x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce ascund, de fapt, problemele cu somnul

Ce ascund, de fapt, problemele cu somnul

07 Dec 2017   •   17:21
Ce ascund, de fapt, problemele cu somnul

Vorbitul sau zbătutul în timpul somnului pot reprezenta o avertizare cu privire la apariţia bolii Parkinson sau demenţei, potrivit cercetătorilor, notează Daily Mail.

Mişcatul prin pat sau “trăitul” viselor este o caracteristică a unei condiţii numită somn RBD – mişcarea rapidă a ochilor în timpul somnului. Oamenii care suferă de această condiţie au o inflamaţie în acea zonă a creierului responsabilă pentru producerea dopaminei, implicată în transmiterea de mesaje.  

Pacienţii cu demenţă sau Parkinson au provizii diminuate de dopamină, pentru că celulele nervoase, responsabile de producerea dopaminei, au murit.  “Aceşti pacienţi au o inflamaţie în zona creierului unde se găsesc celulele nervoase producătoare de dopamină”, a spus autorul studiului, dr. Morten Gersel Stokholm de la Spitalul Universitar Aarhus, Danemarca.

RBD afectează aproximativ 5% dintre oameni şi implică vorbitul, râsul, ţipatul sau înjuratul în timpul somnului.

“Cu acest studiu, am câştigat noi cunoştinţe despre ce se întâmplă în creier în stadiul iniţial al dezvoltării bolii. Ideea este ca această cunoştinţă să fie folosită pentru a determina care pacienţi care au probleme cu somnul vor dezvolta mai târziu Parkinson”, a mai spus Morten Gersel Stokholm.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul The Lancet Neurology.

×