x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole ARTmania Festival 2019 - locul de întâlnire pentru 10.000 de fani pe zi ai muzicii rock și ai evenimentelor culturale

ARTmania Festival 2019 - locul de întâlnire pentru 10.000 de fani pe zi ai muzicii rock și ai evenimentelor culturale

29 Iul 2019   •   17:46
ARTmania Festival 2019 - locul de întâlnire pentru 10.000 de fani pe zi ai muzicii rock și ai evenimentelor culturale
Sursa foto: Miluta Flueras

Cea de-a 14-a ediție a ARTmania Festival din Sibiu a fost locul de întâlnire a 10.000 de festivalieri/ zi, care au ascultat live unele dintre cele mai mari numele ale scenei internaționale, pe parcursul a două zile de maratoane artistice: concerte, evenimente culturale și activări inedite!

 

De asemenea, în premieră pentru un festival din România, începând cu cea de-a 15-a ediție, ARTmania Festival va implementa conceptul de „Donație pentru invitație” pentru a sprijini o cauză socială pe care festivalul o va susține în respectivul an. Astfel, cu excepția celor care lucrează efectiv la acest eveniment, toți participanții la festival vor avea acces în zona festivalului doar în baza cumpărării unui bilet/ abonament, fie, în cazul posesorilor de invitații, plătind o fracție din costul acesteia către o cauză socială. Sumele plătite de cei din urmă vor ajunge direct în contul acestei cauze sociale.

 

Pentru anul 2020, cauza pe care ARTmania Festival o susține este construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică ridicat în ultimii 30 de ani în România, un proiect al „Asociației Dăruiește Viață”.

 

La nivel artistic, ARTmania Festival 2019 a înregistrat alte câteva premiere:

  • Wardruna (Norvegia) una dintre cele mai apreciate trupe de neo/ dark folk, cunoscută publicului larg din România în special datorită serialului Vikings, a concertat pentru prima dată în România.

 

  • Madrugada (Norvegia) au fost actorii unei duble premiere: s-au reunit pentru prima dată după o pauză de 10 ani și au concertat pentru prima dată în România, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire.

 

  • Dream Theater (SUA), pionieri ai genului progressive-metal, au adus la ARTmania Festival unele dintre cele mai cunoscute piesele și „Distance over Time”, cel mai recent album de studio, cel de-al 14-lea material scos în cei peste 30 de ani de carieră ai trupei.

 

  • Opeth (Suedia) unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, a revenit la ARTmania Festival la 10 ani de când a urcat pe scena din Piața Mare și a concertat în premieră în România.

 

  • Architects (UK), una dintre cel mai bine cotate trupe de metalcore de pe scena internațională, a urcat pentru prima dată pe scena din Piața Mare a festivalului.

 

  • Line-up-ul a fost completat de Alcest (Franța), fondatorii unui nou subgen muzical numit „blackgaze”, de Fjørt, trupă germană de post-hardcore cu o energie debordantă și de Möbius, un duo slovac cu influențe de stoner rock, doom și sludge metal.

 

În perioada 26-27 iulie 2019, rock-ul a scris în Sibiu povestea iubitorilor de muzică, prin prezenţa celor mai cunoscute trupe din străinătate sau de la noi. Astfel, pe lângă spectacolele din Piața Mare, pasionații de sunete au participat la petreceri și la concerte alternative, cu intrare gratuită. Acestea au fost susținute în diferite pub-uri din Sibiu sau în Piața Mică, parte din ediția a 3-a a East European Music Conference & Showcase festival: Blue Velvet, Gramofone, Marú, JazzyBIT, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut sau Coma. 

 

 

Concertele au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participanții la ARTmania Festival au avut intrare gratuită, în baza brățării de festival:

 

Proiecții de filme. Cinefilii au putut viziona filme premiate internațional, aduse de Caravana TIFF și de Lună Plină International Film Festival, proiecții ce au avut loc în Centrul Habitus din Piața Mică.

 

Târg de viniluri („Vinil Mania”), desfășurat în colaborare cu revista Sunete și cu Vinilarium, unde pasionații de muzică au putut face schimb sau cumpăra și asculta dintr-o colecție de peste 800 de viniluri din toate genurile - de la blues la punk, disco și pop și de la rock la jazz, soul și funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.

 

Sesiuni de lectură dedicate pasionaților de cărți: au fost oferite în colaborare cu Librăriile Humanitas și cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și s-au desfășurat în interiorul Librăriei Humanitas „Constantin Noica”.

 

Seminar dedicat muzicii și instrumentelor tradiționale muzicale nordice susținut de unul dintre membrii trupei Wardruna, în cadrul căruia participanții au putut afla detalii despre muzica tradițională, despre instrumentele și mitologia nordică.

 

Ateliere practice de tehnici tradiționale de cusut ie pentru pasionații de design, tradiții și de meșteșuguri, oferite cu sprijinul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu. 

 

Vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival au avut acces gratuit în spațiile expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA și la evenimentele desfășurate de muzeu în perioada festivalului, evenimente precum „Festivalul lampioanelor” sau Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”– ediția a XXIV-a.

 

Expoziție de fotografie pentru pasionații de imagini: expoziția foto „Focus FITS ”, a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, a oferit festivalierilor ocazia de a vedea imagini inedite din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

 

Alături de partenerii și de sponsorii care au contribuit la transformarea în realitate a poveștii ARTmania din acest an, o echipă de peste 300 de angajați și voluntari ARTmania Festival a lucrat intens, contracronometru, pentru a oferi o experiență inedită publicului prezent în fiecare zi de festival.

 

În perioada ARTmania Festival a avut loc și cea de-a treia ediție a East European Music Conference and Showcase Festival (EEMC), conferință internațională dedicată profesioniștilor din industria muzicală. Între 25 – 27 iulie 2019, aceasta a devenit locul de întâlnire și de discuție al industriei muzicale românești și al operatorilor culturali cu unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu. EEMC a fost, și în acest an, locul în care artiștii, managerii, producătorii și operatorii culturali din România au ocazia de a întâlni și iniția colaborări cu invitații speciali ai conferinței.

 

×
Subiecte în articol: ARTmania Festival 2019