrală. Persoanele care au probleme grave de sănătate ar trebui să consulte mai întâi un doctor ca să fie siguri că pot face Tai Chi. Antrenamentele încep cu exerciții de încălzire și se încheie cu o medi­tație prin care se păstrează în corp energiile generate din timpul mișcărilor. „Noi, la S i m p l i t a o , a m denumit Tai Chi-ul «meditația celor care nu pot să mediteze» pentru că, exersând această artă, ajungi într-o stare de flux. Ajungi să-ți liniștești mintea și să-ți calmezi emoțiile, iar meditațiile, cel puțin cele chinezești, asta vor să facă. Mișcările sunt fluide și lente, exersate într-un ritm constant. Există câteva principii cum ar fi că respiraț ia conduce mișcarea, că trebuie să existe acel balans Yin-Yang (un picior e încordat, unul relaxat etc.) și concentrarea pe prezent” , explică instructorul.

 

Cine poate practica Tai Chi

Tai Chi este un antrenament indicat și pentru copii. Aceștia pot începe să exerseze de pe la vârsta 5-6 ani cu un profesor care are experiență în a lucra cu cei mici. Ideal ar fi să practici Tai Chi câte puțin în fiecare zi, dar în lumea agitată în care trăim e cam dificil să ne ținem de un program atât de strict. Dacă vrei să te bucuri de beneficii, atunci încearcă să exersezi de cel puțin două ori pe săptămână. „Ca să dăm o definiție mai poetică, Tai Chi Chuan este calea prin care manifestăm puterea polari­tăților Yin-Yang și un drum de dezvoltare fizică, mentală și spirituală prin care să le transcendem, ajungând la acea uniune cu Tao, calea naturală a Universului”, spune Costin Vasile.

 

Îmi place la nebunie Tai Chi Chuan. Îmi place atât de mult, încât am făcut din pasiunea mea o meserie. Primii paşi pe calea Tai Chi și a altor practici chine­zești i-am făcut la un mic grup de exersare în anul 1997. Au trecut deja 20 de ani, din care 14 ca instructor de Qigong și Tai Chi Chuan, iar eu continui să practic şi să studiez aceste arte ale vieții și să-i ajut pe studenții mei să obțină sănătate, energie și armonie. Costin Vasile, instructor Tai Chi Chu

 

Beneficiile Tai Chi

● Sporirea puterii musculare şi a flexibilităţii membrelor inferioare în special la adulţi

● Control mai bun al echilibrului şi stabilităţii posturii în timpul mişcării

● O mai bună capacitate aerobică şi cardiorespiratorie

● Îmbunătăţirea posturii generale

● Reducerea stresu­lui şi a depresiei la adulţi

×
Subiecte în articol: Tai Chi