x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Robert, copilul căruia i s-a furat zâmbetul

Robert, copilul căruia i s-a furat zâmbetul

de Ionela Gavriliu    |    17 Feb 2011   •   19:41
Robert, copilul căruia i s-a furat zâmbetul

152472-robert2.jpgRobert e un bebeluş de 9 luni care din octombrie anul trecut n-a mai ştiut să zâmbească. În acea zi de toamnă, un accident rutier în lanţ, petrecut pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, a însemnat dramatic destinul unui bebeluş care abia deschidea ochii în această lume. Se afla în maşină cu mama şi mătuşa sa când o altă maşină i-a lovit din spate. Micuţul a fost rănit grav la cap, deşi se afla în scăunelul special pentru copii, pe bancheta din spate. „Una din curele s-a rupt, atât de mare a fost impactul şi copilul, neavând muşchii gâtului dezvoltaţi, s-a lovit la cap foarte tare”, povesteşte tatăl copilului despre cum a început întreg coşmarul. Avea doar 5 luni. Din acea zi timpul a început să curgă înapoi pentru Robert.

Băieţelul a fost dus de urgenţă la Spitalul Municipal. A fost resuscitat şi stabilizat, apoi a fost mutat la Spitalul Bagdasar Arseni, la terapie intensivă. Curând au început convulsiile, iar starea lui a început să se înrăutăţească. Diagnosticele ce i s-au pus abia încap pe o pagină: tromboză de sinusuri, traumatism carnio-cerebral grav, hemoragie la stomac, anemie acută. În plus, din ziua accidentului Robert nu a mai putut să vadă. La cel de-al treilea spital la care a fost mutat, la „Marie Curie”, lui Robert i s-au oprit spasmele, dar a fost pus pe un ventilator, nemai­putând respira singur. După 5 zile de comă, copilul luptător a reuşit să învingă, în ciuda tomografiilor care arătau că creierul e într-o stare foarte proastă, cu leziuni şi pierderi de materie cenuşie. În termeni medicali, starea lui e descrisă sec: stadiu de nou-născut patologic.

Un alt diagnostic avea să repre­zinte noi chinuri pentru bebeluş: hidrocefalie. „Toţi medicii au fost rezervaţi cu privire la şansele lui de supravieţuire, dar Robert a dat peste cap toate pronosticurile. Deşi nu avea voie să plângă, au fost zile în care timp de 8 ore nu se oprea din plâns, aşa că trebuia să fie sedat. Din cauza stării generale proaste, timp de o lună medicii au încercat să evite intervenţia chirurgicală”, povesteşte tatăl, care a devenit expert în termeni medicali şi în medicamente de când micuţul lui a suferit teribilul accident. Pe 27 decembrie anul trecut, Robert a suferit o operaţie prin care i s-a montat un şunt prin care să fie eli­berat lichidul. Tratamentul neurolo­gic început la Spitalul „Al. Obregia” l-a ajutat pe Robert să facă mici progrese. Cu toate acestea, bebeluşul nu zâmbeşte, nu se rostogoleşte, nu-şi poate ţine capul singur.

Părinţii au trimis analizele co­pilului la o clinică din Israel pentru a afla ce şanse de recuperare există. Răs­punsul medicilor israelieni i-a umplut de speranţă: Robert are şanse 80% să-şi recapete vederea, pentru că nervul optin nu e afectat – el practic vede, dar nu poate procesa informaţia –, şi şanse la fel de mari de a se re­cu­pera cu totul. Tratamentul la cli­nica Hadassah din Israel costă în jur de 100.000 de euro, mult peste pu­te­rile financiare ale păinţilor lui Robert.
Cei care vor să-i dea şansa unei vieţi normale unui copil al cărui destin a fost decis de alţii pot face donaţii în conturile deschise la BCR, Bd. Eli­sabeta, nr. 5, Sector 3, Bucureşti, pe numele mamei, Voicu Lenuţa Carmen.

 

Cont Lei:
RO 06 RNCB 009211 9680 850001
Cont Euro:
RO 76 RNCB 009211 9680 850002
Cont USD:
RO 49 RNCB 009211 9680 850003
SWIFT: RNCB ROBU

Pentru mai multe informaţii îi puteţi scrie tatălui pe adresa de mail: george_bogdan13@yahoo.com

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet