x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

de Maria Coman    |    15 Oct 2019   •   12:38
Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

Recentele descoperiri și studii clinice au arătat că nu se pot separa afecțiunile fizice de cele emoționale. Motiv pentru care și doctorii au început să recomande tratamente alternative, în completarea celor clasice. În cele ce urmează, prezentăm patru dintre cele mai cunoscute şi utilizate terapii complementare.

 

Osteopatia şi problemele de mobilitate

Osteopatia reprezintă o abordare unitară a întregului organism, bazată pe forţele interioare de recuperare. Osteopatul  acţionează manual asupra craniului, coloanei vertebrale, coastelor, bazinului şi organelor interne, pentru a remedia disfuncţiile. Osteopatia se ocupă de diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de mobilitate ale ţesuturilor, organelor şi articulaţiilor. Şedinţele sunt în general nedureroase. „Acest proces de vindecare e ajutat de gradul de activitate al pacientului, dacă e mai mult sau mai puţin activ. Osteopatul reglează disfuncția, redă mișcarea, iar ulterior corpul face toată treaba pentru vindecare”, spune osteopatul Robert Savin, de la Clinica Eliade.

 

Ce trateaza osteopatia?

●       migrene, cefalee, torticolis, sciatică

●       ameţeli, echilibru instabil, boala Ménière

●       palpitaţii, congestie venoasă, hemoroizi

●       meteorisme, dispepsie, gastrite, constipaţie

●       cistite, prostatite

●       dureri ale coloanei, entorse, căzături

 

Reflexologia, masajul benefic

Acum mai bine de 4000 de ani, în Orientul Antic erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor puncte specifice de la extremităţile corpului. Reflexoterapia este acum ramură a medicinei orientale de  diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremităţilor organismului, zone care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman. Masajul reflexogen completează tratamentul medical, iar în unele cazuri, mai puțin severe, când se pune problema unor dezechilibre, poate avea efecte fără a se mai ajunge la tratamentul medicamentos.  La prima şedinţă de terapie, se evaluează starea de sănătate a pacientului. Aşa se stabileşte dacă există sau nu organe bolnave. De exemplu, dacă la masarea unui punct se simte durere, atunci organul corespondent are o problemă, durerea scăzută semnifică faptul că organul a suferit diverse afecţiuni şi aşa mai departe. Unele persoane pot acuză dureri peste tot, ceea ce poate indica o stare de oboseală  accentuată. Cel mai mare avantaj al reflexoterapiei este că acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor, indiferent de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi în scop profilactic.  Singurele excepţii sunt legate de cei care suferă de tromboflebită.

 

Bioenergia acţionează la sursă

Bioenergia poate ajuta în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale, neurologice, renale, hepatice, ale sistemului endocrin, ale aparatului genital, ale sistemului osos şi muscular, ale aparatului respirator, ale afecţiunilor psihice. Există boli în care bioenergia nu poate interveni, cum  sunt malformatiile congenitale, paraliziile sau hemoragiile.

„Nu mă preocupă boala, ci cauza ei. Dacă te doare capul, de pildă, e clar că asta vine de undeva, că acolo trebuie umblat. Eu lucrez pe trei centri energetici mari: unul al capului, altul al sufletului şi unul al concepţiei. Într-un fel sau altul, toate bolile pornesc de aici. Cele mai grave, după mine, au de-a face cu sufletul”, spune Lidia Fecioru, bioenergoterapeut.

 

Terapia craniosacrală, pentru echilibru

Terapia craniosacrală este un tratament holistic menit să scadă stresul, anxietatea, durerea şi tensiunile din organism. Prin atingere ușoară, terapia craniosacrală declanșează un mecanism de auto-vindecare al individului, pentru a ajuta la reîntregirea echilibrului minte-corp și pentru a restabili armonia, vitalitatea și echilibrul.

Cei cu suferinţe fizice acute, cum ar fi durerile de cap sau spate, cei cu probleme emoționale de lungă durată (stres și anxietate) pot face terapie caraniosacrală. Sunt şi persoane care fac terapie pentru a găsi sprijin la traiul agitat de zi cu zi şi pentru a face faţă provocărilor vieții. Din cauza numelui, mulți consideră în mod eronat că această terapie se referă doar la cap, dar terapia craniosacrală lucrează cu întregul corp și pot apărea schimbări în trup, minte și spirit în timpul și după sesiunile de terapie.

Ca metodă de tratament, terapia craniosacrală foloseste o atingere uşoară, de eliberare a tensiunilor și a problemelor sistemului nervos central, pentru a ușura durerea și disfuncțiile diverselor organze,pentru a îmbunătăți sănătatea și a energiza individul.

×