x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste reprimate la Teheran

Proteste reprimate la Teheran

14 Feb 2011   •   13:14

/cautare/tag/roman-foileton-paispe-40456.htmlMai multe mii de persoane încercau să se reunească în diferite locuri din centrul Teheranului luni după-amiază, dar poliţia şi forţele de ordine voiau să le împiedice, potrivit unor martori oculari şi mai multor site-uri de opoziţie, transmite AFP. Forţele de ordine mobilizate masiv în centrul capitalei încercau să împiedice formarea de astfel de grupuri de protestatari. Opoziţia a făcut apel la organizarea unei manifestaţii luni, în sprijinul mişcărilor populare din Egipt şi Tunisia, dar autorităţile au interzis orice reuniune.
BBC relatează că asupra manifestanţilor s-a intervenit cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor care scandau « Moarte dictatorilor ! ». Zeci de persoane au fost reţinute. De altfel, SUA şi-au manifestat deschis şi prompt susţinerea faţă de manifestanţi. Secretarul de stat Hilary Clinton a declarat, ieri, că Washingtonul susţine revendicările iranielilor ieşiţi în stradă.
Directorul politic al Ministerului de Interne, Mahmoud Abbaszadeh Meshkini, a reiterat luni că opoziţia nu a primit nicio autorizaţie pentru a manifesta.
Presa străină a fost avertizată de autorităţi că nu are dreptul să se deplaseze la faţa locului, ca la orice manifestaţie sau tentativă de manifestaţie organizată de opoziţie în Iran, în ultimele 18 luni.
Tot ieri, Departamentul de Stat american a început duminică să scrie mesaje pe Twitter în limba persană, pentru a se adresa iranienilor, insistând asupra necesităţii ca Teheranul să îşi lase populaţia să manifesteze paşnic şi liber, ca şi în Egipt, transmite AFP.
La lansarea acestui nou cont Twitter, @USAdarFarsi, Statele Unite evocă "rolul istoric" pe care reţelele de socializare îl joacă la iranieni. "Vrem să ne alăturăm vouă, în conversaţiile voastre zilnice", se arată în acest mesaj.
Statele Unite au acuzat de asemenea, duminică, autorităţile iraniene că dau dovadă de ipocrizie, salutând revolta egipteană, dar interzicând în acelaşi timp manifestaţiile antiguvernamentale în Iran.
"Iranul a arătat că îi salută pe egipteni pentru acţiunea lor, dar că apreciază ilegal şi ilegitim acest tip de comportament, când este vorba despre propriul său popor", se arată într-unul dintre cele trei mesaje care au fost publicate online luni dimineaţă.
"Statele Unite solicită Iranului să permită poporului să beneficieze de aceleaşi drepturi universale, de a se reuni şi de a manifesta paşnic, ca în Cairo", se arată într-un alt mesaj.

×