x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole GALERIE FOTO. Aurul împăraţilor chinezi. Exponate unicat din perioada dinastiei Ming, considerată epoca de aur a Chinei

GALERIE FOTO. Aurul împăraţilor chinezi. Exponate unicat din perioada dinastiei Ming, considerată epoca de aur a Chinei

23 Noi 2019   •   18:39
GALERIE FOTO. Aurul împăraţilor chinezi. Exponate unicat  din perioada dinastiei Ming, considerată epoca de aur a Chinei
Sursa foto: Victor Stroe

Expoziţia "Aurul împăraţilor chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming - Colecţia Dong Bo Zhai", organizată cu ocazia aniversării a 70 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze, s-a deschis miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Potrivit MNIR, în cadrul expoziţiei vor putea fi admirate 149 de obiecte de orfevrărie extrem-orientală de o excepţională valoare istorică, care datează din timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea împărat al dinastiei Ming (1368-1644).

Obiectele din colecţia Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Artă Xi'an Qujiang şi oferă o imagine complexă asupra artei prelucrării aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales din perioada domniei împăratului Wanli.

Cea mai mare parte a acestora par să provină din acelaşi mormânt, au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju şi sunt ilustrative pentru măiestria tehnică şi pentru formele estetice atinse în primii ani ai secolului al XVII-lea, în cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial şi al primelor ranguri ale societăţii chineze.

În timpul dinastiei Ming, aurul, alături de jad şi mătase, era considerat unul dintre cele mai preţioase materiale, important simbol, totodată, al bogăţiei şi statutului social înalt.

"Aceste piese, meticulos lucrate din aur şi încrustate cu pietre preţioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, alături de podoabe precum tradiţionalele ace de păr decorate cu simboluri care exprimă bunul augur, cercei şi brăţări, regăsindu-se şi vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar şi seturi de coşuri cu flori, obiecte pur decorative împodobite cu motive animaliere şi vegetale care exprimă urări de sănătate, bogăţie şi longevitate", precizează MNIR.

În ultimul deceniu, piesele selectate în cadrul acestei expoziţii au fost expuse la Muzeul Quai Branly şi la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul de Artă Extrem Orientală din Geneva, dar şi la Muzeul Naţional al Sloveniei din Ljubljana, locuri unde s-au bucurat de un mare succes.

Organizată în colaborare cu Muzeul de Artă Xi'an Qujiang şi Ambasada Republicii Populare Chineze în România, expoziţia va fi deschisă până pe 22 martie 2020. AGERPRES

Foto Victor Stroe Jurnalul

×
Subiecte în articol: Aurul împăraţilor chinezi