x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în Europa. OMS face apel la vaccinare

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în Europa. OMS face apel la vaccinare

29 Aug 2019   •   12:27
Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în Europa. OMS face apel la vaccinare

În Europa a crescut alarmant numărul cazurilor de rujeolă, boala revenind în patru țări unde maladia fusese eradicată, după cum a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Oficialii au lansat un apel la intensificarea vaccinării.

În 48 de state europene s-au înregistrat 89.994 de cazuri de rujeolă în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu față de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 44.175 de persoane bolnave şi deja mai multe cazuri decât pe tot parcursul anului 2018, când au fost 84.462 de îmbolnăviri, potrivit datelor OMS.
"Revenirea transmiterii rujeolei este îngrijorătoare. Dacă nu reuşim să stabilim şi să menţinem o acoperire vaccinală ridicată în fiecare comunitate, copiii şi adulţii vor resimţi suferinţe inutile, iar unii dintre aceştia vor fi condamnaţi la o moarte tragică", a avertizat Günter Pfaff, preşedintele Comisiei regionale pentru verificarea eliminării rujeolei şi rubeolei. 

Potrivit statisticilor din 2018, boala nu a fost eliminată din Regatul Unit, Grecia, Republica Cehă şi Albania, ceea ce înseamnă absența transmiterii continue timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică.

Rujeola înregistrează o revenire în aproape toate regiunile globului din cauza accesului deficitar la servicii medicale sau a neîncrederii în vaccinuri. În ţările occidentale, ''anti-vacciniştii'' susţin că există o legătură între vaccinul pentru combaterea rujeolei şi autism. OMS a demontat în numeroase rânduri această teorie, bazată pe un studiu falsificat.
În primul semestru din acest an, 78% dintre cazuri au fost înregistrate în patru focare epidemice: Kazahstan, Georgia, Rusia şi Ucraina, aceasta din urmă având 60% dintre cazuri. A fost eliminată în 35 dintre 53 de ţări din regiune. Rujeola este epidemică în 12 ţări, printre care Franţa şi Germania, state în care vaccinarea va deveni obligatorie începând din martie 2020. Austria şi Elveţia au îndeplinit statutul de boală ''eliminată'' după ce au ''demonstrat întreruperea transmiterii continue timp de cel puţin 36 de luni''. 

La nivel mondial, numărul cazurilor semnalate a crescut de trei ori în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018 (129.239) şi în primele şapte luni ale acestui an (364.808).Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în  Congo, Madagascar şi Ucraina. SUA a inventariat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani.

Extrem de contagioasă şi cu potenţiale complicaţii grave, rujeola se transmite prin contact direct sau pe calea aerului şi duce la infecţii ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism. În Europa, circa 60% din persoanele infectate cu acest virus au  sub 19 ani. Nu există un tratament curativ al rujeolei, dar poate fi prevenită prin administrarea a două doze de vaccin, care a evaluat la peste 20 de milioane numărul deceselor evitate la nivel global în perioada 2000-2016 datorită vaccinării.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: rujeola