x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tabagismul pasiv ucide

Tabagismul pasiv ucide

de Magda Marincovici    |    28 Dec 2010   •   18:27
Tabagismul pasiv ucide
Sursa foto: /Thinkstock

144018-thinkstock-78396943.jpgLa fiecare început de An Nou, ne pro­punem să ne lăsăm de fumat. Este de­cizia care, invariabil, apare în capul unei lungi liste cu bune decizii pentru noi şi cei din jurul nostru. Dar chiar dacă ştim consecinţele nefaste ale ţigării, trabucului sau pipei asupra să­nătăţii, totuşi foarte puţini dintre noi reuşesc să învingă tabagismul. Iată, totuşi, rezultatele mai multor studii privitoare la tabagism, efectuate în cursul acestui an, citate recent într-un articol de publicaţia franceză Le Point.

Potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, taba­gismul pasiv ucide peste 600.000 de persoane în fiecare an (din care 47% sunt femei şi 28%, copii), respectiv 1% din numărul total al deceselor consemnate la nivel global. Copiii sunt mai mult expuşi tabagismului pasiv în Europa de Est. În Africa şi în Asia de Sud, fumatul în locuinţe facilitează apariţia bolilor infecţioase. Tabagismul pasiv este considerat responsabil pentru 379.000 de decese din cauza unor boli cardiovasculare, pentru 165.000 de decese prin infecţii ale căilor respiratorii, pentru 36.900 de decese prin astm şi 21.400 prin cancer pulmonar. 

Un studiu efectuat în China de­monstrează că pruncii aduşi pe lume de femei nefumătoare, dar expuse taba­gismului pasiv, prezintă un risc major de a veni pe lume cu malformaţii gen buză de iepure (buză despicată) etc. Băieţii suferă mai mult de acest tip de malformaţii, comparativ cu fetele. Un alt studiu, realizat la Hong Kong, arată că expunerea la tabagism pre- şi postnatală este asociată cu o scădere a capacităţilor cognitive. Explicaţia: monoxidul de carbon diminuează cantitatea de oxigen care ajunge la creier şi afectează performanţele mintale. La elevi, acest efect se traduce prin reducerea capa­cităţii de învăţare. Un studiu brita­nic, în premieră în 2010, demonstrează că tabagismul pasiv are efecte no­cive asupra sănătăţii mintale. Au­t­orii studiului au calculat că tabagis­mul pasiv poate creşte cu 50% riscul de depresii  la persoanele ce trăiesc în me­diu poluat de fumul de ţigară, com­parativ cu persoanele neexpuse acestui factor nociv.

Studiul brita­nic evocă mecanismele biologice care se declanşează ca urmare a tabagismului pasiv, tra­duse prin accelerarea pro­ceselor in­flamatorii. Pe lista neno­ro­cirilor cauzate de tabagismul pasiv, trebuie pusă şi creşterea riscului de pierdere a auzului. Este concluzia unui studiu efectuat în SUA.

Acestea sunt câteva dintre argumentele care ar trebui să ne ajute să stingem ultima ţigară chiar în noaptea de Re­velion pentru sănătatea noastră, dar şi a persoanelor nefumătoare din jurul nostru.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei