x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă  Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

de Maria Coman 2    |    23 Iul 2021   •   09:20
 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente, în mod natural, cu ajutorul alimentației. Nivelul glicemiei reprezintă, de fapt, valoarea glucozei din sânge. Glucoza din sânge este un important furnizor de energie pentru corp, în special pentru creier și celulele roșii din sânge, care își iau energia din glucoză. Sunt câteva lucruri pe care le putem face, ca să ne reducem glicemia. Reducerea stresului, a greutății, dar și consumul de alimente cu indice glicemic mic. Printre acestea se numără produsele din făină integrală, leguminoasele și unele fructe, în timp ce produsele cu făină albă, zahărul alb și fructele deshidratate a trebuit evitate. Printre simptomele unei glicemii crescute se numără oboseala accentuată, vederea încețoșată, senzația permanentă de sete, infecții care se vindecă greu, dureri abdominale și respirație urât mirositoare.

 

Iată aici o listă de alimente care ne ajută să reducem glicemia 

  1. Broccoli și legumele cu frunze verzi, cum ar fi, spre exemplu, spanacul. Studiile recente au arătat că una dintre substanțele pe care le conține broccoli ajută la reducerea zahărului din sânge. Cu toate că nu e apreciat de prea multă lume, broccoli e un aliment recomandat cam de toți nutriționiștii și medicii specializați în boli metabolice. Cercetările spun că sulforafanul, substanță care se găsește în broccoli, varză de Bruxelles și alte legume din familia cruciferelor, poate să ducă la reducerea cu până la 10% a glicemiei. Dovleceii și apio sunt și ei recomandați.

  2. Fasolea verde, o altă legumă considerată a fi un ajutor important în reducerea glicemiei. Păstăile de fasole au un conținut scăzut de zahăr, reglează activitatea pancreasului, iar prin conținutul ridicat de clorofilă detoxifică organismul. Un consum ridicat de fasole verde înce­ti­neşte asimilarea zaharurilor, da­torită conţinutului de fibre ali­men­tare al acestei legumi­noase, ceea ce menţine con­stantă glicemia şi protejează pan­creasul. În sezon, se re­co­mandă curele cu o du­rată de o lună, timp în care se consumă 5-6 zile pe săptă­mână acest aliment. 

  3. Avocado conține o gamă largă de vitamine, una dintre ele fiind B6, care participă la toate procesele metabolice din organism, iar pentru persoanele care consumă foarte multă carne sau pentru cei care au afecțiuni cardiovasculare este ideal. În cazul glicemiei, avocado este alimentul cel mai important, datorită conținutului bogat de minerale precum cupru și potasiu, astfel ajutând la crearea unui echilibru chimic în organism. Fructul poate, de asemenea, să ajute la reducerea inflamației din corp. Un studiu recent făcut pe șoareci cu obezitate indusă printr-o dietă grasă a arătat că avocado reușește să reducă influența proceselor implicate în apariția diabetului. 

  4. Măslinele sunt bogate în grăsimi sănătoase, care împiedică acumularea grăsimii viscerale, dar reduc și rezistența la insulină. 

  5. Scorțișoara - mai multe studii au arătat că acest condiment are un impact semnificativ asupra nivelului zahărului din sânge. De exemplu, o cercetare a comparat efectele unui aport zilnic de 1, 3 și 6 grame de scorțișoară în cazul unui grup de 40 de oameni cu un grup care a primit un placebo timp de 40 de zile. În cazul tuturor celor care au primit cantități diferite de scorțișoară s-a constatat reducerea nivelul de zahăr din sânge și al colesterolului. Efectele au fost observate chiar și la 20 de zile după ce participanții nu mai luau scorțișoară.

  6. Fructele de pădure au un conținut redus de fructoză, așa că împiedică acumularea de glucoză în sânge și sunt bogate în antioxidanți. Afinele, zmeura, murele sau orice alt tip de fructe de pădure au un conținut ridicat și de vitamine și fibre și, în același timp, puțini carbohidrați. Tot la capitolul fructe recomandate pentru scăderea glicemiei, conținuturi reduse de zahăr au și cireșele, caisele și piersicile. 

  7. Dovleacul și semințele de dovleac - în țări precum Iran sau Mexic, dovleacul este un remediu tradițional pentru diabet. El este plin de fibre și antioxidanți și bogat în polizaharide, carbohidrați al căror potențial de reglare a zahărului din sânge a fost stabilit științific. Semințele de dovleac sunt pline de grăsimi și proteine ​​sănătoase, ceea ce le face o alegere excelentă și pentru controlul glicemiei. Un studiu din 2018 efectuat pe 40 de persoane a scos la iveală că un consum de 65 de grame de semințe de dovleac a redus glicemia, după masă cu până la 35%.

  8. Nucile și migdalele ajută și ele la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ele conțin cantități mari de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Nucile ajută la reglarea zahărului din sânge, iar în cazul migdalelor, consumate la o masă, ele reduc indicele glicemic al întregii mese. 

Ceapa, merele și morcovii sunt, de asemenea, cunoscute ca având o influență bună în reducerea glicemiei.

×