x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Top 5 mari actori din județul Cluj. De la filmul mut la cinematografia și teatrul de azi

Top 5 mari actori din județul Cluj. De la filmul mut la cinematografia și teatrul de azi

04 Oct 2019   •   01:13
Top 5 mari actori din județul Cluj. De la filmul mut la cinematografia și teatrul de azi

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională.

Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii). Află detalii, istorii și anecdote despre cei 5:

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi 

Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

×