x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame

de Maria Coman    |    27 Noi 2020   •   10:00
10 motive pentru care ne este mereu foame

Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe motive care te fac să simţi că-ţi este mereu foame. Unele sunt ocazionale, altele pot fi deja obiceiuri. Iată cele mai frecvente motive pentru care îţi este mereu foame.

1. Mănânci frecvent ceva dulce

Gustoase pe moment, băuturile dulci, bomboanele și produsele de patiserie nu-ţi dau energie de durată, așa că ţi-e foame din nou peste foarte puţină vreme. Opțiuni mai bune sunt orice fel de produse cu fibre, cereale integrale (batoane sau biscuiţi de cereale integrale), fructe sau legume proaspete, grăsimi sănătoase (peşte gras, nuci, avocado) și proteine slabe (precum ouă, fasole, carne slabă la grătar), spune medicul nutriţionist Laura Ene. 

2. Ești stresat

La început, corpul tău respinge foamea cu ajutorul unui hormon numit adrenalină. Dar dacă eşti stresat o perioadă mai lungă, în organismul tău se ridică nivelul unui alt hormon, numit cortizol sau „hormonul stresului”. Aceasta te poate face să vrei să mănânci tot ce-ţi iese în cale. Când stresul dispare, nivelul cortizolului scade, iar apetitul tău revine la normal.

Ai grijă, aşadar, de nivelul de stres din viaţa ta şi învaţă să te relaxezi din când în când pe parcursul zilei.

3. Ești deshidratat

Multe persoane confundă senzaţia de sete cu cea de foame. Însă uneori, când crezi că trebuie să mănânci, ești de fapt deshidratat. Încearcă mai întâi să bei apă și aşteaptă 5 minute. Încă ţi-e foame? Atunci ar trebui probabil să mănânci ceva. Și pentru că ai băut apă, este puțin probabil să mănânci mai mult decât trebuie.

4. Ai fluctuații de glicemie

Când mănânci carbohidrați rapizi sau amidonați, adică zahăr concentrat sub diverse forme nebănuite, precum făina albă din gogoși, covrigi sau alte produse de patiserie şi cofetărie ori sucurile acidulate sau fresh-uri, introduci brusc foarte mult zahăr în organismul tău. Ca răspuns firesc, corpul eliberează hormonul numit insulină, care ajută celulele să utilizeze zahărul consumat în exces ca și combustibil sau să-l stocheze pentru mai târziu. Însă aceste excese de zahăr determină corpul tău să producă mai multă insulină decât ai nevoie, ceea ce face ca, după scurtă vreme, glicemia să scadă brusc şi tu să simţi din nou o senzaţie acută de foame.

5. Nu mănânci suficiente grăsimi

Alături de proteine, grăsimile nesaturate (sănătoase) sunt direct responsabile de senzaţia de sațietate. Când eşti sătul după o masă, este mult mai puţin probabil să mănânci din nou până când nu îţi este cu adevărat foame. Adaugă în dieta ta grăsimi sănătoase, care îţi stimulează şi creierul, sub formă de uleiuri, semințe, fructe în coajă tare și avocado. Experții recomandă ca adulții aibă un aport de grăsimi la 20-35% din caloriile zilnice totale.

6. Mănânci prea repede

Când „înfuleci” mâncarea, nu laşi corpul să-ţi transmită că s-a săturat. Mâncatul încet, savurând fiecare îmbucătură este mult mai satisfăcător şi te ajută să mănânci mai puțin. Următoarea tehnică te poate ajuta să te concentrezi: Ia îmbucături mai mici, mestecă-le bine (de cel puţin 25-30 de ori) și bucură-te de gustul alimentelor. Aşteaptă mai apoi 10 minute după ce ai terminat ce aveai în farfurie și vezi dacă mai ai nevoie de completare cu încă o porţie.

7. Mâncarea nu te satură

Oamenii de știință au făcut un clasament care ordonează alimentele după capacitatea acestora de a satisface foamea, capacitate ce se numește „indice de sațietate”. Alimentele cu indice mai mare îți potolesc foamea mai bine şi mai repede la acelaşi număr de calorii. Spre exemplu, cartofii copţi sunt mult mai săţioşi decât cei prăjiți. Alimentele care au cel mai bun indice de saţietate sunt cele bogate în apă, fibre (cerealele integrale, legume şi fructe) şi proteine. Pieptul de curcan, pulpa de vită şi ouăle te vor ajuta să-ţi ţii mult mai bine foamea sub control. La polul opus sunt carbohidraţii rafinaţi (pâinea albă, zahărul), care nu sunt deloc săţioşi. Alimentele cu indicele de saţietate cel mai ridicat sunt peştele, lintea, fasolea, ciupercile, brânza proaspătă de vaci şi urda.

8. Lași emoțiile să preia controlul

Mulți oameni se îndreaptă către „alimentele de consolare” când sunt supărați, plictisiți, trişti sau deprimați. Probabil ştii deja că se numește „mâncat emoțional”. Care este starea ta de spirit înainte să mănânci? Dacă nu-ți este foarte foame, încearcă să faci ceva ce-ţi place. Și dacă descoperi că te simți adesea trist, stresat sau neliniştit, discută cu medicul tău sau cu un psiholog pentru a descoperi modalități sănătoase de a face față acestor emoții, altfel decât prin mâncare!

9. Nu dormi suficient

Un somn de mai puţin de 7 ore pe noapte poate schimba echilibrul hormonilor responsabili cu senzaţia de foame (leptina și grelina) într-un mod care te poate face să vrei să mănânci exagerat şi la ore total nepotrivite pentru modul în care este programat corpul tău să ardă calorii. În plus, oboseala cronică te poate face să consumi alimente care au multe calorii și multe grăsimi.

10. Consumi alcool

Cocktailul de dinainte de cină sau un pahar de vin menit să-ţi stimuleze apetitul înainte de prânz îţi creşte senzaţia de foame chiar dacă stomacul este plin. Un studiu publicat în revista Appetite a arătat că oamenii sunt predispuşi să consume alimente bogate în calorii după consumul de alcool. Și pentru că băutura te mai şi deshidratează, te poate păcăli să crezi că ai nevoie de mâncare, când corpul tău are, de fapt, mai multă nevoie de apă. Contracarează efectul mâncând înainte să bei și asigură-te că alternezi un pahar de alcool cu trei de apă, astfel încât să rămâi bine hidratat.

×
Subiecte în articol: foame